Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Noua coaliție de guvernare promite modificarea impozitării din legea offshore, pe care chiar PSD a introdus-o

Noua coaliție de guvernare promite modificarea impozitării din legea offshore, pe care chiar PSD a introdus-o

Noua coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR susține, în programul de guvernare că va modifica legea offshore în vederea demarării proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru creșterea securității energetice, reducerea dependenței de gaze de import și asigurarea tranziției către energia curată.

Interesant este că responsabil pentru introdcerea supraimpozitării care a amânat cu cel puțin 3-4 ani adoptarea unei decizii finale de investiție este unul dintre cele 3 partide, PSD.

Astfel, amendamentul prin care s-a introdus un nivel al impozitării de 30% pe veniturile suplimentare obținute de producători pentru vânzări la prețuri sub 85 lei/MWh, precum și cote de la 15% la 70% pentru cele aferente unor prețuri de vânzare a gazelor între 85 și peste 190 lei/MWh, a fost introdus de deputați social-democrați.

Cu alte cuvinte, la actualele prețuri, cea mai mare parte a încasărilor ar ajunge în buzunarele guvernului, și nu cele ale companiilor care ar produce gaze în Marea Neagră, în pofida faptului că acestea au investit mai multe miliarde de euro în diferite proiecte.

Acesta este motivul pentru care, la capitolul riscuri ale preluării participației Exxon în proiectul Neptun Deep, Romgaz, compania al cărui acționar majoritar este statul român, face referire directă la modificarea Legii offshore: „o formă îmbunătățită a Legii offshore ar conduce la o profitabilitate crescută a investiției în proiectul Neptun Deep. Dacă modificarea Legii offshore este întârziată, există riscul amânării adoptării deciziei finale de investiții și începerii investițiilor în dezvoltarea perimetrului Neptun Deep și, implicit, este amânată începerea exploatării zăcământului care ar asigura recuperarea investițiilor”.

Însă nu numai amendamentele, ci chiar și legea adoptată în 2018 a trecut cu votul favorabil a 142 parlamentari PSD, al 19 parlamentari ALDE și al 9 reprezentanți ai minorităților. La acea vreme, în noiembrie 2018, reprezentanții PNL și UDMR n-au votat.

"Creșterea producției interne de gaze naturale prin demararea extracției offshore, precum și prin demararea extracției din noi zăcăminte onshore – Caragele (acesta din urmă de către Romgaz – n.r.)", precum și "Modificarea și completarea Legii offshore nr. 256/2018 în vederea demarării proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru creșterea securității energetice, reducerea dependenței de gaze de import și asigurarea tranziției către energia curată”, sunt potrivit Profit.ro, două dintre prevederile Programului de guvernare ale noii coaliții de guvernare.

În urmă cu un an, fostul secretarul de stat din Ministerul Economiei Niculae Havrileț declara: „Au mai fost discuții cu privire la suprataxare, s-au rezolvat, în sensul că e normal să fie suprataxați producătorii în momentul în care piața este volatilă și ei obțin venituri pe aripile vântului, windfall. Pe o perioadă foartă scurtă de timp, cum am avut în 2011, de exemplu, când gazele de import au fost 600 de dolari/1.000 de metri cubi față de 150 de dolari prețul producției interne. În cazul în care există aceste creșteri fenomenale de pe o zi pe alta, și în alte state există un principiul suprataxării. Dar nu putem pleca de la prețul pe care l-am avut la data începerii perioadei de dereglementare, un preț specific producătorilor de gaze maturi, cu mare parte din investiții recuperate, amortizate, nu putem impune acel preț foarte mic ca perioadă de început a suprataxării unui imvestitor nou, cu un grad de risc uriaș față de un producător din zona onshore, știm foarte bine ce probleme sunt în zona maritimă”.

Actuala situație de pe piața autohtonă a gazelor, inclusiv nivelul ridicat al prețului acestora, ar fi fost evitată dacă ar fi fost declanșată producția offshore din Marea Neagră, a declarat recent Mark Beacom, Director General, Black Sea Oil & Gas, care se află în cel mai avansat stadiu în ceeqa ce privește dezvoltarea producției în Marea Neagră, adoptând inclusiv decizia finală de investiție.

“Dacă ne aflam în Olanda sau Marea Britanie, dat fiind că proiectul nostru a început în 1992, am fi început procesul de producție de câțiva ani”, a afirmat Beacom.

Tag Cloud