Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Prețul benzinei în SUA, la cel mai ridicat nivel al acestui an

Prețul benzinei în SUA, la cel mai ridicat nivel al acestui an

20130212 - Gasoline

Prețul benzinei a atins maximum-ul acestui an în Statele Unite ca urmare a restrângerii activității de rafinare în urma închiderii definitive sau temporare, pentru lucrări de întreținere, a unor rafinării, dar și a prețului internațional al țițeiului aflat de opt săptămâni pe un trend ascendent.

Prețul unui galon la benzinăriile de peste ocean s-a majorat cu 2,1%, o majorare de 7,3 cenți, față de nivelul înregistrat cu o săptămână în urmă, ajungând la 3,611 dolari pe galon, cel mai ridicat preț înregistrat din 22 octombrie 2012 și cel mai mare din acest an. Indicii futures ai West Texas Intermediate (WTI) au câștigat mai mult de 10 dolari pe baril din decembrie 2012, iar pe 1 februarie a depășit cea mai lungă serie de aprecieri săptămânală din ultimii opt ani. 

Benzina a urmat și a trendul WTI, rafinăriile fiind confruntate atât cu prețul ridicat al țițeiului, cât și constrânse să își reducă producția și ca urmare a majorării prețului materiei prime. Capacitatea de rafinare a SUA se află la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, mai multe rafinării, precum El Segundo a celor de la Chevron Corp., din apropierea Los Angeles-ului sau LyondellBasell Industries NV’s Houston din Texas închizându-se temporar pentru revizie. 

Phil Flynn, senior market analyst la Prices Futures Group din Chicago, este optimist. "Oferta este mult mai amplă în prezent, iar prețul țițeiului pare că se va reduce. Dacă adăugăm și reactivarea rafinăriilor în urma terminării operațiunilor de revizie, este evident că prețul benzinei ar trebui să scadă", susține acesta, citat de Bloomberg.

Și în România, Petrom a majorat astăzi prețul benzinelor şi motorinelor cu 6 bani pe litru, potrivit Economica.net. Astfel, după scumpire, un litru de benzină Standard 95 costă, la stația Petrom din strada Braşov din București, 6,08 lei, iar benzina Extra 99 a ajuns la 6,50 lei pe litru. Un litru de motorină Standard costă 6,18 lei, iar prețul unui litru de motorină Extra este de 6,41 lei.

Tag Cloud