Merkel somează statele europene să plătească datoriile Ucrainei către Rusia. Slovacia refuză
- Detalii
- Publicat în 21 October 2014
- Scris de Florin Rusu
Ucraina a reușit să provoace fricțiuni între partenerii săi europeni, dintre care unii ar dori să o ajute cu orice preț, în timp ce alții refuză orice ajutor până când statul ucrainean nu se reformează.
În timp ce cancelarul german Angela Merkel îi somează pe toți "aliații" Ucrainei să participe financiar la plata datoriilor Kievului către Gazprom, premierul slovac Robert Fico și-a exprimat încă odată opoziția față de acordarea oricărui ajutor financiar Ucrainei.
"Fiecare trebuie să contribuie, inclusiv Slovacia. Căutăm o sluție, nu o avem încă și iarna se apropiea", a declarat cancelarul german Angela Merkel la Bratislava, unde a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico.
Statele europene se tem că în eventualitatea în care acordul prealabil dintre Rusia și Ucraina nu se va materializa, fluxul de gaze către Europa ar putea fi afectat, fie la inițiativa Rusiei, care ar putea micșora sau chiar stopa volumele, fie la cea a Ucrainei, care s-ar putea alimenta din gazul destinat celorlalte state europene.
Premierul slovac: Ucraina așteaptă salvarea de la oricare alt stat, mai puțin de la ea
Potrivit cancelarului german, citat de thelocal.de, este important pentru UE, Rusia și Ucraina să se găsească o soluție de "stabilizare a fluxului de gaz pe perioada iernii".
Premierul slovac a fost însă mult mai pesimist, chiar critic cu guvernul ucrainean. "Uneori am impresia că Ucraina așteaptă o soluție la problemele cu care urmează să se confrunte de la oricare altă țară, mai puțin de la ea. Ucraina va trebui să se reformeze, așa cum s-a reformat la timpul ei Slovacia", a afirmat Fico.
Ucrainenii anunță că au ajuns la un acord cu Rusia
Preşedintele ucrainian Petro Poroshenko a anunţat sâmbătă că ţara sa a acceptat să plătească Rusiei 385 de dolari pe perioada iernii pentru o mie de metri cubi de gaze, susține The Wall Street Journal.
"Ucraina va avea gaze şi căldură", a spus Poroshenko.
Cele două părţi nu au încheiat încă un acord oficial, termenii acestuia urmând a fi discutaţi marţi.
"Este prematur să spunem că am ajuns la un acord. Un acord presupune semnături din partea Gazprom şi Naftogaz (companiile de stat din domeniul gazelor naturale din Rusia şi Ucraina – n.r.) şi reluarea furnizării de gaze", a declarat duminică premierul ucrainian Arseniy Yatsenyuk.
Potrivit oficialilor din Kiev, Ucraina nu dispune însă de fondurile necesare achiziţionării de gaze naturale şi intenţionează să ceară ajutor Fondului Monetar Internaţional, care ar putea să suplimenteze un împrumut de 17 miliarde de dolari acordat la începutul anului.
Datorii de 5 miliarde de dolari
Rusia, care acoperă aproape 15% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit în luna iunie livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de preţuri şi datorii, dar a continuat să furnizeze gaze clienţilor europeni.
În prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la aproximativ 5 miliarde de dolari.
Potrivit Mediafax, Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută ţările europene că există "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze în această iarnă în lipsa unui acord între Moscova şi Kiev, menţionând că va reduce livrările în cazul în care Ucraina va prelua ilegal gaze din conductele Gazprom.