Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Gazpromneft, Rosneft și Transneft scapă deocamdată de sancțiuni, UE amânând publicarea lor în Jurnalul Oficial

Gazpromneft, Rosneft și Transneft scapă deocamdată de sancțiuni, UE amânând publicarea lor în Jurnalul Oficial

i1Rg0BI.JEe4

Entuziasmul statelor europene de a impune noi sancțiuni Rusiei, în special către trei companii din domeniul energetic, Gazpromneft, Rosneft și Transneft, s-a diminuat ieri, în pofida retoricii oficialilor europenei.

După ce au reușit să înfrângă opoziția Finlandei, care a amenințat cu utilizarea dreptului de veto în cazul adoptărilor noilor sancțiuni, oficialii UE au anunțat că vor amâna publicarea noilor măsuri adoptate în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, susținând că astfel acordă o șansă Rusiei să-și limiteze acţiunile militare din Ucraina pentru a încerca să evite implementarea măsurilor.

"Având în vedere situația din teren, UE este gata să revizuiască sancțiunile aprobate în întregime sau în parte", a declarat președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, după o întâlnire de urgență a ambasadorilor celor 28 de state membre ale UE la Bruxelles.

"Am remarcat faptul că Rusia a acceptat cu dificultate purtarea unor negocieri serioase Armistiţiul este un pas important, însă este doar un pas", susține Rompoy.

Potrivit noilor sancțiuni, celor trei companii energetice ruse, Gazpromneft, Rosneft și Transneft, le-ar fi limitat acesul la finanțarea pe piața europeană, o sancțiune similară cu cea impusă recent de SUA.

Premierul rus Dmitri Medvedev avertizase anterior UE că Rusia este dispusă să răspundă cu o replică "asimetrică" în cazul adoptării unor noi sancţiuni: companiile aeriene europene urmând a primi interdicție de la traversarea spațiului aerian rus către rutele asiatice, printre cele mai profitabile în prezent.

UE și-a triplat volumul de gaz depozitat

Ținând cont că aproximativ o treime din cererea de gaz din UE este acoperită de Gazprom, decizia oficialilor europeni, chiar dacă cu o aplicare întârziată de nepublicarea sa în Monitorul Oficial, pare una îndrăzneață. Însă aceasta are în spate o politică de majorare a rezervelor de gaz din depozitele de gaz ale statelor Uniunii Europene.

Potrivit unui grafic prezentat de Bloomberg și realizat de Gas Infrastructure Europe, din luna martie până în prezent, statele UE și-au triplat volumul de gaz depozitat, de la 20 de miliarde de metri cubi la peste 73 de miliarde de metri cubi. În prezent, gazul depozitat acoperă aproximativ 90% din capacitatea de stocare a statelor UE. Drept urmare, în ultimul timp, cererea de gaz a statelor europene a scăzut, dovadă fluxul de gaz mai redus înregistrat în conducta care leagă Ucraina de Slovacia.

Rusia ar putea interzice re-exportarea gazului către Ucraina

Cu toate acestea, oficialii europeni se pare că se tem să extindă sancțiunile și către cele trei companii din sectorul energetic rusesc. Motivul poate fi unul dezvăluit Financial Times, publicat astăzi. Europenii se tem de răspunsul Rusiei, susținând că oficialii ruși i-au avertizat dejacă încearcă să identifice căile legale prin cale le va interzice re-exportarea gazului importat din Rusia către Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov, a negat informația, susținând, potrivit Financial Times, că "este pentru prima dată când aude despre o asemenea inițiativă".

Oricum, volumul de gaz pe care Ucraina ar putea să-l importe de la statele europene este modest. Slovacia ar putea re-exporta aproximativ 17,6 milioane de metri cubi pe zi, Ungaria 16 milioane metriu cubi pe zi, iar Polonia 4 milioane metri cubi pe zi, în timp ce Ucraina ar trebi să importe jumătate din cele 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe care-i consumă anual. 

Tag Cloud