SUA și UE interzic exportul de tehnologii destinate sectorului energetic din Rusia
- Detalii
- Publicat în 30 July 2014
- Scris de Florin Rusu
Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au extins concomitent sancțiunile economice impuse Rusiei, printre noile interdicții figurând și exportul de înaltă tehnologie destinată sectorului energetic rus.
"Un acord politic a fost găsit pentru o serie de sancțiuni economice", în cursul reuniunii ambasadorilor celor 28 de state membre, a anunțat un purtător de cuvânt al Serviciului diplomatic european.
Sancțiunile vizează blocarea accesului la piețele financiare europene, interzice vânzările de armament, comerțul cu tehnologii sensibile şi cu bunuri de uz militar şi civil.
În plus, Bruxellesul a decis blocarea activelor a patru oameni de afaceri ruşi apropiați ai preşedintelui Vladimir Putin, acuzați că beneficiază de anexarea Crimeei.
SUA a extins la rândul său sancțunile impuse Rusiei. "Blocăm exporturile unor bunuri și tehnologii destinate sectorului energetic rusesc. Extindem sancțiunile la alte bănci și companii din domeniul apărării. Suspendam oficial credintele și finanțările pentru proiecte de dezvoltare în Rusia", a explicat președintele Barak Obama.
SUA au interzis tranzacțiile VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia, Bancii Moscovei si Băncii Agricole rusești, principalul creditor al agriculturii.
Rușii vor să introducă termenul de "stat agresor" în legislație
Parlamentarii ruși, în schimb, iau în considerare introducerea termenului de "stat agresor" în legislația rusă, referitor la țările care impun sancțiuni Rusiei şi cetățenilor săi, relatează ziarul Izvestia în ediția de marți, citat de RIA Novosti în pagina online.
Potrivit unor surse citate de Izvestia, un "stat agresor" va fi definit ca "un stat care introduce sancțiuni împotriva Federației Ruse, cetățenilor ruşi şi entităților legale ruse".
Mediafax recizează că amendamentele propuse de Evgheni Fedorov şi Anton Romanov, membri ai partidului Rusia Unită, vor fi adăugate în mai multe legi federale, inclusiv legea contractelor şi reglementările de audit.
"Pentru a proteja fundamentele ordinii constituționale, a asigura apărarea şi securitatea țării şi pentru a proteja piața internă şi dezvoltarea economică națională, Guvernul Rusiei va avea dreptul de a aproba o listă de state agresoare", se arată într-o notă explicativă ataşată proiectului legislativ.
Conform documentului, entitățile juridice străine şi persoanele din "state agresoare" vor avea interdicție de a realiza servicii de consultanță şi audit în Rusia.
"Toate cele şase mari companii americane care oferă servicii de audit şi consultanță în Rusia - Deloitte, KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, Boston Consulting Group şi McKinsey - vor fi incluse pe listă", a declarat Evgheni Fedorov, citat de Izvestia.
Proiectul legislativ ar urma să fie trimis miercuri spre examinare Guvernului.