Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Guvernul Marii Britanii a plătit pentru ca Shell să continue operarea zăcământului Brent din Marea Nordului

Guvernul Marii Britanii a plătit pentru ca Shell să continue operarea zăcământului Brent din Marea Nordului

Brent

 Marea Britanie a fost singura țară în care Royal Dutch Shell a “achitat” anul trecut o taxă efectivă “negativă”, reiese dintr-un raport al companiei citat de The Times.

Per total, în 2015, Shell, cel de-al doilea grup petrolier la nivel global, a achitat taxe în valoare de miliarde de dolari diferitelor guverne, fie că este vorba de cel nigeria sau cel norvegian, însă a primit 123 de milioane de dolari (86 milioane de lire) de la Trezoreria Regatului Unit, ca urmare a efectelor prăbușirii prețului petrolului. Potrivit legislației britanice, modificată anul trecut, companiile petroliere pot ajunge în situația de a nu achita, ci dimpotrivă de a primi bani de la buget, ca urmare a unei recalculări a activelor și implicit a nivelului taxelor achitate în anii trecuți pentru zăcămintele sale, în special cele care au trecut de maturitate.

În cazul Shell este vorba de zăcământul Brent (de unde provine și denumirea țițeiului de referință la nivel global). În ultimii 40 de ani, exploatarea zăcământului Brent de către Shell a generat taxe și impozite într-o valoare superioară cifrei de 20 de miliarde de lire.

În 2014, Shell a încasat, pentru operarea Brent alte 334 milioane de dolari de la Trezoreria Marii Britanii. Pentru celelalte zăcăminte pe care compania le are în Marea Nordului, mai recente și cu o productivitate mult mai ridicată, Shell a achitat Norvegiei de exemplu 4,1 miliarde de dolari redevențe, impozit pe profit sau alte taxe și impozite.

Și mai important, potrivit unor estimări ale Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, veniturile statului britanic din exploatarea zăcămintelor din Marea Nordului vor rămâne negative în următorii 5 ani. Chiar dacă la mijlocul anilor ’80 acestea au produs venituri publice de peste 33 de miliarde de lire, până în 2021 situația se va inversa, urmând a transfera din bugetul statului în cel al companiilor peste 4,9 miliarde de lire.

Guvernul britanic a redus taxele industriei petroliere din Marea Nordului pentru ca aceasta să nu închidă zăcămintele. Aproximativ 65.000 de angajați ai industriei din Marea Nordului au fost disponibilizați ca urmare a prăbușirii petrolului din ultimul an și jumătate.

 

Tag Cloud