Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon04152024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Efectul de boomerang al sancțiunilor impuse Rusiei: sectorul energetic și cel bancar european ar putea fi puternic afectate

Efectul de boomerang al sancțiunilor impuse Rusiei: sectorul energetic și cel bancar european ar putea fi puternic afectate

post-116-0-15746500-1394019534

Ultimele sancțiuni economice impuse ieri de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană par a fi fost primite cu urale de politicienii și jurnaliștii occidentali, și nu numai.

Mai puțin încântate au fost bursele, care s-au înroșit brusc, inclusiv cele americane. Astfel, Dow Jones a pierdut 0,42%, iar Nasdaq 0,05%. Și indicele S&P 500 a scăzut cu 0,45%.

Dar ce știu piețele și nu știu politicienii și jurnaliștii? Două lucruri simplu: că aceste tipuri de sancțiuni nu dau mai niciodată rezultate și că în urma impunerii unor sancțiuni economico-financiare vor suferi oameni și companii nevinovate, nu numai de naționalitate rusă, în acest caz, ci și cetățeni și companii ai unor state care au impus aceste sancțiuni.

Prima companie europeană care a anunțat posibile pierderi ca urmare a unei eventuale noi extinderi a sancțiunilor impuse Rusiei a fost gigantul britanic BP, care susține că este posibil să-i fie afectate obiectivele strategice și de business din Rusia.

Vânzările Renault în Rusia au scăzut cu 8%

Însă britanicii nu sunt singurii care suferă. Francezii de la Renault au anunțat marți o scădere dramatică a vânzărilor din Rusia în prima jumătate a anului. Renault, care, alături de de partenerii săi japonezi, controlează compania rusească Avtovaz, cea mai mare companie producătoare de autovehicule di Rusia, au precizat că vânzările le-au scăzut cu 8% față de cele din prima jumătate a anului trecut.

"Ne aflăm într-o situație în care devine din ce în ce mai complicat să știm ce sancțiuni vor fi aplicate și care va fi impactul acestora", a declarat Jerome Stoll, unul dintre executivii Renault, citat de Financial Times.

Exporturile germane în Rusia au scăzut cu 14%

Exporturile de bunuri ale celor 27 de state membre UE în Rusia au reprezentat doar 7% din totalul exporturilor UE, aproximativ 123 de miliarde de euro, susține un raport al Standard & Poor’s, în timp ce exporturile serviciilor au fost de 28 miliarde de euro.

Însă expunerea statelor este diferită, o mai mare expunere având în special statele est europene și Finlanda.

În ceea privește Germania, cea mai importantă economie europeană, potrivit Wall Street Journal, doar 3,3% din exporturi iau calea Rusiei. Economia germană este mai sensibilă la o eventuală reducere a ritmului de creștere a economiilor Chinei, SUA sau Franței, decât al celui al economiei ruse.

Cu toate acestea, potrivit unui sondaj recent, companiile germane resimt deja reducerea încrederii în economia rusă. Astfel, chiar dacă reduse, exporturile către Rusia au scăzut cu 14% în primele patru luni ale lui 2014.

Exxon, Statoil și Eni au semnate parteneriate cu Rosneft

BP nu este singura companie de petrol și gaze expusă pe Rusia. ExxonMobil are semnat un parteneriat cu Rosneft de explorare în Marea Arctică, parteneriat care foarte probabil va fi afectat de interzicerea exportului de înaltă tehnologie în Rusia, înaltă tehnologie absolut necesară în acest proiect.

Și norvegienii de la Statoil și italienii de la Eni au semnate parteneriate similare cu Rosneft, care la rândul său a devenit, recent cel mai mare acționar al Pirelli, și se află în negocieri avansate să achiziționeze și divizia de trading în petrol și gaze a Morgan Stanley.

Companiile rusești ar putea intra în default, ceea ce ar zgudui sistemul bancar european

Însă și mai gravă ar fi o nouă extindere a sancțiunilor financiar-bancare impuse Rusiei de SUA și UE. Potrivit unor analiști citați de Wall Street Journal, Putin ar putea să "realizeze" beneficiile unui eventual default al companiilor de stat ruse, default care ar putea lovi piețele financiare din Europa și SUA, în special sistemul bancar european.

Potrivit datelor publicate de Bank for International Settlement, băncile franceze aveau la finalul lunii martie o expunere de 50,3 miliarde de dolari pe companiile ruse, băncile italiene una de 27,2 miliarde de dolari, cele germane o expunere de 23,1 miliarde de dolari, iar cele italiene una de 16,8 miliarde de dolari.

Și nu au trecut decât puțini ani de la ultimul cutremur care a lovit sistemul bancar european.

Tag Cloud