Romgaz dă în judecată Elcen şi cere peste 50 de milioane de euro penalităţi la plata gazelor
- Detalii
- Publicat în 18 April 2014
După ce că plăteşte cel mai mare preţ pe gazele din import, Electrocentrale Bucureşti ar putea plăti şi mai mult pentru gazele de la Romgaz, dacă aceasta din urmă câştigă procesul legat de penalităţi. Asta pentru că Romgaz, acţionar al Elcen, tocmai a raportat pe bursă cauzele pentru chemarea în judecată a Elcen pentru recuperarea a 240,3 milioane de lei (circa 53 milioane euro).
Creanţa care face obiectul chemării în judecată a furnizorului de căldură și apă caldă din București este compusă din 230,5 milioane de lei penalităţi de întârziere calculate conform unui contract de vânzare cumpărare gaze naturale semnat în anul 2003, sumă la care se adaugă dobânzi.
Cererea de chemare în judecată face obiectul dosarului nr.781/85/2014, aflat în procedură prealabilă, conform noilor prevederi ale Codului de procedură civilă. Dosarul e inregistrat din 24 februarie la Tribunalul Sibiu.
În urmă cu o lună, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a propus schimbarea din funcție a directorului general Elcen. Unul dintre motivele principale a fost tocmai acela că Elcen plătește cel mai mare preț pentru gazul rusesc în timp ce alte companii româneşti cumpără gazul mai ieftin, după cum există şi cazul Interagro care a negociat direct cu Gazprom. Aşa se face că directorul general Dan Ştefan Cetacli, numit pe funcţie de ministrul Adriean Videanu în 2010, a fost schimbat imediat cu Gabriel Ignat.
Electrocentrale Bucureşti trece printr-un proces de divizare parţială care va avea ca rezultat desprinderea unor părţi din patrimoniu şi transmiterea către Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan. Finalizarea transferului a fost stabilită pentru 30 iunie. După divizare, Electrocentrale Bucureşti va mai deţine CET Vest, CET Sud, CET Progresu şi CET Grozăveşti plus Uzina de reparaţii.
Acţionariatul companiei este format din statul român, reprezentat de ministerul Economiei, prin departamentul pentru Energie, Termoelectrica şi Romgaz. ELCEN SA face parte dintre companiile energetice la care există obligativitatea selectării unui management privat, acţiune care nu a fost încă declanşată tocmai pentru că Elcen se află în proces de divizare.