Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Divizia petrolieră a Gazprom a efectuat prima operațiune de fracturare hidraulică în peninsula Iamal din Siberia

Divizia petrolieră a Gazprom a efectuat prima operațiune de fracturare hidraulică în peninsula Iamal din Siberia

Gazprom Neft fracturare hidraulica BUUN

Gazprom Neft, divizia petrolieră a monopolului rus de stat din domeniul gazelor naturale Gazprom, a efectuat de curând prima operațiune de foraj prin fracturare hidraulică performată vreodată în Siberia, în peninsula Iamal, la câmpul de petrol și gaze de la Novoport, compania anunțând că rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, debitul sondelor forate depășind de 2,5 ori estimările inițiale.

Potrivit companiei, fracturarea hidraulică a fost efectuată într-un sediment jurasic, cu o structură geologică extrem de complexă.

Gazprom Neft a efectuat în total cinci operațiuni de fracturare hidraulică, la un număr de patru sonde. S-au performat atât fracturări hidraulice simple, la sonde verticale, cât și una multistratificată, la o sondă orizontală.

Rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare: debitul de hidrocarburi al sondelor forate a depășit de 2,5 ori estimările inițiale ale companiei.

Gazprom Neft intenționează să facă progrese substanțiale anul acesta în demersul de studiere a structurii geologice a câmpului de la Novoport, a declarat Denis Kashapov, directorul executiv al operațiunilor de la Novoport al Gazprom Neft Razvitiye, subsidiara Gazprom Neft care operează principalele proiecte ale companiei.

„Analiza rezultatelor operațiunilor de fracturare hidraulică ne va ajuta să înțelegem mai bine potențialul de producție de la Novoport. Vom aplica și în continuare fracturarea hidraulică pentru dezvoltarea sedimentelor jurasice de acolo”, a adăugat Kashapov.

Tehnologie de la americani

Rusia importă masiv tehnologie din Statele Unite, care să-i permită să folosească fracturarea hidraulică și forajul orizontal în industria extractivă, în scopul de a stoarce de resurse câmpuri petroliere îmbătrânite, date în exploatare pe vremea Uniunii Sovietice, dar care mai pot încă aduce încasări de miliarde de dolari companiilor ruse de stat și trezoreriei Kremlinului.

Fracturarea hidraulică, procesul prin care se pompează la mare adâncime și cu mare presiune milioane de litri de apă sărată și nisip, amestecate cu un „cocktail” de substanțe chimice, ce are ca efect sfărâmarea rocilor subterane și eliberarea hidrocarburilor vizate, a mai fost utilizată de ruși pentru stimularea producției.

Ceea ce este relativ nou este folosirea concomitentă a forajului orizontal, care presupune „culcarea” frezei de foraj la 90 de grade, pentru ca aceasta să pătrundă prin cât mai multe roci purtătoare de petrol.

Cele două metode, fracturarea hidraulică și forajul orizontal, au fost puse la punct în Statele Unite, în scopul de a face viabilă economic exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din șisturi bituminoase. În Rusia, utilizarea lor a făcut ca producătorii să recupereze cu 15% mai mult țiței din câmpuri petroliere vechi, date în exploatare pe vremea Uniunii Sovietice.

Profitul a scăzut din cauza investițiilor, a ieftinirii țițeiului și a majorării taxelor

Novoport este cel mai mare câmp de petrol și gaze din regiunea Iamal, cu rezerve estimate de 230 de milioane de tone de petrol și 270 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Producția a demarat în august anul trecut, forajul primei sonde, cu o adâncime de 2.200 de metri, începând în mai 2012. Anul trecut, investițiile Gazprom Neft în dezvoltarea câmpului de la Novoport au însumat peste 237 de milioane de dolari.

Investițiile masive din peninsula Iamal au afectat rezultatul financiar al Gazprom Neft în primele trei luni ale acestui an, profitul net scăzând cu peste 18%, la circa 40 de miliarde de ruble. Asta în condițiile în care cheltuielile de capital s-au majorat cu 24%, la 35,6 miliarde de ruble, ca urmare forajului de sonde orizontale complexe.

Alte cauze ale acestei scăderi au fost ieftinirea țițeiului pe piețele internaționale, precum și majorarea taxelor petroliere din Rusia. Gazprom Neft și-a vândut producția de petrol cu un preț mediu de 686 de ruble/baril în T1 2013, în scădere cu 6% față de nivelul de 730 de ruble din primele trei luni din 2012.

În schimb, veniturile Gazprom Neft au crescut cu aproape 5%, la 291,9 miliarde de ruble. Producția totală de hidrocarburi s-a majorat cu 3%, la 111,76 milioane de barili echivalent petrol, iar cea de produse rafinate – cu 1,9%.

Tag Cloud