Profitul operațional al OMV Petrom s-a majorat cu 15% în primele nouă luni ale anului, ajungând la 4,63 miliarde de lei
- Detalii
- Publicat în 07 November 2013
- Scris de Florin Rusu
Profitul operațional OMV Petrom pe primele 9 luni ale anului s-a majorat cu 15% față de cel din perioada similară a anului trecut, ajungând la o cifră de 4,63 miliarde de lei ca urmare îmbunătățirii activității segmentului de rafinare și marketing.
Profitul net al Petrom a crescut cu 27% în primele nouă luni, la 3,666 miliarde lei de la 2,897 miliarde de lei înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut.
Segmentul de rafinare și marketing a trecut de la o pierdere de 48 de milioane de lei, la un profit operațional (excluzând elementele speciale) de 314 milioane lei, compensând evoluția negativă a celorlalte segmente, de explorare și producție (-4% față de aceeași perioadă a anului trecut) și cel de gaze și energie (-35%). Probabil că rezultatul se explică prin efectul de bază față de evoluția din anul trecut, un efect important asupra rezultatelor comparativ cu 2012 fiind reprezentat de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi în prima jumătate a anului trecut. Aceeași tendință a fost sesizabilă și în prima jumătate a anului.
Performanțele segmentului de rafinare și marketing dau însă semne de încetinire pe trimestrul al treilea. EBIT CCA excluzând elementele speciale s a redus la 141 milioane de lei, în principal din cauza marjelor de rafinare scăzute, compensate doar parțial de managementul strict al costurilor. În pofida cotațiilor mai mari la țiței, perspectivele pesimiste ale pieței la sfârșitul perioadei au condus la înregistrarea unor pierderi din deținerea stocurilor (efecte CCA) în cuantum de 5 milioane de lei, care, împreună cu elementele speciale de 25 milioane lei lei, au generat o valoare a EBIT-ului raportat de 111 milioane de lei.
Marjă de rafinare scăzută în trimestrul al treilea
Indicatorul marjă de rafinare a fost de -4,31 USD/bbl, mai scăzut comparativ cu valoarea înregistrată în T3/12 (-0,46 USD/bbl). Per total, nivelul indicatorului marjă de rafinare a fost afectat de costul ridicat al țițeiului și de marjele mai mici la produsele petroliere, cu excepția propilenei și a GPL.
Cantitatea totala de materii prime procesate în T3/13 a fost mai mare decât cea din T3/12, când rafinăria a fost repornită treptat, după oprirea planificată de șase săptămâni din T2/12. Vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 13%, datorită vânzărilor mai mari la export.
În T3/13, volumul total al vânzărilor din marketing a fost cu 5% mai mic fata de T3/12. Vânzările cu amănuntul ale grupului, care au reprezentat 68% din vânzările totale din marketing, sunt cu 1% sub nivelul din T3/12. Vânzările comerciale au scăzut cu 13% față de același trimestru al anului trecut, ca urmare a optimizării portofoliului de vânzări, în contextul mediului economic actual, cu volume mai mici pentru toate produsele, cu excepția kerosenului și a benzinei, și, de asemenea, ca urmare a finalizării tranzacției de vânzare a Petrom LPG în ianuarie 2013.
Reluarea forajului în blocul Neptun la jumătatea lui 2014
„In trimestrul al treilea, am continuat sa ne imbunatatim performanta, beneficiind de conjunctura favorabila a pretului la titei si de rezultatele optimizarii costurilor. In E&P, pe parcursul primelor 9 luni din 2013, am reusit sa obtinem, pentru prima data dupa privatizare, stabilizarea productiei la nivel de Grup, comparativ cu anul anterior, ca urmare a investitiilor continue. In zona offshore, activitatea de explorare avanseaza si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne propunem sa reluam forajul in blocul Neptun la jumatatea anului 2014. Performanta sectorului G&E a reflectat mediul de piata dificil, caracterizat prin cerere modesta si preturi scazute la energie electrica, in timp ce in sectorul R&M, marjele de rafinare au ramas sub presiune. In continuare, ne vom concentra pe implementarea initiativelor de excelenta operationala si a programului de investitii. Aceste initiative reprezinta premise esentiale pentru o performanta sustenabila si pentru generarea de fluxuri de numerar care sa sustina programul nostru ambitios de investitii din Marea Neagra in anii urmatori, in contextul unui cadru fiscal si de reglementare propice investitiilor.”, a declarat CEO-ul Petrom Mariana Gheorghe, potrivit unui comunicat de presă al grupului.
Rezultate mai bune pe trimestrul al treilea
În trimestrul al treilea, EBIT CCA excluzând elementele speciale al întregului grup a crescut cu 22%, în principal ca urmare a prețului mai mare realizat la țiței și a managementului strict al costurilor
Producția zilnică în România a crescut ușor, susținută de lucrările de reparații capitale, activitățile intense de foraj și redezvoltare a zăcămintelor
În plus, au crescut și investițiile în explorare și producție cu 37% față de T3/12, în concordanță cu strategia Grupului de a aloca aproximativ 80% din totalul investițiilor către acest segment.