Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare OMV se pregătește să vândă mai departe participația la Nabucco preluată de la RWE. Ar putea deveni România furnizor al gazoductului?

OMV se pregătește să vândă mai departe participația la Nabucco preluată de la RWE. Ar putea deveni România furnizor al gazoductului?

Naftogaz

Astăzi are loc la București întâlnirea Comitetului Nabucco, la care participă miniștrii energiei din Austria, Bulgaria, Turcia, România şi Ungaria, precum şi reprezentanţi ai companiilor implicate în proiect şi ai instituţiilor financiare internaţionale, urmând să fie prezent și premierul Victor Ponta. Lucrurile se precipită: la finalul lunii viitoare, consorțul Shah Deniz va decide care dintre cele două proiecte de gazoducte aflate în competiție, Nabucco West sau TAP (Trans-Adriatic Pipeline), va fi desemnat să transporte gazul natural azer în Europa, pentru a reduce dependența continentului de importurile din Rusia.  Între timp, austriecii de la OMV au anunțat că sunt în negocieri pentru vânzarea participației la Nabucco preluate în martie de la germanii de la RWE, care s-au retras din proiect.

Întâlnirea de la București are loc într-un moment în care dezvoltatorii ambelor proiecte de gazoducte și-au intensificat eforturile de negociere și lobby pe lângă consorțiul Shah Deniz și pe lângă autoritățile din Azerbaidjan, dar și pe lângă Comisia Europeană, pentru a-și scoate în evidență calitățile tehnice și comerciale, dar și avantajele politice și geostrategice.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește întrebarea care dintre cele două proiecte este mai atractiv din punct de vedere strict economic, însă cu certitudine nu acesta va fi singurul criteriu de selecție. Comisia Europeană pare să favorizeze discret Nabucco din punct de vedere politic, sprijin care însă s-ar putea dovedi insuficient pentru a forța o victorie a proiectului în care este implicată și Transgaz.

Poziția oficială a executivului european este una de neutralitate și de echidistanță față de cele două proiecte, unii oficiali chiar declarând că nu este bine să pară că CE ar sprijini unul sau celălalt dintre gazoducte.

În acest context, săptămâna trecută, cu ocazia conferinței de presă prilejuite de publicarea rezultatelor trimestriale, oficialii OMV, compania-mamă a Petrom și, momentan, principalul acționar al Nabucco Pipeline, cu o treime din acțiuni, au făcut câteva declarații interesante cu privire la proiectul de gazoduct, unele cu bătaie lungă.

În martie, cei de la OMV au cumpărat participația de 16,67% din acțiuni a firmei germane de utilitați RWE la corporația de proiect care urmează să construiască  gazoductul Nabucco, Nabucco Pipeline, devenind astfel principalul acționar al acesteia, cu 33,34% din capital.

Decizia nemților de a se retrage din proiect, motivată de constrângeri financiare, a fost privită ca o lovitură primită de Nabucco, printre altele pentru că periclitează participarea Turkmenistanului ca potențial furnizor pentru gazoduct, dat fiind că RWE este una dintre foarte puținele companii europene care desfășoară activități de petrol și gaze în sectorul turkmen al bazinului Caspic.

Nemulțumiți de neutralitatea Comisiei Europene

CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, a declarat că OMV poartă negocieri pentru a vinde mai departe, unui alt investitor, participația la Nabucco preluată de austrieci de la RWE și că, în următoarele câteva săptămâni, ar putea fi anunțată tranzacția și numele cumpărătorului.

„Nu am cumpărat acțiunile la Nabucco de la RWE pentru a le păstra, ci pentru a permite proiectului să meargă mai departe. Purtăm negocieri pentru vânzarea lor. Nu pot menționa nici un nume, dar cumpărătorul ar putea fi anunțat în următoarele câteva săptămâni”, a spus Roiss.

În cadrul unui interviu acordat publicației austriece Wirtschaftsblatt, șeful OMV a fost întrebat dacă nu cumva proiectul Nabucco este dezavantajat în competiția cu TAP pentru gazul de la Shah Deniz de faptul că Statoil, compania petrolieră deținută de statul norvegian, face parte atât din proiectul TAP, cât și din consorțiul care operează zăcământul azer și care va decide între cele două gazoducte în iunie.

„Este vorba de o decizie politică. Ce se vrea, să se vândă gaze naturale din Azerbaidjan în Bulgaria, România, Ungaria și Austria sau în sudul Italiei, unde există concurență din partea gazelor provenite din Algeria și Libia? Decizia politică nu aparține Europei. Europa este neutră în această privință, ceea ce constituie slăbiciunea politicii noastre energetice. Adică țările europene sunt dependente (de importuri de gaze din Rusia – n.r.) și plătesc prețuri foarte mari din această cauză, dar Europa continuă să spună <Suntem neutri>”, a răspuns Roiss.

Recent, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a efectuat o vizită în Austria, în cursul căreia a purtat convorbiri inclusiv cu CEO-ul OMV, Gerhard Roiss.

Anterior, cele patru state implicate în proiectul Nabucco – Austria, Ungaria, România și Bulgaria – au trimis o scrisoare Comisiei Europene, semnată de miniștrii de externe ai țărilor respective, în care, într-un limbaj evident diplomatic, solicită sprijin Comisiei în competiția cu proiectul rival TAP.

Nabucco va supraviețui și fără Shah Deniz

Întrebat ce se va întâmpla dacă Nabucco va pierde competiția cu TAP pentru gazele de la Shah Deniz, șeful OMV a spus că nici în acest caz proiectul „nu va fi îngropat”.

„Proiectul Nabucco este sustenabil. Europa va avea nevoie de această rută de transport al gazelor naturale. Există destul gaz de transportat. Opinia mea este că proiectul nu va fi îngropat”, a subliniat Roiss.

Au apărut interpretări ale declarației șefului OMV potrivit cărora, în caz că pierde cursa pentru Shah Deniz, o posibilă sursă de aprovizionare a conductei Nabucco ar putea fi zăcămintele de gaze naturale descoperite nu demult de către OMV Petrom și ExxonMobil în Marea Neagră. Producția din zăcămintele respective este estimată la 6,5 miliarde de metri cubi pe an.

România este esențială pentru Nabucco, liderii se arată încrezători

Conducerea comitetului Nabucco consideră că România reprezintă un partener cheie în dezvoltarea proiectului gazoductului, pentru asigurarea independenţei energetice în regiune, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului Director Nabucco, Hans-Peter Floren, la Reuniunea Comitetului Nabucco de la Bucureşti.

Comitetul îşi exprimă încrederea într-o decizie a Consorţiului Shah Deniz pentru alimentarea cu gaze naturale azere a gazoductului Nabucco, a declarat, cu aceeași ocazie, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.

„Sunt încrezător că următoarele decizii vor fi luate în favoarea Nabucco şi că vom dezvolta mai departe proiectul. Ne-am atins ţintele, în ultimele luni”, a afirmat Reinhard Mitschek.

De asemenea, şi preşedintele Comitetului Director Nabucco, Hans-Peter Floren, şi-a exprimat încrederea într-o decizie pozitivă a consorţiului Shah Deniz.

„În cadrul ultimelor întâlniri a devenit clar că numai eforturile noastre comune vor duce la un rezultat concret în ceea ce priveşte realizarea gazoductului Nabucco. Aşteptăm decizia Consorţiului Shah Deniz referitoare la posibilitatea ca gazul azer să treacă prin intermediul Nabucco spre Europa. Noi ne-am făcut treaba. Am finalizat documentele necesare şi vom face un pas important astăzi (n.r. marţi). Ne-am pregătit pentru succesul acestui proiect, este timpul pentru cei care trebuie să ia decizia să o facă, precum şi pentru politicieni să ia poziţie şi să afirme angajamentele potrivite pentru viitor. Cu sprijinul Uniunii Europene, Nabucco va fi realizat, după decizia corectă a Consorţiului Shah Deniz”, a afirmat Hans-Peter Floren.

Proiectul Nabucco urmăreşte accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz şi transportul acestora pe piaţa europeană. România participă activ în implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz, precum şi la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco, din 13 iulie 2009, respectiv a Acordului de sprijin al proiectului, încheiat în 8 iunie 2011.

Proiectul Nabucco a fost selectat ca principală rută de transport al gazelor naturale în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Acordul de colaborare dintre Compania Internaţională Nabucco şi Consorţiul Shah Deniz a fost încheiat în scopul realizării neîntârziate a celor două proiecte. Compania Nabucco a înaintat oferta oficială pentru resursele din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz. Decizia finală a Consorţiului Shah Deniz este aşteptată pentru luna iunie 2013.

Tag Cloud