Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie East West Petroleum: Business-ul nostru vizează doar resursele convenționale. Cine a încercat altceva în Europa a eșuat!

East West Petroleum: Business-ul nostru vizează doar resursele convenționale. Cine a încercat altceva în Europa a eșuat!

EWP“Suntem implicați numai în explorarea și dezvoltarea zăcămintelor convenționale", au declarat reprezentanții East West Petroleum (EWP), într-un interviu acordat Energy Report, infirmând astfel zvonurile potrivit cărora, alături de partenerii lor de la NIS Petrol, ar fi implicați în exploatarea de gaze de șist în cele patru perimetre pe care le-au obținut în Vestul României.

În plus, oficialii EWP susțin că, în opinia lor, companiile care au investit masiv în explorarea și exploatarea de gaze de șist în Europa, au înregistrat un eșec total.

"Strategic, am ajuns la concluzia că este în interesul nostru să ne ocupăm numai de explorarea resurselor convenționale. Celelalte companii care au investit în explorarea și exploatarea de resurse neconvenționale nu au au avut prea mult succes în Europa. Au cheltuit sute de milioane de dolari și a rezultat un eșec total. Noi credem că am adoptat un bun model de business, în timp ce alte companii, care au optat pentru un alt model de business au cheltuit o mulțime de bani pentru nimic", a afirmat Herb Dhaliwal, director al EWP.

Decizie tehnică

"În plus, echipele noastre tehnice, și ale East West Petroleum și ale NIS, ne-au recomandat să ne concentrăm pe resursele convenționale. Statele Unite ale Americii au o altă climă, o altă structură a solului, alte roci, o geologie diferită, iar companiile care au încercat să transfere acea tehnologie aici, î Europa, n-au reușit. De asemenea, perimetrele pentru care am obținut licențe în România, sunt perimetre cu un potențial de resurse convenționale, nu neconvenționale", susține și David Sidoo, CEO-ul companiei.

Un alt argument favorabil modelului de business adoptat de EWP este acela că resursele neconvenționale implică costuri mai mari și sunt mai greu exploatabile comercial.

"Nu este un motiv financiar în sensul în care nu avem banii necesar pentru investițiile în resurse neconvenționale, ci mai degrabă o decizie tehnică, echipele noastre ne-au recomandat explorarea și exploatarea de resurse convenționale. Nici nu știu de unde a apărut știrea că ne ocupăm de exploatarea de gaze de șișt”, a declarat David Sidoo.

EWP și NIS au probleme cu accesul la perimetrele câștigate

În 2011, NIS Petrol și compania canadiana East West Petroleum - EWP au semnat un acord de farm-out pentru patru perimetre, EX2 Tria, EX3 Băile Felix, EX7 Periam și EX8 Biled, câștigate de EWP prin ofertă publică, asociată celei de-a 10-a runde. În baza acestui acord, EWP deține o participație de 15%, iar restul de 85%, precum și statutul de operator, îi revin companiei NIS Petrol.

Anul acesta, cei de la NIS și EWP au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu 2 ani și jumătate, de la 3 la 5,5 ani, a perioadei de explorare prevăzute în acordul de concesiune cu privire la perimetrul de hidrocarburi EX 2 Tria, din județul Bihor, la care NIS deține 85% din drepturi și calitatea de operator al concesiunii. NIS a înaintat această solicitare ANRM din cauza întârzierii masive a lucrărilor de prospecțiuni seismice pe concesiunea respectivă, cauzată de refuzul proprietarilor și autorităților locale din zonă de a permite accesul companiei la terenurile pe care ar urma să se deruleze prospecțiunile, refuz motivat, potrivit presei locale, prin suspiciunea că cei de la NIS vizează exploatarea de gaze de șist, prin fracturare hidraulică.

Perimetre EWP

 

Tag Cloud