Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare UE se așteaptă ca Rusia să-i taie gazul la iarnă

UE se așteaptă ca Rusia să-i taie gazul la iarnă

cook 2

Uniunea Europeană se așteaptă la întreruperea furnizării de gaz de către Rusia în această iarnă și se pregătește să se ocupe singură de procesul de distribuție a gazului aflat în capacitățile de depozitare ale statelor membre, se precizează într-un articol publicat de ziarul rusesc Kommersant, care citează un proiect de raport al Comisiei Europene pe tema securității energetice.

Raportul sugerează statelor membre adoptarea de rapidă de măsuri pe termen scurt în eventualitatea unor posibile întreruperi a livrării cu gaze din partea Rusiei.

Potrivit agenției Ria Novosti, proiectul va fi dezbătut la o întâlnire informală a miniștrilor energiei din cele 28 de state membre, care urmează a avea loc pe 6 octombrie. Concluziile și recomandările acestora vor fi discutate de liderii UE în cadrul summit-ului de pe 17-21 octombrie.

Potrivit proiectului, în cazul unor eventuale întreruperi a livrării de gaze de către Rusia, volumele depozitate în capacitățile de specialitate ale statelor UE ar rebui utilizate eficient. 

Capacitatea facilităților de depozitare ale statelor membre UE este de 200 de miliarde de metri cubi, din care doar 20% este în prezent ocupată, susține Ria Novosti. Potrivit unui grafic prezentat de Energy Report și realizat de Gas Infrastructure Europe, din luna martie până în prezent, însă, statele UE și-ar fi triplat volumul de gaz depozitat, de la 20 de miliarde de metri cubi la peste 73 de miliarde de metri cubi. În prezent, gazul depozitat acoperă aproximativ 90% din capacitatea de stocare a statelor UE, susține Bloomberg. Datele prezentate de agenția americană nu corespund celor prezentate de cea rusă.

Strategia energetică a UE vizează reducerea utilizări gazului în favoarea surselor de energie regenerabile. UE vrea de asemenea să-și reducă dependența de sistemul take-or-pay, prin care consumatorul este obligat să achite furnizorului de gaz prețul agreat pentru un volum fix, chiar și gazul pe care acesta nu îl utilizează.

Tag Cloud