Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie ExxonMobil vrea să se alieze cu turcii pentru a explora un câmp de hidrocarburi din Marea Neagră, împărțit de apele teritoriale ale României și Ucrainei

ExxonMobil vrea să se alieze cu turcii pentru a explora un câmp de hidrocarburi din Marea Neagră, împărțit de apele teritoriale ale României și Ucrainei

Exxon Turcia offshore

ExxonMobil, cea mai mare companie listată de petrol și gaze a lumii, se află în discuții cu TPAO, gigantul petrolier deținut de statul turc, pentru a cumpăra o participație la un bloc de explorare de hidrocarburi din Marea Neagră, împărțit de apele teritoriale ale României și Ucrainei, Turcia având totodată proiecte de explorare de gaze de șist pe teritoriul său național, a declarat directorul general al companiei turce, citat de Reuters.

„ExxonMobil vrea să fie alături de noi în Marea Neagră, offshore, pentru zăcăminte aflate la mare adâncime. Blocul respectiv este împărțit de apele teritoriale ale României și Ucrainei”, a declarat CEO-ul TPAO, Besim Sisman. Cei de la ExxonMobil nu au dorit să comenteze informația.

Dornică să își reducă dependența de exporturi, Turcia și-a intensificat demersurile de explorare din Marea Neagră și din Marea Mediterană, în cooperare cu companii străine, însă deocamdată descoperirile de zăcăminte exploatabile comercial se lasă încă așteptate.

Producția internă a Turciei se află în declin, anul trecut acoperind doar 7% din cerere, potrivit International Energy Agency (IEA).  Aproape o treime din importurile de petrol ale Turciei din 2012 au provenit din Iran, însă cantitățile cumpărate s-au redus drastic anul acesta, după ce sancțiunile economice dictate de SUA și UE împotriva regimului de la Teheran s-au înăsprit.

În plus, Turcia vrea să obțină concesiuni de explorare și exploatare hidrocarburi și în alte părți ale lumii, printre care Irak, Liban și Algeria. Pe lângă asta, compania de stat turcă TPAO forează în prezent prima sondă de explorare pentru gaze de șist de pe teritoriul Turciei, aflându-se în discuții și cu alți potențiali parteneri externi pentru dezvoltarea acestui sector.

„Multe companii vor să vină în Turcia, și mici, și mari. Pentru gaze de șist, însă, vrem să alegem doar companii foarte puternice, cu experiență în tehnologia fracturării hidraulice”, a spus directorul general al TPAO.

Vor să-și sporească portofoliul offshore românesc

În octombrie anul trecut, canadienii de la Sterling Resources au semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului Midia, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii.

Porţiunea de perimetru are o suprafaţă de 125.000 de acri (46.539 ha), sau 11% din suprafaţa totală a concesiunii Midia şi Pelican. Porţiunea de perimetru vizată de tranzacţie se învecinează cu blocul Neptun al Exxon şi OMV Petrom, unde anul trecut cele două companii au descoperit resurse importante de gaze naturale, producția anuală potențială fiind estimată la 6,5 miliarde de metri cubi.

În mai, cei de la Sterling au anunțat că tranzacția va fi finalizată cel mai devreme la jumătatea acestui an, după ce viitorul Sterling Resources a fost o vreme în dubiu, ca urmare a unei propuneri de preluare venite din partea traderului elvețian de țiței Vitol, acționar al Sterling.

„Procesul de vânzare a fost afectat negativ de recenta incertitudine în legătură cu viitorul Sterling, datorată propunerii de preluare venite din partea Vitol. Sterling a fost foarte aproape de încheierea unui acord în acest sens, însă ulterior propunerea de preluare a fost retrasă. În prezent se derulează o revizuire a opțiunilor. Finalizarea vânzării unei porțiuni din blocul Midia către ExxonMobil și OMV Petrom, anunțată prealabil și care a generat plata unui avans de 29,25 de milioane de dolari, nu este așteptată mai devreme de finalul lunii iunie 2013”, se arăta într-un comunicat al Sterling Resources.

Cei de la Sterling adaugă că, pentru finalizarea tranzacției, mai este nevoie și de obținerea aprobărilor legale din partea autorităților din România.

Tag Cloud