Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Cei doi intermediari Gazprom din România, Conef și WIEE, au cumpărat peste 3 milioane de MWh de gaze din producția internă

Cei doi intermediari Gazprom din România, Conef și WIEE, au cumpărat peste 3 milioane de MWh de gaze din producția internă

Gazprom export Romania

Una dintre cele două companii prin intermediul cărora Gazprom exportă gaze în România, Conef Gaz (care acționa în România până recent prin Imex Oil), a achiziționat un volum important de gaze din producția internă a României, de 1,7 milioane MWh, într-o singură licitație, la un preț de 72,65 lei/MWh. Perioada de livrare acoperă această iarnă și urmează a se încheia pe 31 septembrie 2018.

Tranzacția, în valoare de 123 de milioane de lei (însă care nu include tarife de servicii, TVA, accize sau alte taxe și impozite) corespunde unui volum de 10% din volumul total tranzacționat pe platforma en-gros STEG a Bursei Române de Mărfuri de la începutul anului. Pe întreg anul trecut, Conef Gaz, care are 7 angajați, a înregistrat o cifră de afaceri de 222 milioane de lei (aproape egală cu valoarea tranzacției efectuate pe BRM dacă includem și celelalte tarife, taxe și impozite) și un profit de 5,3 milioane lei.

Tranzacții de peste un milion de MWh sunt efectuate în general de marii producători și marii furnizori din România. Pe platforma en-gros Steg doar Engie, care alimentează o parte din gospodăriile și companiile românești, a mai efectuat două tranzacții mai mari decât cea a Conef Gaz.

Ordinul de cumpărare a fost emis pe 14 septembrie la numai o zi de la anunțul președintelui PSD Liviu Dragnea privind abrobarea în coaliția de guvernământ a formării unei comisii de anchetă a activității ANRE. În cadrul audierilor, deși aveau ca subiect piața electricității, și nu cea a gazelor, au fost aruncate mai multe acuzații, inclusiv de președintele Comisiei, Iulian Iancu, în legătură cu liberalizarea prețului gazelor la producători, cu tranzacțiile pe Bursă sau bilaterale sau cu importurile de gaze de la Gazprom.

Cele 1,7 milioane de MWh achiziționate de Conef Gaz într-o singură licitație este echivalent cu peste 10% din volumul total importat de România de la Gazprom anul trecut.

Deși nu este precizat vânzătorul, dată fiind cantitatea mare tranzacționată, acesta nu poate fi decât unul dintre cei doi mari producători autohtoni, OMV Petrom sau Romgaz. Potrivit site-ul Conef Gaz, “siguranţa furnizării este oferită de sursa directă de import, care este asigurată de acţionarul nostru majoritar Conef Energy, printr-un contract pe termen lung - până în 2030 - încheiat direct cu producătorul rus Gazprom şi de colaborarea de excepție cu producătorul intern Romgaz”.

Conef Energy este o firmă controlată de Vimerco, acționarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina, și care face parte din imperiul mogulului rus Vitali Matsitski.

Și celălalt mare intermediat Gazprom, WIEE, a efectuat mai multe tranzacții cu gaz autohton, ultima pe 4 decembrie, în valoare de 120.000 de MWh, la un preț de 79,5 lei/MWh. În total, de-a lungul acestui an, WIEE a achiziționat aproximativ un milion MWh de gaz românesc, cea mai mare tranzacție fiind de 330.000 MWH, de peste 5 ori mai mică decât cea a Conef Gaz.

Potrivit deciziei ANRE privind stabilirea nivelului stocului minim de gaze naturale, cele două companii, Conef Energy, respectiv WIEE, aveau obligația să înmagazineze doar 290 de mii, respectiv 29 de mii MWh de gaze pentru această iarnă, reprezentând stocurile minime pentru clienții lor non-casnici.

Achizițiile celor doi intermediari Gazprom ar putea fi explicate printr-un preț avantajos al gazelor interne comparativ cu cele de import. Ele și-ar putea majora cotele de piață, adăugând volumul achiziționat de pe piața internă celui importat de Gazprom, pentru a beneficia de creșterea prețurilor pe timp de iarnă. În plus, probabil că în restul anului, mai puțin iarna, e mai avantajos să-și alimenteze clienții non-casnici din producția internă, și nu din import.

Tag Cloud