Gazprom își consolidează prezența în UE, preluând controlul parțial sau integral asupra patru companii energetice germane
- Detalii
- Publicat în 04 December 2013
Comisia Europeană a aprobat achiziția de către gigantul rus Gazprom a patru companii germane, concluzionând că operațiunile de concentrare economică respective nu afectă mediul concurențial în UE.
WINZ și Wintershall Services activează în sectorul explorării și exploatării de hidrocarburi offshore din Marea Nordului, în vreme ce Wingas și Wieh sunt distribuitori de gaze naturale, în special în Germania.
Comisia Europeană a evaluat potențialul impact al tranzacțiilor asupra concurențialității din piețele de vânzare de gaze naturale din Germania, Austria și Cehia, acolo unde Gazprom vinde gaze atât firmelor de distribuție en-gros, cât și celor retail. Companii precum Wingas sunt concomitent wholesaleri și retaileri.
Comisia a concluzionat că achizițiile nu vor permite Gazprom să restricționeze accesul clienților la aprovizionare cu gaze naturale, dat fiind faptul că, în respectivele piețe, există suficienți furnizori alternativi.
De asemenea, au fost evaluate potențialele efecte ale achizițiilor asupra concurenței de pe piețele de stocare și depozitare gaze naturale din Germania și Austria. Comisia Europeană a tras concluzia că suprapunerile de activități dintre părți erau în largă măsură preexistente tranzacțiilor și presupuneau doar un nivel foarte limitat de integrare.
Aprobarea de către autoritățile de la Bruxelles a întăririi prezenței Gazprom pe piețele energetice din UE vine în condițiile în care monopolul rus de stat se află în prezent sub investigație, Comisia Europeană acuzând compania de încălcarea legislației europene antitrust.
Luna trecută, comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, declara că investigația asupra Gazprom ar putea fi finalizată în primăvara lui 2014. Asta în condițiile în care experții din domeniu sunt de părere că estimarea lui Oettinger riscă să se dovedească a fi exagerat de optimistă.
În septembrie, comisarul european pentru Competiție, Joaquin Almunia, însărcinat direct cu investigația, recunoștea că, de fapt, Comisia nu și-a asumat nici un deadline pentru finalizarea investigației asupra Gazprom.
Investigația a fost lansată în urma unei plângeri formulate de Lituania în 2012 și vizează practicile comerciale ale Gazprom din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.
Gazprom a fost acuzată de încălcarea legislației europene antitrust prin blocarea fluxului de gaze naturale dintre statele membre UE, a diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale din Europa, precum și de practicarea de prețuri incorecte față de clienți, prin indexarea prețului de livrare a gazelor naturale la evoluția cotațiilor internaționale la țiței.
Potrivit legislației UE, dacă va fi găsită vinovată, Gazprom riscă o amendă de până la 10% din cifra sa anuală de afaceri, respectiv de aproximativ 15 miliarde de dolari.