Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Azomureș, unul din cei mai mari consumatori industriali, intră pe bursa de gaze de la OPCOM, pentru a se mai feri de scumpiri

Azomureș, unul din cei mai mari consumatori industriali, intră pe bursa de gaze de la OPCOM, pentru a se mai feri de scumpiri

Azomures

Producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș SA, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din industria românească, s-a înregistrat, luna aceasta, pentru a putea tranzacționa pe Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN) de la bursa de energie OPCOM, devenind astfel al patrulea participant înregistrat la PCGN, înainte de scumpirile la gaze programate pentru consumatorii non-casnici anul acesta, prima dintre acestea urmând să survină de la 1 aprilie.

Azomureș devine, astfel, al patrulea participant înregistrat la PCGN, după OMV Petrom, Amromco Energy și MET Romania Energy Trade, fiind totodată primul consumator industrial semnificativ de gaze care se înscrie pe această piață.

În noiembrie anul trecut, conducerea Azomureș declara, la o conferință de profil, că are în pregătire investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazulelor, care îi micşorează profitul.

La acel moment, Azomureş consuma lunar 80 de milioane de metri cubi de gaze, pentru care plătea 380-400 dolari/mia de metri cubi dacă gazele proveneau din import sau 220 dolari/mia de metri cubi pentru cele din producţia internă.

Scumpirile afectează profitul și investițiile

„Din ce să facem investiţiile dacă profitul tot scade din cauza creşterii preţului gazelor? Cum să faci liberalizare de preţuri în perioadă de criză?“, declara Mirela Tăban, directorul departamentului de importuri din Azomureş, citat de Adevărul.

Anul acesta, prețul gazelor naturale din producția internă, pentru consumatorii industriali, a fost majorat cu 4% de la 1 ianuarie 2014. Calendarul oficial de aliniere graduală a prețurilor la cele din UE prevede încă trei scumpiri, respectiv una cu 5% de la 1 aprilie, una tot cu 5% de la 1 iunie și una de 4% de la 1 octombrie.

Singura companie care a scos la vânzare gaze pe platforma PCGN de la OPCOM până în prrezent a fost OMV Petrom Gas SRL, subsidiara OMV Petrom. Aceasta nu a reușit însă să vândă cantitatea de 9,66 milioane de metri cubi pe care o scosese la vânzare, la prețul de 266 dolari/mia de metri cubi, singurul cumpărător interesat, MET Romania Energy Trade, divizia de trading a grupului ungar de petrol și gaze MOL, neacceptând să plătească acest preț.

În schimb, OMV Petrom Gas SRL a reușit, pe 19 februarie, să vândă 53.000 MWh de gaze naturale, dintr-o ofertă totală de 106.000 MWh, la Bursa Română de Mărfuri (BRM), nemaiapelând la metoda negocierii directe cu furnizorii sau consumatorii pentru vânzarea producției.

Înființarea burselor – angajament față de FMI

Cel mai bun preț oferit în timpul ședinței de tranzacționare electronice, acceptat de OMV Petrom Gas, s-a cifrat la 80 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA), potrivit unui comunicat BRM. Prețul obținut era cu 2,5 lei sub cel cu care a OMV Petrom GAs a scos la licitație pe OPCOM o cantitate identică de gaze.

OMV Petrom Gas înregistrase un ordin inițiator de vânzare pentru o cantitate de 106.000 MWh gaze naturale din producție interna (50% producție internă curentă, 50% producție internă din înmagazinare) cu perioada de livrare 01.03.2014 ora 06.00 - 01.04.2014 ora 06.00.

Regulamentul privind tranzacționarea gazelor naturale pe platforma PCGN de la OPCOM a fost aprobat și a intrat în vigoare încă de la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, printr-un ordin al ANRE. De asemenea, au fost aprobate tarifele care urmează să fie încasate de OPCOM de la traderii de gaze naturale. Înregistrarea pe piața PCGN costă 400 de lei pe an, iar introducerea unei oferte de vânzare – 821 de lei.

Pe 19 septembrie 2013, președintele ANRE, Nicolae Havrileț, declara că primele tranzacții cu gaze naturale la OPCOM și la Bursa Română de Mărfuri (BRM) ar putea fi derulate până la sfârșitul respectivei luni, ANRE avizând toate procedurile necesare în acest sens. Cu o zi înainte, președintele BRM; Septimiu Stoica, făcea declarații similare în legătură cu instituția sa.

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă producătorii de gaze naturale nu sunt obligați să își vândă gazele pe burse.

Tag Cloud