Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate SC PETROTEL LUKOIL SA, directorul, trei directori adjuncți ai companiei și contabilul șef - trimiși în judecată pentru spălare de bani

SC PETROTEL LUKOIL SA, directorul, trei directori adjuncți ai companiei și contabilul șef - trimiși în judecată pentru spălare de bani

542ed8af682ccf7f55a4e7b5

SC PETROTEL LUKOIL SA, directorul companiei, Bogdanov Andrey Iurevici, trei directori adjuncți, un membru CA și contabilul șef al companiei au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, pentru spălare de bani și pentru “folosirea cu rea credinţă a capitalului societății”, prejudiciul estimat fiind de 1,8 miliarde dolari (7,59 miliarde lei). În același dosar, mai are calitate de inculpat și LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului Lukoil.

Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra:

  • unui număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei:
  • primelor de emisiune deţinute de inc. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei.
  • conturilor deţinute de inc. PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum şi a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.
  • conturilor deţinute de terţul acţionar majoritar al inc. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda la CITY BANK LONDRA, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, “în perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă( ţiţei) precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.

In aceeaşi perioadă inculpaţii cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat.  

De asemenea, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că în aceeaşi perioadă cu intenţie au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea credinţă a creditului societăţii, fapte care întrunesc  elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani.”

Persoanele fizice și juridice trimise în judecată:

  1. BOGDANOV ANDREY IUREVICI, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani
  2. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani
  3. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani
  4. RAŢĂ ANDREI, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani
  5. DĂNULESCU DAN, director General Adjunct în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani
  6. DUŢU DOREL, Contabil Şef în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani
  7. VOINSTEV ALEXEY, cetăţean rus, Director General Adjunct în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii
  8. KUZINA OLGA,cetăţean rus, Director General Adjunct în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani

Prejudiciul variază de la lună la lună, de la 230 milioane la 4 miliarde de euro

Interesant este că prima punere sub sechestru a activelor companiei, din octombrie anul trecut, viza un prejudiciu de “doar” 230 milioane de euro, din care jumătate era evaziune fiscală, jumătate “spălare de bani”.

De asemenea, în comunicatul de presă emis în urmă cu o lună, procurorii susţineau că "urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A. s-a realizat decapitalizarea societăţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societăţii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013".

Prejudiciul calculat în urmă cu o lună era de aproximativ 4 miliarde de euro, prejudiciu care se pare că s-a înjumătățit. Pe 8 iulie, procurorii susțineau că “până la acel moment în acest dosar prejudiciul este de 1.185.268.188,35 euro şi 1.526.293.530,93 USD pentru infracţiunea de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi în cuantum de 1.526.293.530,93 USD şi 552.977.284,35 euro pentru infracţiunea de spălare de bani.”

SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti ar fi rambursat “în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acţionarului majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA şi 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare" şi a primit ca investiţii, de la aceeaşi companie, care este acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, suma de 32.476.926 euro şi 304.186.078,78 dolari SUA, "deşi conform bilanţurilor, balanţelor şi raportărilor către ANAF, activul societăţii este de 48.522.486 euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societăţii”.

Procurorii susţineau în luna iulie că acţionarul majoritar Lukoil Europe BV Olanda a virat în contul Petrotel Lukoil, conform virajelor de cont, suma totală de 480.176.734,90 euro, echivalent monedă naţională, cu titlu de majorare capital social, dar conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar contabile ale societăţii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital.

Potrivit Mediafax, LukOil a cerut intervenţia Comisiei Europene în ancheta din România care vizează compania, argumentând că este vorba despre măsuri impuse de "o instanţă judiciară relativ mică" dar care au un "impact european".

Thomas Muller, vicepreşedintele LukOil, atrăgea atenţia asupra punerii sub sechestru a unor active în valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie şi Olanda, el admiţând că "nu există o linie directă între Comisia Europeană şi o instanţă judiciară din România", dar subliniind că acuzaţiile procurorilor români sunt "nejustificate".

Preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, i-a trimis o scrisoare lui Maroş Şefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerând "o investigaţie mai transparentă, dat fiind că activităţile constante ale rafinăriei (vizate de ancheta din România - n.red.) au impact asupra alimentării cu petrol în întreaga Uniune Europeană".

Tag Cloud