Cu ce se ocupă noua conducere ANRE? Cu politici de personal, angajări și numiri politice
- Detalii
- Publicat în 06 November 2017
- Scris de Florin Rusu
De la numirea sa în funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, fostul deputat social-democrat, Dumitru Chiriță, a emis două ordine, ambele referindu-se la politici de resurse umane. Printr-unul dintre acestea, Chiriță și-a înființat inclusiv un cabinet personal, format din 6 membri pe care-i poate numi/demite după bunul plac.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului l-a numit pe 18 octombrie, pe o perioadă de 5 ani, pe deputatul PSD Dumitru Chiriță în funcția de președinte al ANRE, pe locul rămas vacant prin încetarea mandatului fostului președinte Nicolae Havrileț. Transferul mandatului a avut loc în cursul săptămânii următoare.
Primul ordin semnat de noul președinte ANRE pe 25 octombrie a fost unul prin care l-a numit pe Nagy-Bege Zoltan, vicepreședinte al ANRE, șef al Departamentului pentru eficiență energetică. Nagy-Bege Zoltan a fost numit vicepreședinte ANRE tot pe 18 octombrie, întâmplător cu exact același număr de voturi favorabile ca și Chiriță: 220 voturi pentru și 79 împotrivă. Probabil că numirea reprezentantului UDMR în poziția de șef al Departamentului pentru eficiență energetică este rezultatul negocierilor desfășurate în vederea obținerii susținerii majorității parlamentare în numirea noi conduceri ANRE.
La numai 2 zile, Dumitru Chiriță a emis un nou ordin, “pentru completarea Regulamentului privind regimul și principiile remunerării membrilor Comitetului de reglementare și salarizării personalului angajat al ANRE”. Potrivit acestuia, se constituie Cabinetul președintelui/vicepreședinților compus din 6 posturi. Personalul Cabinetului președintelui/vicepreședinților este numit sau eliberat din funcție de către președinte, la propunerea vicepreședinților, după caz. Angajarea în cadrul Cabinetului președintelui/vicepreședinților se realizează prin încheierea unui contract individual de muncă pe durata mandatului președintelui/vicepreședinților. Personalul Cabinetului președintelui/vicepreședinților beneficiază de prevederile contractului colectiv de muncă al ANRE."
Schema de personal a ANRE este una fixă fiind stabilită prin lege. Potrivit fostului președinte ANRE, Niculae Havrileț, citat de e-nergia.ro, instituția ar avea nevoie de o aprobare a majorării schemei de personal cu 30-40 de posturi suplimentare, dat fiind că ANRE a preluat şi reglementarea serviciului de energie termică de la fosta ANRSC.
Pentru a face probabil loc celor 6 viitori angajați personal, pe 1 noiembrie Dumitru Chiriță a decis că “din motive obiective, concursul pentru ocuparea postului de Expert la Serviciul reglementări comerciale piaţă cu amănuntul gaze naturale din cadrul Direcţiei reglementare, monitorizare piaţă gaze naturale - Direcţia generală piaţă gaze naturale, preţuri şi tarife reglementate, se anulează”. Probabil că noul președinte ANRE consideră că, în urma liberalizării prețului gazelor la producători, prin OUG 64, instituția are destui experți care să monitorizeze această piață.
Singurul document cu impact asupra piețelor reglementate de ANRE semnat de Dumitru Chiriță în prima sa săptămână de mandat a fost Decizia privind stabilirea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană pană la data de 31 octombrie 2017 (care modifică marginal o decizie a fostului președinte Nicolae Havrileț de pe 29 august). Astfel, stocul minim de gaze a fost majorat cu 1 KWh (!!!) de la 18.649.242,676 MWh, cât fusese stabilit prin decizia din august la 18.649.242,677 MWh în noua decizie. În plus, decizia a fost emisă pe 30 octombrie, ea referindu-se la obligativitatea realizării stocurilor pe 31 octombrie, adică în ziua următoare. Ca și cum stocurile de gaze s-ar putea realiza de pe o zi pe alta.
Prezent într-o emisiune televizată, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, care l-a nominalizat pe Chiriță pentru poziția de președinte ANRE, a declarat că “am mai mare încredere în el (Dumitru Chiriță - n.r.) ca român, ca român vorbesc, decât în oricine altcineva ar fi fost numit. Ca român. Eu sper, sper, să se confirme această încredere a mea, în calitatea lui de român.”