Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Războiul civil din Irak stimulează ofensiva petrolului pe piețele internaționale

Războiul civil din Irak stimulează ofensiva petrolului pe piețele internaționale

20130318 - pret motorina

Petrolul își continuă ofensiva pe piețele internaționale, "stimulat" de ofensiva islamiștilor radicali din nordul Irakului, care ar putea pune în pericol producția celui de-al doilea exportator OPEC, concentrată în special în sudul țării.

Atât Brent-ul, cât și țițeiul West Texas Intermediate, s-a apreciat în această dimineață pe piețele asiatice, după ce ieri au atins un nou maxim al acestui an.

La ora 10,48 (ora României), Brent-ul cu livrare în iulie câștigase 12 cenți sau 0,11%, ajungând la 113,57 dolari pe baril, după ce ieri încheiase ziua la 113,45 dolari.

La rândul său, WTI cu livrare în luna iulie se apreciase cu 49 de decți sau 0,47%, atingând nivelul de 106,35 dolari pe baril, după ce încheiase ziua precedentă la 105,87 dolari pe baril.

Marți seara, American Petroleum Institute, o asociație a industriei de peste ocean anunțat o scădere cu 5,7 milioane de barili a stocurilor de țiței din SUA în săptămâna care s-a încheiat pe 13 iunie. Miercuri va face publice propriile date și Administrația de Informație Energetică a SUA, brațul statistic al Departamentului pentru Energie de la Washington. Analiștii citați de Wall Street Journal se așteaptă ca stocurile de petrol să scadă cu 1,1 milioane de barili.

"Riscurile geopolitice susțin în continuare trendul ascendent al Brent-ului, atât tensiunile în curs de desfășurare de-a lungul frontierei de est a Ucrainei, cât și instabilitatea din Irak", a declarat analistul Tim Evans, de la Citi Futures.

Aproximativ 100.000 de barili pe zi din producția de petrol din nordul Irakului a fost afectată până în prezent, dar pe termen lung, tulburările ar putea îngreuna viitoarele planuri irakiene de extindere a producției de petrol.

Analiștii prognozează un preț mediu al Brent-ului pentru acest trimestru cuprins între 110 dolari și 115 dolari pe baril.

Tag Cloud