Disoluția statului american, bucuria șoferului la nivel global: petrolul se ieftinește accentuat
- Detalii
- Publicat în 01 October 2013
- Scris de Florin Rusu
Românii și mai ales reprezentanții presei autohtone sau formatorii de opinie au o mare îngrijorare - disoluția autorității statului. În absența armatei de funcționari plătiți să "vegheze" la bunul mers al lucrurilor, totul s-ar prăbuși, susțin aceștia.
Statele Unite ale Americii (SUA), care tocmai au anunțat o încetarea a activității guvernului federal, în urma respingerii de către Senat a unui proiect de lege menit a majora plafonul cheltuielilor publice, demonstrează contrariul.
Nu este prima oară când guvernul federal își închide porțile în istorie și niciodată nu a rezultat nicio tragedie, bursele reacționând destul de temperat.
Dimpotrivă chiar, în urma deciziei Senatului de ieri noapte, se poate observa o mare categorie de beneficiari: șoferii din toate colțurile lumii sau industriile care folosesc ca materie primă petrolul. Acesta s-a ieftinit pentru a treia zi consecutivă, piața anticipând decizia Senatului american.
Efect de 1,4% asupra PIB-ului american?
Unul dintre motivele scăderii prețului țițeiului este acela că peste 800.000 de funcționari federali consideraţi neesențiali dintr-un total de peste două milioane, ar trebui să intre în concediu forţat fără plată începând de marţi dimineața. Efectivele administrației se vor reduce la minimul vital, unele agenţii urmând să funcţioneze cu doar 5 la sută din efective. Iar agențiile federale sunt mari consumatoare de combustibili.
O încetare a activității agențiilor federale pe întreg trimestru al IV-lea, ar avea un efect negativ asupra PIB-ului aferent acestei perioadei de 1,4 puncte procentuale, susțin economiștii citați de Bloomberg. SUA a fost responsabilă anul trecut pentru 21% din consumul de petrol la nivel mondial, potrivit datelor BP.
Brent-ul scade mai accentuat ca WTI
Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut pentru a treia zi consecutivă, piața anticipând că încetarea activității agențiilor federale americane va afecta creșterea economică a celui mai mare consumator de petrol și va conduce la reducerea cererii din lume, susține Bloomberg. Agenția americană ar putea avea dreptate în ceea ce privește încetinirea creșterii economice, însă numai din punct de vedere pur statistic, dat fiind modul de calculare al PIB-ului. În ceea ce privește producția reală, asigurată de sectorul privat, este puțin probabil ca ea să fie afectată prea mult de lipsa temporară a confruntării cu birocrația federală. De scăderea prețului petrolului este mult mai probabil responsabilă o anticipare a scăderii cererii, agențiile guvernului federal fiind agențiile statului cel mai mare consumator de carburanți din lume.
Indicii futures al WTI au scăzut cu 0,5%, după o pierdere de 4,9% înregistrată în ultima lună.
Petrolul WTI cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 49 de cenți, la 101,84 dolari pe baril pe New York Mercantile Exchange (NYMEX).
Petrolul Brent cu livrare în luna noiembrie a scăzut la rândul său cu 77 de centi, sau 0,7 %, la 107,60 dolari pe baril pe ICE Futures Europe Excange.