Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Șistul după bere e o plăcere, berea după șist e un chin

Șistul după bere e o plăcere, berea după șist e un chin

20130524 - bere gaze de sistGazele de șișt mai au un nou dușman, în afara grupărilor ecologiste sau politicienilor care se declară preocupați de soarta unor comunități locale. De această dată, însă este vorba de un dușman extrem de influent, cel puțin în Germania: producătorii de bere. Aceștia au avertizat Berlinul că legalizarea explorării gazelor neconvenționale în cea mai mare economie a Europei ar putea pune în puritatea celebrei beri nemțești unor serioase riscuri.

Guvernul cancelarului Angela Merkel elaborează în prezent un cadru legal menit a reglementa strict procesul de fracturare hidraulică. Printre prevederile sale obligatorii se numără studiile de impact asupra mediului și o interdicție de explorare în așa-numitele zone de protejare a apei.

Federația Berarilor German a avertizat însă membrii executivului, prin intermediului unei scrisori deschise, citate de Financial Times, că, până în momentul în care nu există niciun risc de de contaminare a apei utilizate pentru fabricarea berii, guvernul nu ar trebui să adopte legislația menită a permite fracturarea hidraulică.

Un purtător de cuvânt al Federației a declarat că mulți producători de bere sunt dependenți de apa extrasă din puțuri private. "Atâta timp cât fracturarea hidraulică nu este un proces care să se fi dovedit sigur, noi spunem să luați mâinile de pe resursele noastre", a declarat acesta, solicitând totodată efectuarea de cercetări științifice suplimentare.

Chiar dacă în SUA, adoptarea pe scară largă a procesului de fracturare hidraulică a condus la o reducere semnificativă a prețului gazelor, controversata tehnologie nu este văzută cu ochi buni în Europa și va fi o temă importantă a campaniei electorale din Germania din luna septembrie.

Puține lucruri sunt mai sfinte în Germania decât sortimentele sale de bere, estimate a depăși un număr de 5.000 de tipuri. Mulți producători de bere respectă încă o lege a purități acestui produs, care datează de sute de ani și permite numai utilizarea de hamei, orz, drojdie și apă.

Cu toate acestea, alte industrii urmăresc îndeaproape evoluțiile gazelor de șist din SUA . Germania rămâne dependentă de gazul rusesc scump și unele companii se tem de pierderea avantajului competitiv. De asemenea, ele se confruntă cu o majorare a costurilor ca urmare a trecerii impuse de guvernul federal de la itilizarea de energie nucleară la cea din surse regenerabile.

Kurt Bock, directorul executiv al BASF, gigantul german de petrol și gaze și care activează și în industria chimică, a avertizat în luna februarie că nu ar trebui permis ca subiectul "fracturării hidraulice" să devină următorul subiect de panicare a opiniei publice în Germania. "Avem aceste rezerve de gaz în Germania. . . Dar de ce ar trebui să investim în străinătate atunci când în țara noastră, putem crea plusvaloare și locuri de muncă? ", a afirmat CEO-ul BASF.

Tag Cloud