Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Gazprom se gândește să renunțe la dolar pentru a evita efectele sancțiunilor dictate de americani

Gazprom se gândește să renunțe la dolar pentru a evita efectele sancțiunilor dictate de americani

Gazprom Neft dolar

Brațul petrolier al companiei de stat a Rusiei, Gazprom, își pregătește consumatorii să încheie contracte în euro mai degrabă decât în dolari, luându-și astfel măsuri în fața posibilei escaladări a sancțiunilor Statelor Unite la adresa Moscovei.

Alexander Dyukov, CEO al Gazprom Neft, le-a spus reporterilor din St. Petersburg că s-a discutat modificarea contractelor cu clienții, astfel încât plățile să se facă în euro. „Practic toți, 95% din consumatorii noștri, și-au confirmat disponibilitatea de a trece la contracte în euro”, a declarat el, potrivit Financial Times.

Discuțiile reflectă temerea în creștere printre companiile rusești mari că vor ajunge curând în bătaia puștii sancțiunilor SUA și europene, care au avut ca țintă până acum persoane bogate și o singură bancă de mărime medie, Bank Rossiya.

Un bancher cu vechime a spus că multe grupuri producătoare de mărfuri, inclusiv Gazprom Neft, au avut discuții cu băncile privind finanțarea în euro mai degrabă decât în dolari. „Fiecare afacere din sectorul de mărfuri vorbește despre ce s-ar întâmpla dacă nu s-ar mai putea face plăți în dolari, dacă n-ar mai fi posibil să se facă clearing în dolari la New York”, a spus el.

O astfel de schimbare ar putea genera costuri mai mari pentru companii, prin prisma nevoii de a converti valutele și din cauza lichidității scăzute a celorlalte monede naționale, în afară de dolarul american.

Și rubla este luată în considerare

Acțiunile rusești au scăzut luni după ce separatiști proruși din Donețk au spus că vor organiza un refendum pentru ca provincia estică să se alăture Rusiei, imitând acțiunile anterioare care au dus la anexarea Crimeei. Indexul de referință Micex a scăzut cu 2.4%, cu Sberbank în cădere cu 3,7%, iar Gazprom - cu 2,4%.

Sancțiunile SUA – impuse ca răspuns la anexarea Crimeei – interzic efectiv ca anumite companii sau persoane fizice să facă operațiuni în dolari, spun avocați și bancheri.

Andrei Kostin, CEO al băncii de stat VTB, a spus în weekendul trecut că exportatorii ruși ar trebui să ia în considerare plățile în ruble mai degrabă decât în dolari. „La un anumit nivel, aceasta ar fi o garanție că, dacă la un anumit nivel cineva decide să impună sancțiuni de tipul celor din Iran la adresa noastră, am avea un nivel de protecție în fața lor”, a spus el la postul național de televiziune.

Kostin, une dintre figurile cele mai notorii și cu vechime în comunitatea rusă de business, a adăugat că a vorbit cu șefii a trei dintre cei mai mari exportatori ai țării – Gazprom. Rosneft și Rostec - și că aceștia ar fi fost „în principiu pregătiți să facă asta”.

„Este oarecum ciudat că o plată din Kazahstan spre Rusia trece prin New York”, a spus el. Gazprom a transmis că ia în considerare ideea, dar Rosneft a anunțat că „va face plăți în moneda stabilită în contract”.

Toată lumea ar pierde

Norilsk Nickel, cea mai mare companie minieră de nichel și paladium, a declarat pentru FT că discuta denominarea contractelor pe termen lung cu consumatorii chinezi în yuani.

Sancțiunile din Vest au avut până acum un impact minim asupra capacității sectorului de mărfuri de a exporta. Dar există îngrijorări printre unii executivi că eventualele viitoare runde de sancțiuni din partea SUA ar putea ținti sectorul energetic, care reprezintă aproximativ jumătate din încasările la buget ale Moscovei.

Robert McNally, președintele Rapidan Group și fost consilier pe petrol la Casa Albă, a spus că se așteaptă ca următoarea rundă de sancțiuni – dacă ar veni – să lovească în investiții și în producția de petrol și gaze.

„În eventualitatea în care Washingtonul și Vestul sunt incapabile să îl împiedice pe Putin să invadeze sud-estul Ucrainei, vor fi sancțiuni extinde din partea SA care vor atinge companiile energetice americane”, a spus el pentru FT.

„În termeni de investiții occidentale în zone de frontieră promițătoare din Rusia, va fi foarte rău pentru acele companii și foarte rău pentru Rusia. Vor pierde capital și expertiză tehnologică, plus impulsul care a fost deja construit. Va fi chiar distrugător”, a spus el.

Costuri suplimentare

Dyukov, de la Gazprom Neft, a admis că o schimbare de la dolari la euro nu va fi fără costuri pentru companie.

„Nu sunt pregătit să spun că o astfel de trecere se va întâmpla absolut fără durere și fără pierderi”, a afirmat el.

Alexander Kornilov, analist pe petrol și gaze la Alfa Bank în Moscova, a spus că schimbarea, dacă are loc, ar putea afecta câștigurile companiilor rusești.

„Trecerea la ruble ar implica alte costuri de tranzacție nedorite suplimentare pentru cumpărătorii internaționali și asta ar putea submina competitivitatea petrolului și gazelor rusești pe piața globală”, a explicat el.

Tag Cloud