Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare "Muieți-s posmagii?" Kievul nu este mulțumit de sprijinul oferit de Slovacia pentru alimentarea cu gaze a Ucrainei

"Muieți-s posmagii?" Kievul nu este mulțumit de sprijinul oferit de Slovacia pentru alimentarea cu gaze a Ucrainei

Slovacia Ucraina gaze

 

Ucraina nu este mulțumită de propunerea Slovaciei privind o conductă de legătură care să permită transportul de gaze naturale din vest prin inversarea fluxului de gaze și, astfel, alimentarea Ucrainei independent de Rusia, argumentând că această conductă nu are o capacitate de transport suficientă, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului slovac al Economiei.

Slovacia s-a oferit să transporte gaz spre Ucraina prin conducta Vojany, care este în prezent nefolosită și care are o capacitate de nu mai puțin de 10 miliarde de metri cubi, a spus purtătorul de cuvânt Stanislav Jurikovic, după o întâlnire dintre ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, și omologul său slovac, Tomas Malatinsky. Ucraina a spus că această capacitate nu este satisfăcătoare, relatează Bloomberg.

Ucraina a propus, în schimb, folosirea capacității suplimentare a conductei magistrale de gaze care leagă cele două țări, o rută–cheie de tranzit al gazelor rusești spre Europa de Vest, a spus Jurikovic. O astfel de soluție ar putea pune în pericol însă alimentarea pentru clienții occidentali ai Gazprom, a spus el, adăugând că negocierile vor continua în 28 aprilie.

„Noi vrem să ajutăm Ucraina, dar în același timp nu vrem să periclităm fluxurile spre Europa de Vest”, a spus Jurikov pentru Bloomberg, din Velke Kapusany, Slovacia, unde a avut loc întâlnirea. „Folosirea conductei Vojany este o soluție pentru care suntem total competenți și care poate fi operațională în noiembrie”, a completat el.

Greu de negociat cu ucrainenii

Ucraina încearcă să-și reducă dependența față de gazele rusești, după o creștere cu 80% a prețului livrărilor Gazprom, în contextul în care conflictul cu Rusia escaladează. Țara datorează mai mult de 2,2 miliarde de dolari pentru gazele pe care le-a importat în martie, ridicând astfel riscul de întrerupere a fluxuriloe către Europa, care primește aproximativ 15% din stocurile sale prin Ucraina.

Slovacia și Ucraina au purtat negocieri, marți, asupra posibilității ca ucrainenii să importe gaze de la slovaci prin inversarea fluxului de gaze prin conductele care traversează cele două țări. Întâlnirea a avut loc la stația de comprimare de la Velke Kapusany, de la frontiera ucraineană, și la ea au participat miniștrii responsabili cu chestiuni energetice din guvernele de la Bratislava și Kiev, un înalt reprezentant al Comisiei Europene, dar nici un reprezentant al Rusiei, deși partea slovacă ar fi vrut să îi implice și pe ruși în aceste discuții.

În decembrie anul trecut, reprezentanți ai autorităților de la Kiev erau așteptați la Bratislava pentru a semna un acord cu Slovacia privind deschiderea unui flux invers de gaze între cele două țări, însă ucrainenii nu au mai apărut la întâlnire, lăsându-i pe partenerii slovaci să-i aștepte degeaba.

Marți au avut loc discuții intense fără precedent de-a lungul întregii Uniuni Europene penttu găsirea de soluții în vederea reducerii dependenței de importurile de gaze din Rusia și pentru aprovizionarea cu gaze a Ucrainei.

Echilibristică delicată

UE se confruntă cu o sarcină descurajatoare: trebuie să depășească rapid o sumedenie de probleme logistice, evitând în același timp să încalce contractele încheiate cu Gazprom și asigurându-se că Ucraina chiar va achita facturile la gaze, relatează Reuters

Rusia furnizează 30% din necesarul de gaze al Europei. Rușii au amenințat că vor tăia alimentarea spre Ucraina și că îi vor impune plata în avans a livrărilor, din cauza datoriilor acesteia, ceea ce a readus pe tapet temerile privind o repetare a crizei stocurilor de gaze din Europa din 2007 și 2009.

Gigantul german RWE a anunțat oficial, marți, că a ajuns la un acord privind furnizarea de gaze naturale Ucrainei în 2014, procesul de alimentare a conductelor Naftogaz urmând a începe imediat.

A trimite gaze spre Ucraina din UE este o armă puternică. Compania care deține monopolul de stat al exporturilor de gaze rusești, Gazprom, a protestat de multe ori față de această schemă, spunând că se teme că gazele sale destinate Germaniei ar urma să fie reexportate spre Ucraina, prin încălcarea contractelor.

RWE a transmis că este vorba de un un coș de gaze din mai multe surse, iar Ucraina ar putea să primească nu mai puțin de 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, așa cum e prevăzut într-un acord cadru din 2012.

Acest lucru ar reprezenta o imensă gură de aer pentru Kiev, permițându-i să reducă importurile de gaze din Rusia cu o treime, mai ales după ce Moscova aproape că a dublat prețul gazelor pe care îl impune Ucrainei, eliminând un discount agreat cu fostul președinte prorus, Victor Ianukovici.

Cine ar putea furniza gaze Ucrainei

Problema ar fi livrarea gazelor spre Ucraina, care are un consum de gaze anual de 55 de miliarde de metri cubi.

Operatorul polonez de conducte Gaz-System a spus că poate livra 1,5 miliarde de metri cubi anual, Ungaria poate probabil să trimită alte 3,5 miliarde de metri cubi, în timp ce România are potențialul de a furnza 1,8 miliarde de metri cubi, dar nu sunt încheiate acorduri ferme asupra livrărilor sale.

Slovacia este statul membru al UE cel mai bine plasat pentru a pompa gaze spre Ucraina, dar inversarea fluxurilor prin oricare dintre cele patru conducte care duc gazele rusești spre ea prin Ucraina ar avea nevoie de încheierea unui acord prin care să se stabilească că această măsură nu contravine actualelor contracte cu Gazprom.

După ce marți nu au reușit să ajungă la un acord privind inversarea fluxurilor, cele două părți iau în considerare semnarea unui memorandum la finalul lunii aprilie, pe tema propunerii de a redeschide o conductă nefolosită pentru a lua gaze din conducta magistrală est–vest, de pe partea slovacă, și de a le aduce în Ucraina.

Legătura ar putea alimenta Ucraina cu mai mult de 3 miliarde de metri cubi începând din octombrie, urmând să se ajungă la un total de aproximativ 9 miliarde de metri cubi primăvara viitoare.

„Memorandumul care este pregătit este un pas sigur spre inversarea alimentării din Uniunea Europeană, dar spun deschis că, dată fiind situația – o situație excepțională – am avea nevoie de substanțial mai mult”, a spus ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan.

Și bulgarii se gândesc la alternative

În timp ce fluxurile inversate ar putea atenua efectele unei tăieri a exporturilor rusești în timpul lunilor de vară cu cerere redusă, analiștii spun că acestea nu vor fi suficiente în timpul iernii.

Unele țări din Europa sunt chiar mai dependente față de gazele rusești decât Ucraina, inclusiv Bulgaria, unde ministrul Energiei a spus, marți, că a discutat posibilitatea ca Bulgaria să importe gaze din Azerbaijan dacă Rusia va tăia alimentarea.

„Monitorizăm cu atenție situația din Ucraina. Am discutat acțiunile pe termen scurt pentru a putea garanta alimentarea cu gaze”, a spus Dragomir Stoynev, după întâlnirea cu omologul azer Natik Aliyev.

Aliyev a spus că cei doi au discutat despre livrarea de gaze naturale lichefiate spre porturile grecești, iar de acolo spre Bulgaria.

Nici Azerbaidjanul, nici Grecia nu au terminale de gaze naturale lichefiate pentru a asigura astfel de transporturi în prezent.

Rusia îi dă înainte cu South Stream

Rusia a continuat demersurile privind construcția gazoductului South Stream, care își propune să alimenteze Europa ocolind Ucraina și să ajute Moscova să își majoreze cota de piață pe Bătrânul Continent, mai ales în sudul Europei.

După scandalurile anterioare privind gazele cu Kievul, Rusia a investit miliarde de dolari în noi conducte, inclusiv Nord Stream, care aduce gaze în plus Germaniei, ocolind Ucraina.

South Stream este programat să pompeze gaze în Bulgaria și de acolo mai departe în UE până la sfârșitul deceniului.

Partenerii Gazprom în proiect, italienii de la Eni, au spus că viitorul conductei South Stream a fost pus sub semnul întrebării ca urmare a disputei asupra Ucrainei. UE a amânat de asemenea să avizeze proiectul.

În ciuda crizei politice, consorțiul care conduce proiectul South Stream a transmis că va începe să instaleze prima serie de conducte în această toamnă.

 

Tag Cloud