Situația din Ucraina distruge speranțele guvernului Ponta ca prețul internațional al petrolului să înghită majorarea de accize de la 1 aprilie
- Detalii
- Publicat în 07 March 2014
- Scris de Florin Rusu
Prețul internațional al petrolului a fost extrem de volatil în ultima săptămână, în special din cauza evenimentelor din Crimeea și reflectării lor în presă.
Șansele ca speranțele guvernului Ponta de a compensa majorarea cu 40 de bani a combustibililor de la 1 aprilie, ca urmare a creșterii accizelor printr-o evoluție favorabilă a prețului internațional al petrolului par a se diminua pe zi ce trece. Dimpotrivă, prețul carburanților ar putea crește suplimentar, din cauza evoluției defavorabile a prețului internațional al petrolului, în cazul în care situația din Ucraina nu se calmează.
Însă atunci, guvernul Ponta ar putea adopta o retorică diferită, ascunzându-se în spatele alibiului evoluțiilor piețelor internaționale. "Nu accizele v-au scumpit benzina și motorina, ci Putin", ar putea afirma premierul, ministrul său pentru buget, Liviu Voinea, noul său ministru de finanțe, "noua stea a finanțelor publice", după cum o numește ZF, Ioana Petrescu și consilierul său atot-știutor, Cristian Socol.
Lunea neagră de pe bursa moscovită și de pe piața petrolului
Chiar dacă petrolul va încheia această săptămână pe minus, acest lucru se datorează exclusiv rapoartelor din presa de luni, potrivit cărora cel de-al treilea război ar fi trebuit să înceapă de 3 ori până marți la ora 17 GMT. Articolele din media internațională privind inevitabilitatea declanșării unui conflict armat în Crimeea, bazate pe surse ucrainene, au stat la baza zilei negre de luni înregistrate de bursa moscovită, dar și a aprecierii considerabile a petrolului. După ce piețele s-au lămurit că un război nu e atât de inevitabil, marți și miercuri prețul petrolului a scăzut, recuperând numai puțin de 5 dolari pe baril.
Brent Crude Oil Spot Price data by YCharts
Deteriorarea relației Occident-Rusia va afecta și situația din Siria, și indirect și piața petrolului
Joi și vineri însă, ca urmare a amenințărilor cu sancțiuni economice venite din partea SUA și a UE, potrivit Upstream, petrolul Brent a urcat la 108.50 dolari pe baril, în creștere pentru a doua sesiune de tranzacționare.
Aprecierea a fost însă una limitată, investitorii așteptând raportul privind șomajul în Statele Unite ale Americii.
"Continuăm să vedem o primă de risc datorată situației din Ucraina", a declarat Mark Keenan, șeful departamentului de cercetare commodities la Societe Generale Asia.
"O deteriorare în relațiile Occident-Rusia poate avea un efect de domino asupra pieței având în vedere situația din Orientul Mijlociu, în special din Siria, unde Rusia a depus destule eforturi diplomatice".
În dimineața zilei de vineri, Brent-ul s-a apreciat cu 38 de cenți, ajungând la 108.48 dolari pe baril.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a câștigat, la rândul său, 28 de cenți, ajungând la 101,84 dolari pe baril.