Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Gaze: Suprataxa de 60% si scumpirea pentru firme au intrat in vigoare

Gaze: Suprataxa de 60% si scumpirea pentru firme au intrat in vigoare

gaze majorare pret

Preturile finale reglementate la gazele naturale cresc, de vineri, cu 5% pentru clientii noncasnici, in vreme ce, tot de la 1 februarie 2013, producatorii de gaze vor plati o taxa de 60% pe veniturile suplimentare rezultate din liberalizarea preturilor.

Preturile finale reglementate la gazele naturale cresc, de vineri, cu 5%, pentru clientii noncasnici, conform unei Hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial.

Actul normativ prevede etapele de majorare in perioada 2013-2014 si cresterile estimative ale preturilor finale reglementate la clientii casnici si noncasnici de gaze naturale in corelare cu procentele previzionate in cuprinsul Memorandumului cu tema Calendar de eliminare a preturilor reglementate la gaze naturale, aprobat de catre Guvern in iunie 2012.

Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna curenta pentru furnizorii care asigura in mod direct acoperirea consumului pe piata reglementata de gaze naturale se cifreaza la 49 lei/MWh pentru non-casnici si la 45,71 lei/MWh pentru clienti casnici, de la 1 februarie 2013. Pana la finalul anului 2014, pretul va ajunge la 119 lei/MWh pentru non-casnici si 54 lei/MWh pentru casnici.

Majorarea preturilor de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru furnizorii care asigura in mod direct acoperirea consumului pe piata reglementata de gaze naturale este in conformitate cu nivelul preturilor din calendarul asumat prin acordurile incheiate cu organismele internationale.

Liberalizarea se supraimpoziteaza

Operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale vor plati, din februarie, o taxa asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, in cota de 60% din baza de calcul, potrivit Ordonantei de Guvern nr. 7/2013 privind instituirea impozitulul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.

Taxa se va aplica din februarie 2013 pana in decembrie 2014.

Taxa asupra veniturilor suplimentare rezultate din vanzarea gazelor naturale vizeaza operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare pe teritoriul national, in marea teritoriala, in zona contigua si/sau zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra.

Nu se datoreaza taxe pentru veniturile suplimentare obtinute din capacitatile de extractie realizate dupa intrarea in vigoare a ordonantei, potrivit proiectului de act normativ.

Baza de calcul o constituie veniturile suplimentare pe care operatorul economic le obtine din vanzarea gazelor naturale, ca efect al dereglementarii pietei nationale de gaze naturale, din care se deduc redeventele aferente veniturilor suplimentare respective, precum si investitiile in segmentul upstream, dar fara a depasi 30% din veniturile suplimentare.

Deducerea investitiilor in segmentul upstream reprezinta valoarea investitiilor din fiecare perioada de referinta, respectiv luna, precum si valoarea investitiilor reportate din perioadele de referinta anterioare, inregistrate in evidenta contabila conform reglementarilor legale in vigoare.

In urma dereglementarii preturilor pe piata de gaze naturale operatorii economici din acest sector de activitate vor plati concomitent cu taxa speciala si valori majorate pentru TVA, redevente, impozit pe profit, care au fost estimate pentru anul 2013 la un total de 214,1 milioane lei. Din procesul de dereglementare a preturilor si in domeniul energiei electrice se vor obtine venituri suplimentare pentru TVA si impozit pe profit care au fost estimate pentru anul 2013 la un total de 153,4 milioane lei.

Cerere de aproape 20 milioane MWh in februarie

Cererea totala de gaze naturale in luna februarie 2013 este estimata la 19,907 milioane MWh, conform propunerii din raportul de fundamentare intocmit de Transgaz si transmis Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Cererea de pe piata reglementata este estimata de Transgaz la peste 8,955 milioane MWh, din care 3,967 milioane MWh pentru consumatorii noncasnici si 4,653 milioane MWh pentru cei casnici. Totodata, cererea de pe piata consumatorilor eligibili este preconizata la circa 8,878 milioane MWh, iar consumul tehnologic (caruia nu i se aplica structura amestecului de gaze) - la 1,098 milioane MWh.

Amestecul de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici de gaze, cu exceptia producatorilor de energie termica, va fi compus din gaze din productia interna - 44,5% si import - 55,5%, conform propunerii Transgaz.

In ceea ce priveste amestecul de gaze pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, ANRE a avizat ca acesta sa fie compus in proportie de 93% din productia interna si 7% din import.

Cererea avizata de ANRE este de 7,176 milioane MWh.

Pentru consumatorii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, ANRE a avizat un amestec format din 51,6% gaze din productia interna si 48,4% din import.

Tag Cloud