Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Ce profit a ratat Petrom pentru ca s-a temut de ieftinirea petrolului

Ce profit a ratat Petrom pentru ca s-a temut de ieftinirea petrolului

Petrom swap

Castigul-record consemnat in 2011 de cea mai mare companie din Romania ar fi putut fi cu peste 8% mai mare, daca ar fi estimat corect trendul cotatiilor la titei

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit net record de 3,759 miliarde de lei, in crestere cu 72% fata de 2010. Este cel cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, in conditiile in care si vanzarile Petrom au consemnat un maxim istoric in 2011, cifrandu-se la 22,61 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro).

„Acesta este rezultatul eforturilor investitionale considerabile, al managementului eficient al costurilor, dar si al preturilor favorabile la titei”, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

„Impact negativ” de peste 400 de milioane de lei

Potrivit raportului pe 2011 al Petrom, profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in 2011 cu 65%, la 4,936 miliarde de lei (1,16 miliarde de euro), de la 2,986 miliarde de lei in anul anterior.

„EBIT excluzand elementele speciale (deprecieri contabile de 195 de milioane de lei - n.r.) a crescut cu 53% comparativ cu 2010, la 5,432 miliarde de lei, datorita pretului mai mare al titeiului si scaderii costurilor de productie, care au compensat integral efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscurilor si al deprecierii dolarului fata de leu”, se arata in raportul Petrom.

Potrivit documentului, rezultatul instrumentelor de acoperire a riscurilor a avut un impact negativ de -404 milioane de lei asupra EBIT-ului, comparativ cu impactul negativ de -6 milioane de lei inregistrat in 2010.

Astfel, fara acest impact negativ, profitul EBIT al Petrom ar fi fost de 5,340 miliarde de lei, cu peste 8% mai mare decat cel efectiv inregistrat in 2011 (4,936 miliarde de lei).

Metode de hedging

In raportul pe 2010 al companiei se arata ca Petrom a decis, la sfarsitul lunii ianuarie 2011, sa angajeze instrumente de acoperire a riscului privind pretul la titei pentru al treilea an consecutiv, prin utilizarea de instrumente de tip swap, ce asigura un nivel fix al pretului Brent de aproximativ 97 dolari/baril, pentru un volum de productie de 25.000 de barili pe zi, aproximativ 30% din productia de titei planificata pentru anul 2011.

Ce sunt „instrumentele de acoperire a riscului de tip swap”? Ele reprezinta, in esenta, contracte semnate in general cu banci sau mari fonduri de investitii, prin care petrolistii incearca sa se protejeze fata de fluctuatiile mondiale nefavorabile ale cotatiilor la titei.

Astfel, in cazul in care cotatia de piata a petrolului scade sub un anumit prag, contrapartida din contract (institutia financiara) acopera diferenta dintre pretul mediu efectiv cu care compania petroliera a reusit sa-si vanda productia pe perioada contractului si pragul minim protejat prin contract.

In schimb, daca pretul mediu de piata este mai mare decat pretul minim securizat de producator prin contract, producatorul cedeaza o buna parte din sumele incasate peste pretul minim protejat institutiei financiare cu care a incheiat contractul swap.

„Decontarea are loc trimestrial, pentru diferenta dintre pretul fix si media aritmetica a indicelui Brent al pretului mediu la titei”, se precizeaza in raportul Petrom pe 2010.

Petrolul s-a scumpit, Petrom s-a protejat de ieftiniri

Problema este ca, in loc sa se ieftineasca, dupa cum estima Petrom in ianuarie 2011 (de vreme ce a decis sa-si securizeze un prag minim de pret de 97 dolari/baril), titeiul Brent s-a scumpit pe parcursul anului trecut. Iar Petrom nu a putut sa profite de pretul mai bun de vanzare tocmai din cauza conditiilor contractuale descrise mai sus.

„In 2011, indicele Brent al pretului mediu la titei a fost 111,26 dolari/baril, cu 40% mai mare comparativ cu 2010”, se arata, de data aceasta, in raportul Petrom pe 2011.

Astfel, cotatia medie Brent efectiva in 2011, de 111,26 dolari /baril, a fost cu 14,7% mai mare decat cea minima asigurata de Petrom prin contracte swap, de 97 dolari/baril.

Potrivit raportului Petrom, pretul mediu cu care compania a reusit sa vanda petrol in 2011, incluzand efectul instrumentelor de acoperire a riscului, a fost de 93,30 dolari/baril, cu 36% mai mare decat in 2010 (68,72 dolari/baril).

De altfel, cotatia medie Brent s-a mentinut peste nivelul de 100 dolari/baril in fiecare dintre lunile anului trecut, cu exceptia lunii ianuarie, cand s-a cifrat la 96,29 dolari/baril.

Mai mult, pretul mediu al petrolului Brent s-a situat peste nivelul de 110 dolari/baril in 9 din cele 12 luni din 2011, atingand un maxim lunar de 123,15 dolari/baril in aprilie.

Paza buna, trece primejdia rea

Faptul ca nu a anticipat magnitudinea majorarii cotatiei medii a petrolului Brent in 2011, fata de 2010, poate fi cu greu considerat o „bila neagra” pentru managementul financiar al Petrom. Asta pentru ca, in ultima parte a anului 2010, ca si in prima luna a anului trecut, multe din analizele institutiilor financiare internationale si ale marilor banci anticipau chiar o scadere a pretului titeiului, pe fondul temerilor legate de declansarea unui nou val de recesiune la nivel mondial, in special ca urmare a agravarii crizei datoriilor suverane din zona euro.

In plus, erau greu de prevazut masurile fara precedent de relaxare a politicii monetare luate anul trecut de principalele banci centrale ale lumii, ca si exacerbarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, care au fost principalii factori ai scumpirii petrolului in 2011.

Ce va fi in 2012?

Cu doi ani in urma, Petrom a angajat instrumente de acoperire a riscului pentru cantitatea de 38.000 de barili pe zi (aproximativ 41% din totalul productiei), „securizand pentru cantitatea mentionata un pret minim de 54 dolari/baril si un nivel maxim de 75 dolari/baril. In acel an, pretul mediu al titeiului Brent a fost de aproape 80 dolari/baril.

„In vederea protejarii fluxului de numerar al companiei si pentru a sustine programul investitional in anul curent, Petrom a angajat noi instrumente swap de acoperire a riscului privind pretul la titei, ce asigura, pentru 30.000 barili/zi, un nivel al pretului Brent de aproximativ 101 dolari/baril pentru 2012”, se arata in raportul Petrom pe 2011.

Petrolul Brent s-a scumpit cu circa 13% anul acesta, de la un pret mediu de 108 dolari/baril la aproape 122 dolari/baril la mijlocul saptamanii trecute.

Cat a castigat statul din scumpirea benzinei

Majorarea cu 72% a profitului net al Petrom in 2011 a fost insotita de dublarea impozitului pe profit varsat la bugetul de stat. Potrivit raportului companiei, in 2011 Petrom a platit impozit pe profit in suma de 844,47 milioane de lei, de 2,3 ori mai mare decat in 2010 (365,60 milioane de lei).

„Rata efectiva a impozitului pe profit a crescut la 18%, fata de 16% in 2010, ca urmare a cresterii cheltuielilor nedeductibile, cum ar fi deprecierea contabila a licentei de explorare a zacamantului Kultuk din Kazahstan si amenda primita de la Consiliul Concurentei”, se spune in raport. In urma amenzii, pe care Petrom intentioneaza sa o conteste in instanta luna viitoare, compania a constituit un provizion de 504 milioane de lei.

OMV Petrom va continua politica de crestere moderata a preturilor, pe baza cotatiilor internationale si a conditiilor fiscale, dupa ce, anul trecut, a scumpit benzina cu 22% si motorina cu 25%, potrivit directorului general al companiei, Mariana Gheorghe.

„Consumul de benzina din Romania a scazut cu 9% in anul 2011, comparativ cu 2010, iar consumul de motorina a crescut cu 7%”, a precizat Gheorghe.

Viva Mexico!

Mexicul a castigat, in 2009, nu mai putin de 5 miliarde de dolari, asigurandu-si, pentru intreaga productie de petrol a tarii destinata exportului, un nivel minim de pret de vanzare de 70 de dolari/baril, in conditiile in care cotatia medie Brent, in anul respectiv, a fost de 62 dolari, respectiv cu 11,42% mai mica.

Decizia a fost luata la finalul anului 2008 de catre ministrul de finante al Mexicului, Agustin Carstens, dupa ce, in intervalul iulie 2008-decembrie 2008, cotatia petrolului s-a prabusit dramatic, de la 133,90 la doar 41,58 dolari/baril.

Costurile operatiunii de hedging pentru bugetul de stat al Mexicului au fost de doar 1,5 miliarde de dolari.

Carstens a castigat, in acest fel, admiratia intregii lumi financiare, inclusiv a traderilor de marfuri de pe Wall Street. De altfel, potrivit „Financial Times”, acestia obisnuiau sa glumeasca spunand ca Agustin Carstens a fost, concomitent, cel mai de succes si cel mai prost platit trader al anului 2009.

Tag Cloud