Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale China va deveni cel mai mare importator de țiței în 2014, depășind SUA

China va deveni cel mai mare importator de țiței în 2014, depășind SUA

20130403 - China cel mai mare importator petrol

China este pe cale de a depăși Statele Unite ale Americii (SUA) și de a deveni cel mai mare importator de țiței din lume. Capacitatea de rafinare în expansiune a statului asiatic și reducerea cererii externe ca urmare a boom-ului tehnologiei fracturării hidraulice în SUA vor face ca, începând din 2014, China să devină principalul importator de țiței din lume.

Importurile chineze ar putea depăși nivelul de 6 milioane de barili pe zi până la finalul acestui an, susține Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), citată de Bloomberg, în timp ce anul trecut importurile de petrol ale SUA au scăzut cu 21%, arată datele statistice de peste ocean.

Potrivit OPEC, importurile SUA ar putea coborî sub nivelul de 6 milioane de barili pe zi în cursul anului viitor, fapt ce va rocada dintre cele două mari puteri economice.

"Multă lume a anticipat acest moment în ultimul deceniu", a declarat Michael Lynch, președintele Strategic Energy & Economic Research din Winchester, Massachusetts. "Liderii chinezi, în special cei militari sunt extrem de îngrijorați în legătură cu dependența Chinei de importul de energie. Nu este însă clar cât de mult se va majora aceasta, însă este evident că ea va crește în viitorul apropiat", susține expertul citat de Bloomberg.

Importurile chineze de țiței au crescut cu 1,3% în decembrie, ajungând la 5,57 de barili pe zi, arată datele OPEC. Statul asiatic ar urma să-și satisfacă cererea internă de petrol din acest an în proporție de 60% prin importuri.

SUA, în schimb, și-a asigura 84% din consumul de energie din producție proprie în 2012, ca urmare a avansului înregistrat de procesul de fracturare hidraulică, care a eliberat cantități importante de petrol și gaz blocate până acum în subsol, fiind neexploatabile prin alte metode. producția internă de țiței a SUA a atins luna trecută un nivel de 7,159 miliarde de barili pe zi, cel mai înalt nivel înregistrat din iulie 1992 până în prezent.

Tag Cloud