Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Autoritățile ucrainene speră ca ultimele evenimente să nu determine Rusia să le scumpească gazele

Autoritățile ucrainene speră ca ultimele evenimente să nu determine Rusia să le scumpească gazele

Gazprom-Naftogaz-scumpiri-demonstratii-ianukovici-Kiev

Ucraina speră că prețul pe care îl plătește pentru gazul rusesc nu se va schimba după înlăturarea lui Viktor Ianukovici din funcția de președinte, a declarat luni, ministrul interimar al Energiei Eduard Stavytsky.

"Sperăm că prețul gazelor din Rusia va rămâne stabil", a declarat telefonic Stavytsky, reporterilor Reuters.
Rusia a fost de acord, în luna decembrie, după ce fostul guvern a preferat semnarea unui acord cu Moscova în detrimentul unuia de comerț-liber cu UE, să reducă prețul gazului furnizat autorităților de la Kiev la 268,5 dolari pe mia de metri cubi.

Reducerea a fost una considerabilă, de aproximativ o treime față de nivelul de aproximativ 400 dolari pe mia de metri cubi pe care Ucraina l-a plătit în perioada 2009-2012.

Ucraina consumă aproximativ 55 miliarde de metri cubi de gaze naturale în fiecare an și mai mult de jumătate din acest volum importat din Rusia.

Semnarea acordului cu Rusia în detrimentul celui cu UE a fost scânteia care a dus la escaladarea violențelor pe străzile Kievului, înregistrate în ultimele săptămâni.

Naftogaz a plătit o transă de 1,28 de miliarde către Gazprom

Evenimentele din ultimele săptămâni vor avea efecte destul de dure asupra economiei ucrainene, mai ales în contextul în care rușii vor stopa ajutorul pe care s-au angajat să-l ofere Ucrainei. Aceasta va intra mai mult ca sigur, în absența unui ajutor similar venit din partea Occidentului, în incapacitate de plată. Deja Rusia a virat Ucrainei prima tranșă, în valoare de 2 miliarde de dolari, din împrumutul de 15 miliarde de dolari promis în decembrie anul trecut, însă, pe de altă parte, monopolul energetic ucrainean Naftogaz a plătit "omologului" său rus Gazprom jumătate din datoriile pentru gazele livrate de ruși, respectiv 1,28 miliarde de dolari, cerând păsuire pentru cealaltă jumătate.

Potrivit prospectului unei emisiuni de titluri de stat în euro ale Ucrainei, consultat de Interfax, Naftogaz a plătit Gazprom 1,28 miliarde de dolari din factura aferentă gazelor livrate de ruși anul trecut.

Din aceeași sursă reiese că cei de la Naftogaz au cerut Gazprom o amânare la plată pentru restul sumei datorate, respectiv prelungirea scadenței până la jumătatea lunii aprilie 2014.

Pierderi de 3,5 miliarde de dolari pentru Gazprom

De altfel, decizia Kremlinului de a micșora prețul gazelor furnizate Kievului a fost contestată încă din momentul adoptării. Analiștii ruși atrăgeau atenția că această decizie va produce gigantului Gazprom pierderi de miliarde de dolari.

Reducerea prețului gazelor furnizate Ucrainei cu o treime, de la 400 de dolari la 268,5 dolari pe mia de metri cubi va provoca o pierdere anuală de 3,5 miliarde de dolari companiei Gazprom, în condițiile în care aceasta își va păstra actualul nivel al volumului de gaze furnizate Naftogaz, compania de gaze ucraineană, de 25 de miliarde metri cubi, susține analistul Serghei Vakhrameyev, de la Ankorinvest

 

Tag Cloud