Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri05242024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Cum scumpește Germania gazul pentru Europa Centrală și de Est, inclusiv România

Cum scumpește Germania gazul pentru Europa Centrală și de Est, inclusiv România

Taxa pe gaz introdusă de Germania, care face parte din "Planul de urgență pentru gaz”, nu numai că îngreunează eliminarea treptată a gazului rusesc, dar și scumpește gazul din Austria și implicit de pe piețele regionale, inclusiv România.

De ce este important Piața austriacă CEGH este cea mai importantă piață regională de gaze, ea dictând prețurile din mai multe state, volumele tranzacționate fiind cele mai ridicate.

Mai este interesant Deși prețurile actuale din România se situeză sub cele din Austria, România fiind țară de tranzit, producătorii români (în principal Romgaz, OMV Petrom și BSOG) achită (mai puțin pentru gazele vândute la preț reglementat) o redevență raportată la prețul de pe CEGH, ceea ce înseamnă că efectul din Austria al suprataxei germane se face simțit și-n România.

În prezent, prețul spot al gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri este de 137,2 lei/MWh (aproximativ 27,5 euro/MWh), în timp ce cel de pe CEGH este de 29,7 euro/MWh, preț la care este achitată redevența în România.

Potrivit presei de la Viena, suprataxa impusă de guvernul german îi costă pe consumatorii și companiile austriece peste 100 de milioane de euro pe an. Comisia Europeană a criticat deja aspru această taxă, iar Italia și, mai demult, Bulgaria, s-au abținut de la impunerea unei astfel de taxe.

Ca urmare a scăderii importurilor de gaze rusești și a nivelului scăzut de stocare, Germania a declarat un plan de alertă privind gazele naturale în 2023 și a introdus o taxă de stocare a gazelor. În Italia, se ia în considerare în prezent o taxă similară sub forma unei "taxe de neutralitate" asupra exporturilor. Din cauza importului de gaze din ambele țări, Austria este direct afectată de costurile suplimentare suportate.

Taxa de stocare a gazelor impusă de Germania a crescut în mod constant și se ridică acum la 1,86 euro/MWh pentru perioada ianuarie-iunie 2024. Creșterea taxei de stocare a gazelor de la 1,45 euro/MWh, cât a fost în perioada anterioară, a fost justificată de guvernul german de consumul mai redus de gaze, căruia trebuie să i se aloce costurile deja suportate.

Această taxă de stocare a gazelor este percepută și pentru gazul exportat în Austria, ceea ce îi costă pe participanții la piața austriacă - și, ulterior, pe clienții finali - aproximativ 115 milioane de euro. Sunt afectate în special landurile federale din vestul Austriei, deoarece sunt alimentate exclusiv prin intermediul rețelei de gaze germane.

Cu toate acestea, taxa de depozitare a gazelor are un impact și în celelalte părți ale Austriei și implicit în regiune.

În trecut, gazul avea tendința de a curge în direcția opusă, și anume din Rusia, prin Ucraina, către Slovacia și Austria, și apoi către Italia și Germania.

Tag Cloud