Fost șef al ANRE, condamnat la închisoare pe viață pentru corupție. În China
- Detalii
- Publicat în 11 December 2014
Fostul șef al agenției de reglementare în energie din China a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că ar fi primit mită în valoare totală de 5,8 milioane de dolari pentru a aproba proiecte în domeniul de reglementare al agenției.
Liu Tenan, care a deținut funcția de președinte al Administrației Naționale pentru Energie din China, a recunoscut că a luat mită circa jumătate din suma imputată de procurori, respectiv aproximativ 3 milioane de dolari, potrivit curții care l-a condamnat, citată de Bloomberg.
Liu Tenan și fiul său Liu Decheng au primit foloasele necuvenite între 2002 și 2012, sub formă de acțiuni la companii, mașini, cash, precum și un job-fantomă de unde fiul fostului reglementator în energie încasa un salariu consistent. Tribunalul a ordonat confiscarea tuturor bunurilor aflate în proprietatea lui Liu Tenan.
"Liu Tenan consideră că pedeapsa este prea aspră. Tot ce a făcut, a făcut pentru fiul său. Și-a răsfățat fiul, iar acum regretă", a declarat avocatul condamnatului. Cazul fiului urmează să fie judecat separat de către tribunal.
Liu Tenan este ultimul nume mare condamnat în cadrul campaniei anticorupție de doi ani declanșată de președintele Chinei, Xi Jinping, menită să-i întărească puterea și să sporească legitimitatea Partidului Comunist. Potrivit Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei a Partidului, peste 80.000 de oficiali de diferite ranguri au fost condamnați pentru încălcarea regulilor Partidului în cadrul acestei campanii.
Liu Tenan a deținut și funcția de director adjunct al Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă, principalul organ de planificare a economiei din China. Agenția are printre atribuții aprobarea proiectelor de infrastructură și controlul prețurilor la energie.
"Pedeapsa este menită să-i sperie pe alți oficiali. Sentința a luat în calcul nu doar faptele ca atare, ci și influența politică a personajului", spune Zhuang Deshui, profesor de administrație publică la Universitatea din Pekin.
La ultimul termen de judecată, Liu Tenan a subliniat că și-a recunoscut faptele și că a colaborat cu anchetatorii, oferindu-le acestora informații. "Nu am nimic de spus în apărarea mea, dat fiind că am cauzat pierderi imense țării și partidului", ar fi spus Liu Tenan, potrivit stenogramei publicate de curtea care l-a condamnat, în care se mai precizează și că acesta ar fi izbucnit în lacrimi la auzul sentinței.
Curtea a mai publicat și o serie de mărturii încriminatoare la adresa lui Liu Tenan făcute de fiul său. Astfel, acesta a povestit cum a primit o mașină Nissan Teana drept cadou după ce tatăl său a aprobat construirea unui combinat chimic extrem de poluant în provincia Ningbo din estul Chinei.
Liu Decheng, fiul condamnatului, a mai spus că a încasat salarii în sumă totală de aproape 200.000 de dolari fără să se ducă nici măcar o zi la lucru, între iunie 2007 și decembrie 2012, de la compania Denway Motors Ltd, care încerca să-i intre în grații tatălui său pentru a-și mări șansele ca proiectele să îi fie aprobate de instituția condusă de acesta.
Potrivit curții, fostul șef al agenției de reglementare în energie din China își sfătuia fiul să se ducă, totuși, din când în când la serviciu, să stea în birou și să încerce măcar să redacteze niște rapoarte pentru șefi.
Condamnarea lui Liu Decheng confirmă unele acuzații publice care i s-au adus de către presă cu luni înainte de demiterea sa din funcțiile deținute. Acesta a mai fost acuzat că și-a falsificat unele titluri academice și că fiul său a primit mită și sub formă de cash de la directori de companii.