Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Venezuela se angajează să vândă palestinienilor petrol la un "preț corect". Cum vor reacționa celelalte state OPEC?

Venezuela se angajează să vândă palestinienilor petrol la un "preț corect". Cum vor reacționa celelalte state OPEC?

palestine-chavez1

Venezuela s-a declarat dispusă să exporte petrol către un Autoritatea Palestiniană la un "preț corect". Rămâne însă de văzut ce părere vor avea partenerii săi din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), fiind cunoscută dependența deficitelor bugetare ale acestor state de prețul internațional al petrolului. Un preț mai mic de 100 de dolari pe baril ar arunca execuțiile bugetare ale acestor state în derivă.

Venezuela și Autoritatea Palestiniană au semnat mai multe acorduri, printre care și unul vizând angajamentul autorităților de la Caracas de a vinde petrol în teritoriile ocupate la un "preț corect", au anunțat autoritățile de la Caracas, citate de AFP.

Acordurile au fost semnat în urma unei întâlniri între ministrul venezuelean de externe Elias Jaua și omologul său palestinian Riyad Al-Malki.

"Palestinienii au semnat un acord de cooperare și solidaritate cu industria noastră petrolieră ... o vânzare de combustibil la un preț corect", a declarat Jaua. Acordul garantează, de asemenea, condițiile de rambursare "favorabile", precum și organizarea de cursuri pentru palestinieni de către autoritățile venezuelene pe tema transportării și distribuției de petrol.

Riyad Al-Malki, aflat într-un turneu diplomatic în America Latină, s-a declarat "extrem de satisfăcut" de termenii acordului.

Venezuela este membrul OPEC cu cele mai mari rezerve de petrol din lume și produce pana la trei milioane de barili pe zi.

În timpul Guvernării sale, care a durat numai puțin de 14 ani, fostul lider venezuelean Hugo Chavez, care a murit de cancer în luna martie, a folosit petrolul în vederea consolidării guvernelor de stânga din America Latină, mai ales Cuba. Chavez, care de multe ori criticat cu asprime împotriva Statelor Unite "imperialismului", a cultivat, de asemenea, relații strânse cu "dușmanii" Washingtonului, inclusiv Iran și Siria.

 

Tag Cloud