Gazele îi reînvață pe israelieni diplomația: Tel Aviv-ul spriijină dezvoltarea de către palestinieni a câmpului offshore Gaza Marine din Mediterana
- Detalii
- Publicat în 15 October 2013
Un proiect îndelung amânat, în valoare de 1 miliard de dolari, privind dezvoltarea câmpului offshore de gaze naturale Gaza Marine din Mediterana, situat la 30 de kilometri de coasta Fâșiei Gaza din Palestina, ar putea fi în cele din urmă implementat, fapt care ar da un impuls puternic de dezvoltare pentru economia teritoriilor palestiniene și le-ar mai reduce acestora din masiva dependență de ajutoarele primite din străinătate.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și guvernul său sprijină puternic acest proiect, prin care câmpul Gaza Marine ar urma să fie exploatat, în beneficiul Autorității Palestiniene, de către un consorțiu de investitori al căror lider este compania britanică de gaze BG Group, a declarat un oficial guvernamental israelian, citat de Financial Times.
Dezvoltarea câmpului offshore Gaza Marine, care conține circa 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentul unei treimi din consumul anual al Marii Britanii, ar urma să dureze circa 3-4 ani, ceea ce ar însemna că demararea producției s-ar face prin 2017.
Investițiile necesare se ridică la 1 miliard de dolari, iar producția ar genera venituri de circa 6-7 miliarde de dolari pe an, o parte din ele urmând să intre la bugetul teritoriilor palestiniene, sub formă de redevențe și taxe, ajutând la reducerea deficitului fiscal și comercial cronic al executivului de la Ramallah.
Un impuls pentru economia palestiniană
Semnalele pozitive primite din partea guvernului israelian au facilitat demararea de negocieri între Autoritatea Palestiniană și consorțiul de investitori, din care mai face parte firma Consolidated Contractors Company, deținută de acționari palestinieni, dar cu sediul la Atena.
„Negocierile vizează revizuirea termenii licenței acordate celor de la BG Group. Următorul pas ar fi obținerea permiselor și autorizațiilor necesare din partea autorităților israeliene, ceea ce ar mai putea dura câteva săptămâni”, a declarat un oficial palestinian.
Partea israeliană a ținut să precizeze că palestinienii mai au de rezolvat câteva probleme pentru a putea primi undă verde pentru proiect, însă a adăugat că, dacă aceștia vor fi deschiși la negocieri și cu temele făcute, aceste probleme s-ar putea rezolva foarte repede.
Dacă va fi aprobat, proiectul va fi cel mai mare din planul mai larg de dezvoltare al economiei palestiniene, evaluat la 4 miliarde de dolari, menit să reducă dependența Palestinei de ajutoarele din străinătate și de livrările de energie din Israel. Planul a fost anunțat în mai anul acesta de secretarul de stat al SUA; John Kerry, și de Tonny Blair, reprezentantul așa-numitului „Patrulater al Orientului Mijlociu”, format din SUA, UE, ONU și Rusia, care supervizează implementarea planului.
Arafat: „Un dar de la Dumnezeu”
Demararea proiectului de exploatare a câmpului de gaze Gaza Marine ar mai îndepărta din scepticismul cvasi-generalizat cu privire la reușita planului, scepticism determinat de dependența întregii economii a Palestinei de bunăvoința guvernului de la Tel Aviv, nu foarte entuziastă, istoric vorbind.
Pentru palestinieni, demararea producției proprii de gaze naturale le-ar spori autonomia în termeni de generare de curent electric, în condițiile în care, în prezent, alimentarea cu energie electrică a teritoriilor palestiniene depinde aproape 100% de importurile din Israel. Asta pentru că, în acest fel, ar putea demara și proiectele de construire de centrale electrice la Jenin, Hebron și Gaza, iar ulterior, pe baza accesului la gaze și energie ieftine, s-ar putea dezvolta și alte sectoare ale economiei, cum ar fi producția de oțel și ciment.
Inițial, britanicilor de la BG Group li s-a acordat o licență de explorare pentru întreaga zonă de coastă a Gazei, în 1999, câmpul Gaza Marine fiind descoperit în anul următor. Yasser Arafat a aprins o flacără simbolică la inaugurarea oficială a câmpului, declarând că gazele descoperite reprezintă „un dar de la Dumnezeu”. Însă proiectul a fost stopat ca urmare a declanșării celei de-a doua intifade, iar ulterior, guvernul lui Ariel Sharon a refuzat să îl sprijine din motive de securitate, spunând că se teme ca nu cumva redevențele încasate de palestinieni să nu ajungă la grupuri teroriste.
O altă piedică au reprezentat-o tensiunile dintre Fatah, care guvernează regiunea de pe malul de vest al Iordanului, și grupul islamist Hamas, la putere în Gaza. În 2007, BG Group s-a retras de la negocierile cu Israelul pe tema câmpului Gaza Marine, iar un an mai târziu compania și-a închis biroul de la Tel Aviv.
Comerțul e mai bun decât războiul
În ultimele câteva luni, însă, situația s-a schimbat. Israelul a reluat convorbirile de pace cu palestinienii, sub coordonarea lui John Kerry, și și-a mai redus din presiunea exercitată asupra economiei de pe malul de vest și din Gaza.
În prezent, Israelul vede câmpul Gaza Marine ca pe o posibilă sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale, în condițiile în care importurile israeliene de gaze din Egipt, prin conducte, sunt puse în pericol, din cauza conflictelor din peninsula Sinai.
În plus, guvernul Netanyahu se confruntă cu presiuni, critici și proteste interne în urma hotărârii sale de a permite exportul a până la 40% din producția internă de gaze naturale, Curtea Constituțională a statului evreu urmând să se pronunțe asupra acestei spețe săptămâna viitoare.
Dezvoltarea câmpului palestinian offshore Gaza Marine ar mai reduce din dependența Israelului de consorțiul format din companiile Noble și Delek Energy, care dezvoltă câmpurile offshore israeliene Tamar și Leviathan.