Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12032024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Parlamentul sfideaza Guvernul si CE si interzice exportul de gaze

Parlamentul sfideaza Guvernul si CE si interzice exportul de gaze

am-intalnit-si-soferi-fericiti-petrom-a-ieftinit-combustibilii-2
Ixia

Politicienii romani n-au fost niciodata prea prieteni cu piata libera. Scorul zdrobitor cu care s-a votat in Camera Deputatilor proiectul initiat de social-democratul Iulian Iancu - 256 voturi pentru, unul impotriva si trei abtineri - de interzicere a exportului de gaze demonstreaza acest lucru. Adoptarea actului normativ, pentru care Camera Deputatilor era Camera decizionala, pune Guvernul intr-o situatie delicata atat fata de Comisia Europeana, cat si fata de FMI. Singura solutie ramane nepromulgarea de catre presedintele Traian Basescu a actului normativ si retrimiterea sa spre reexaminare in Parlament.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii gazelor prevede "asigurarea securitatii si sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale prin valorificarea gazelor naturale din productia interna numai pe piata interna de gaze naturale, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import".

Dincolo de populismul electoral din spatele deciziei parlamentarilor, surprinde paradoxul existent in textul actului normativ. Obligarea unor companii sa vanda gaz numai pe piata interna, la un pret reglementat de trei ori mai redus decat cel de pe pietele internationale, va conduce la descurajarea oricarei investitii in acest domeniu. Investitie de care parlamentarii romani conditioneaza ridicarea interdictiei de export!

Cele mai mari dificultati le va avea insa Guvernul, care a semnat un memorandum pe aceasta tema cu Uniunea Europeana in iunie 2011. Potrivit primului memorandum suplimentar la acesta, din decembrie 2011, luna in care deputatii au votat proiectul Iancu, la capitolul masuri era enuntata “eliminarea barierelor legislative si de reglementare impuse exportului de gaze, pana in luna decembrie 2011, prezentarea unui plan pentru fluxurile bi-directionale de gaze la granita cu Ungaria, pana la data de 15 decembrie 2011, si adoptarea de catre Guvern a tuturor actiunilor ce se impun pentru a se asigura crearea unui flux bi-directional de gaze la granita.cu Ungaria pana la finele anului 2012”. In schimb, pe 15 decembrie, in loc sa se prezinte planul pentru facilitarea exporturilor in Ungaria, Parlamentul a interzis orice export, chiar daca in acest moment el este practic imposibil.

Comisia a cerut, Guvernul n-a putut

De altfel, potrivit unei infograme din 14 noiembrie 2011, reprezentantii Comisiei Europene erau informati de intentiile parlamentarilor romani. Raportorul roman informa Guvernul de la Bucuresti ca “prezinta un interes deosebit pentru CE dosarul referitor la interzicerea exportului de gaze naturale.

Din informatiile pe care le detine DG Energie, comisia de specialitate a Camerei Deputatilor a emis aviz favorabil cu privire la propunerea legislativa in discutie si aceasta urmeaza sa fie foarte curand supusa aprobarii plenului.

CE a subliniat ca interzicerea, printr-un act normativ, a exportului de gaze naturale ar constitui o incalcare flagranta nu doar a legislatiei secundare, ci chiar a legislatiei primare a UE”. Pentru aceste motive, DG Energie a facut apel la initierea, fara intarziere, de catre Guvern a tuturor demersurilor posibile pe langa Parlamentul Romaniei pentru a evita adoptarea acestei legi.

Scorul zdrobitor cu care a fost votata insa legea arata ca Executivul a uitat sa initieze demersurile pe langa Parlament in vederea neadoptarii legii.

Caracterul electoral al anului viitor probabil ca si-a spus cuvantul, asa cum si-l va spune si cu privire la eliminarea preturilor reglementate, in legatura cu care raportorul roman preciza ca “este obligatorie si trebuie prevazuta intr-un act normativ care trebuie sa contina o data clara pentru eliminare”.

Tag Cloud