Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Unele ședințe ale Comisiei de anchetă a ANRE nu vor fi transmise live pentru a evita apariția în presă a unor informații “sensibile”

Unele ședințe ale Comisiei de anchetă a ANRE nu vor fi transmise live pentru a evita apariția în presă a unor informații “sensibile”

ANRE logo

Ședințele comisiei de anchetă a activității Autorității Naționale pentru Reglementarea în Domeniul Energiei (ANRE) vor avea loc, în principiu în fiecare joi dimineață, pentru a fi transmisă online live, cu excepția audierilor unor oficiali care ar putea transmite informații sensibile, este concluzia primei ședințe a comisiei desfășurate marți.

La întrebarea colegilor de ce a fost aleasă tocmai această zi și această oră, președintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, a declarat că ziua de joi, ora 10, a propusă tocmai pentru că atunci ar putea fi asigurat în permanență serviciul transmisiei live.

Ideea unei transmisii în direct a activităților comisiei nu a fost însă privită cu ochi buni de toți membri, aceștia considerând că deși transparența este bună în general, nu este indicată în unele cazuri. “Este vorba de o comisie de anchetă, de invitați importanți, care pot oferi informații sensibile legate de stocul de cărbune, de exemplu, informații care scoase din context pot provoca mișcări tectonice până să ieșim pe ușă. Nu cred că o generalizare și o transparență totală ar fi de dorit”, a declarat unul dintre membri.

Inițial, Iulian Iancu afirmase că orice dată și oră este binevenită, “singura condiție fiind aceea de a exista în permanent înregistrare online și transmisie live pentru a fi evitat orice joc politicianist”

Reprezentantul PSD, Dumitru Chiriță, a ținut să le precizeze colegilor de ședință că această comisie funcționează în baza unui mandat, cu obiective stabilite, publicate în MO. “Că am fost sau nu de acord, asta-i viața”, a declarat Chiriță.

De altfel, reprezentanții actualei puteri nu și-au ascuns “obiectivele”: “Să putem vedea ce putem face pentru ca noii conduceri ANRE să-i fie transmise niște direcții”, “Să întărim controlul comisiei asupra ANRE”.

Acesta este motivul pentru care liberalul Virgil-Daniel Popescu a declarat că și-ar dori ca raportul comisiei să nu fie unul “cu o concluzie anunțată”.

“Un semnal în piața energiei că reglementatorul este sub anchetă creează probleme, să nu ne trezim cu alte reacții, cu jucători care cred că nu-i mai reglementează nimeni și-și fac de cap”, a atras atenția Popescu.

“Agenda noastră este cea stabilită de Cameră, avem la dispoziție 60 de zile, niciuna în plus. va trebui să citim foarte mult, va trebui să vă sacrificați weekend-urile”, a fost concluzia social-democratului Iulian Iancu.

Plenul reunit al Parlamentului a decis pe 28 septembrie constituirea Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE pentru a verifica modificarea preţului la energie la consumatorul final.

La numai o zi de la înființarea comisiei, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat la București, a atras atenția politicienilor autohtoni că ANRE trebuie să fie independentă, conform legislației europene.

"Independența autorităților de reglementare, nu doar în România, ci în orice țară, este un element esențial al legislației energetice europene. CE monitorizează independența reală a reglementatorilor din toate țările membre și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că statele membre își îndeplinesc obligațiile în acest sens. Nu vrem ca reglementatorii să se subordoneze vreunei entități, ci să fie independenți, autonomi, iar astfel piețele vor funcționa cum trebuie, fără interferențe", a afirmat Canete, citat de Agerpres.

Tag Cloud