Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Consortiul Shah Deniz cere Romaniei sa spuna daca participa la proiectul Nabucco Vest

Consortiul Shah Deniz cere Romaniei sa spuna daca participa la proiectul Nabucco Vest

Naftogaz

Consortiul Shah Deniz, care controleaza campul gazeifer omonim din Azerbaidjan, esential pentru dezvoltarea proiectului Nabucco Vest, a cerut Romaniei sa-si precizeze pozitia fata de acest proiect.

Solicitarea a fost facuta in cursul unei intalniri, desfasurate miercuri, dintre ministrul Economiei, Varujan Vosganian, si o delegatie a British Petroleum International (BP), condusa de vicepresedintele regional al companiei, John Baldwin, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

BP face parte din consortiul Shah Deniz, alaturi de azerii de la SOCAR, compania norvegiana Statoil si grupul francez Total.

In cadrul intalnirii, discutiile s-au concentrat asupra proiectgului Nabucco West.

 „Consortiul Shah Deniz a solicitat cu acest prilej pozitia Romaniei cu privire la participarea in realizarea Nabucco Vest”, se arata in comunicat.

Cu Bulgaria si Ungaria discutiile sunt in faze avansate

Potrivit sursei citate, ministrul Varujan Vosganian a transmis delegatiei BP interesul Romaniei cu privire la acest proiect, care reprezinta o optiune imediata pentru asigurarea unei surse alternative de gaze naturale, obiectiv cuprins si in strategia energetica nationala.

„De altfel, ministrul Vosganian i-a informat pe reprezentantii companiei energetice ca Ministerul Economiei sprijina schemele de transport pentru gaze naturale pe traseul Asia – Europa, care ar putea sa tranziteze teritoriul Romaniei”, afirma ministerul.

În prezent, discutiile privind proiectul Nabucco Vest sunt în faze avansate cu reprezentantii Bulgariei si Ungariei, se mai precizeaza in comunicat.

Transgaz si-a majorat participatia la Nabucco

Actionarii Transgaz Medias au aprobat, marti, majorarea cotei de participare a transportatorului national de gaze la compania de proiect Nabucco Gas Pipeline International GmbH, infiintata in scopul implementarii proiectului de constructie a gazoductului Nabucco, de la 17,38% la 17,48%, precum si bugetul de venituri si cheltuieli al Nabucco Gas Pipeline International pentru trimestrul I 2013.

Proiectul Nabucco vizeaza construirea unei conducte de gaz care sa faca legatura dintre furnizorii de gaze naturale din regiunea Marii Caspice si consumatorii din Europa. Conducta ar urma sa plece de la frontiera turco-bulgara si sa tranziteze Bulgaria, Romania si Ungaria, ajungand pana la Terminalul de Gaze Central-European de la Baumgarten, Austria.

Capacitatea conductei urmeaza să fie de 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, iar costurile investitiei sunt estimate oficial la 7,9 miliarde euro, desi unele surse vorbesc despre majorarea lor la 12-15 miliarde euro. Sectiunea romaneasca a proiectului ar putea costa intre 1,2 si 1,5 miliarde euro, potrivit estimarilor din 2011 ale directorul consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek.

Tot in 2011, Guvernul de la Bucuresti a purtat discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru o posibila finantare a necesarului de investitii al Transgaz in cadrul companiei de proiect.

Actionarii companiei de proiect Nabucco Gas Pipeline International GmbH sunt OMV, MOL, Transgaz Medias, Bulgarian Energy Holding, Botas si RWE.

S-a semnat deja contractul de proiectare

Nabucco Gas Pipeline International a anuntat, luni, ca a semnat un contract cu compania italiana Saipem, subsidiara a Eni, pentru serviciile de proiectare de baza (Front End Engineering & Design - FEED) pentru proiectul Nabucco Vest.

In luna ianuarie 2013, actionarii Nabucco au semnat un acord de cooperare, precum si un acord de optiuni de subscriere si de finantare, cu actionarii campului gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan. Acestia sunt azerii de la SOCAR, concernul BP, compania norvegiana Statoil si grupul francez Total.

Nabucco Vest ar urma sa transporte gaze extrase din Azerbaidjan de la frontiera cu Turcia pana in Ungaria.

Consortiul Shah Deniz va decide, probabil, pana in iunie, daca sprijina Nabucco sau proiectul concurent al Conductei Trans-Adriatice, dezvoltat de compania energetica elvetiana Axpo impreuna cu Statoil si germanii de la E.ON.

Nabucco Vest este o versiune redusa a conceptului original Nabucco si este parte a coridorului sudic de conducte de gaze naturale gandit pentru a diversifica sursele de aprovizionare ale Europei si a reduce dependenta acesteia de importurile din Rusia.

Tag Cloud