Conducerea Lukoil de la Moscova amenință cu închiderea definitivă a Petrotel
- Detalii
- Publicat în 08 October 2014
- Scris de Florin Rusu
Lukoil nu este mulțumită nici cu ridicarea parțială a sechestrului pus pe conturile și bunurile companiei, amenințând că, în cazul în care, până la finalul acestei săptămâni, autoritățile judiciare nu devin mai înțelegătoare, conducerea Lukoil de la Moscova va închide definitiv rafinăria Petrotel.
Declarația aparține vicepreşedintelui pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov (foto: centru), sosit astăzi în România de la Moscova și care a mai precizat că a încheiat o înţelegere cu procurorii români.
Potrivit lui Nekrasov, în prezent se află sub sechestru stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone ţiţei şi circa 60.000 tone de benzină şi motorină. De asemenea, tot patrimoniul rafinăriei este sub sechestru, precum şi debitul pe care Lukoil România îl are catre Petrotel.
"Pentru noi a fost o lovitură foarte mare oprirea rafinăriei, ne-a surprins aceasta decizie", declarat Nekrasov, citat de Mediafax.
Vicepreședintele Lukoil a mai precizat că joi se va întoarce la Moscova, iar o decizie privind închiderea definitivă a rafinăriei va fi luată până vineri.
Nekrasov: Dosarul nu are nicio conotație politică
"Cumpărătorul nostru de bază este Lukoil România. 90% din producţia noastră merge către această companie. Aceasta face plăţi către rafinărie iar din aceşti bani noi cumpărăm materii prime, plătim taxe şi facem reparaţii. Pentru a putea cheltui măcar un cent trebuie să cerem aprobare procurorilor şi vorbim de un rulaj de aproximativ 20 milioane dolari. În plus, patrimoniul nostru este sub sechestru. Suntem o companie listată, avem sute şi mii de acţionari, cum vor investi aceşti acţionari într-un patrimoniu sechestrat? Astfel că suntem dispuşi la compromisuri pe care le vom raporta în următoarele zile, dar vom închide rafinăria dacă nu vom ajunge la un acord. Ne pare rău pentru că suntem demult pe piaţa din România şi ar fi păcat să se închidă o asemenea rafinărie modernă", a subliniat Nekrasov, citat de Agerpres.
El a adăugat că acest dosar nu are nicio conotaţie politică, însă a precizat că nu i s-a prezentat de către procurori nici un document din care să reiasă valoarea prejudiciului din acest dosar.
Vicepreședintele rus susține că are o înțelegere cu procurorii români
Vicepreședintele gigantului rus a avut marți întâlniri cu procurorul care anchetează dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
"Înţelegem foarte bine că ei (Dragnea şi Nicolescu, n.r.) nu au cum să intervină într-o anchetă a procuraturii. Lor de asemenea le pare rău că în cazul opririi rafinăriei vor trebui să revizuiască în minus bugetul ţării", a adăugat Nekrasov.
"Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta mâine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Dacă conducerea Lukoil îşi va da acceptul, repornim rafinăria. Dacă nu, nu. Noi considerăm că taxele de 700 milioane dolari plătite până acum în acest an pot reprezenta măsuri asiguratorii", a continuat Nekrasov.
"Astăzi am convenit măsuri asigurătorii care vor fi în vigoare pe perioada cercetării (...) Considerăm acuzaţiile neîntemeiate. Persoanele fizice care au făcut aşa ceva să fie sancţionate, iar din acest punct de vedere vom acorda tot sprijinul nostru la desfăşurarea anchetei", a continuat Nekrasov.
Sechestrul a fost ridicat doar parțial
Așa cum a precizat și Energy Report, ieri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a anunțat, contrar informațiilor din presă potrivit cărora sechestrul asupra conturilor și bunurilor Lukoil ar fi fost ridicat, că "a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parțială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploiești să îşi desfășoare activitatea curentă în condiții de normalitate cu terții și să plătească drepturile salariale şi contribuțiile la bugetul de stat.
În cauză au fost extinse măsurile asigurătorii asupra altor bunuri puse la dispoziție de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploieşti."
Informația a fost confirmată și de Oil Terminal, care și-a informat acționarii "cu privire Ia faptul că, în data de 07.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a transmis o Ordonanță prin care dispune: