Greva din rafinăriile SUA depreciază petrolul, după ce vineri a câștigat peste 8%
- Detalii
- Publicat în 02 February 2015
- Scris de Florin Rusu
Prețul internațional al petrolului a revenit pe o pantă negativă în această dimineață, după ce vineri a înregistrat cea mai spectaculoasă apreciere zilnică din ultimii șase, din aprilie 2009 mai exact.
Motivul deprecierii de astăzi: grava declanșată la nouă rafinării de Sindicatul United Steelworkers (USW), care reprezintă angajații din peste 200 de rafinării, terminale petroliere și fabrici producătoare conducte și produse chimice. Acesta este cel mai amplu conflict de muncă din ultimii 35 de ani din SUA.
La ora 11:41 (ora României), țițeiul West Texas Intermediate (WTI), etalon pe piața americană, pierduse 2,29% sau 1,10 $, fiind cotat la 47,14 $/baril. Brent-ul, etalon pe piața europeană, pe coasta de est a SUA și în Orientul Mijlociu, scăzuse și el cu 1,87% sau 0,99 $, fiind cotat la 52 $/baril.
Prețul petrolului afectează activitatea de explorare
Vineri, petrolul s-a apreciat cu peste 8% ca urmare a încetinirii procesului de explorare în SUA. Potrivit companiei de servicii petroliere Baker Hughes, citată de Wall Street Journal, în numai ultima săptămână s-au săpat cu 7% mai puține puțuri decât în săptămâna anterioară, ceea ce a făcut ca numărul acestora să se situeze la minimul ultimilor 3 ani, 1.223.
Astfel, WTI a câștigat nu mai puțin de 3,71 $ sau 8,3%, ajungând la 48,24 $/baril la închiderea de vineri a New York Mercantile Exchange. Aceasta este cea mai spectaculoasă apreciere zilnică a WTI din ultimii doi ani și jumătate, din iunie 2012. Și Brent-ul s-a apreciat vineri cu 3,86 $, sau 7,9%, încheind ziua la 52,99 $/baril, cea mai mare apreciere zilnică din ultimii 6 ani, din aprilie 2009.
Ultima grevă din rafinăriile americane a avut loc în 1980
Protestul United Steelworkers a fost declanșat după ce sindicatul nu a reușit să ajungă la un acord cu patronatele pentru prelungirea contractului de muncă, susține Mediafax, care citează Bloomberg.
Sindicatul a respins cinci oferte de contract făcute de Royal Dutch Shell în numele companiilor petroliere, de la începerea negocierilor, pe 21 ianuarie.
United Steelworkers nu a mai declanșat o grevă la nivel național din 1980, când protestul a durat trei luni.
O grevă a tuturor membrilor USW ar putea întrerupe 64% din producția de carburanți din Statele Unite.
Shell și reprezentanții sindicatului au început negocierile pe fondul celei mai mari scăderi a prețurilor petrolului de după 2008.
"Shell a refuzat să ne prezinte o contraofertă și a părăsit masa negocierilor. Nu am avut altă soluție decât să anunțăm greva", a declarat președintele USW, Leo Gerard.
Ray Fisher, un purtător de cuvânt al Shell, a afirmat într-un comunicat că grupul rămâne dedicat rezolvării diferendelor cu USW și speră că discuțiile vor fi reluate cât mai curând.
Majorări salariale în plină criză a petrolului
USW a cerut angajatorilor, între care Exxon Mobil și Chevron, majorări substanțiale ale salariilor, reguli mai stricte pentru prevenirea oboselii personalului și măsuri de păstrare a muncitorilor membri de sindicat, în locul angajării de personal extern, cu contract.
Rafinăriile afectate de grevă, din California, Washington, Kentucky și Texas, aparțin companiilor Tesoro, Marathon Petroleum, Shell și LyondellBasell Industries.
Persoane aproapiate situației au precizat că și alte rafinării sunt pe cale să se alăture protestului.
Acțiunile companiilor de rafinare membre ale indicelui Standard&Poor’s 500 și-au dublat valoarea din 2012, ultima oară când a fost negociat un acord cu sindicatul.
Marathon și Tesoro au intrat în 2012 între cele mai performante 10 acțiuni ale S&P 500.
Producătorii de carburanți din SUA au profitat de dezvoltarea puternică a activităților de producție de petrol din țară, susținută de exploatarea zăcămintelor de șist. Creșterea producției a contribuit la scăderea prețului petrolului american cu 55% din iunie 2014.
Acordul de muncă între sindicat și patronate se referă la salarii, beneficii, sănătate și siguranță.