Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Proprietatea privată asupra resurselor subsolului ridică nivelul de trai al agricultorilor americani cu terenuri închiriate petroliștilor

Proprietatea privată asupra resurselor subsolului ridică nivelul de trai al agricultorilor americani cu terenuri închiriate petroliștilor

Proprietari fracking bani redevente

Boom-ul american al gazelor și țițeiului extrase din șisturi bituminoase prin metoda fracturării hidraulice a făcut ca, în prezent, în Statele Unite, milioane de oameni să devină peste noapte vecini cu sonde petroliere. Pentru ei, acest lucru înseamnă bani buni încasați lunar sub formă de redevențe de la companiile de petrol și gaze care forează pe pâmânturile lor, dat fiind că, în SUA, drepturile asupra resurselor minerale ale subsolurilor terenurilor private revin proprietarilor acestora.

Pe de altă parte, avântul industriei extractive a dat peste cap peisajul ambiant și modul de viață al multor comunități locale, pe lângă riscurile de mediu asociate cu exploatarea resurselor neconvenționale de hidrocarburi. Astfel că, în multe cazuri, locuitorii din zonele de interes pentru petroliști s-au asociat nu doar pentru a negocia mai eficient redevențele cu companiile, ci și pentru a le impune acestora să investească în tehnologii și proceduri care să facă activitatea de extracție cât mai puțin nocivă și deranjantă, demers în care sunt sprijiniți și de autoritățile locale.

Astfel, fermierul Jim Van Blarcom din Columbia Township, Pennsylvania, își extinde activitatea agricolă grație redevențelor și chiriei lunare pe care le încasează din concesionarea subsolului proprietății sale pentru extracția gazelor naturale.

Acum aproximativ 12 ani, Van Blarcom și alți 150 de proprietari de terenuri au format o asociație, care deținea în total 15.000 de acri de terenuri, și au semnat primul acord de concesiune, transformând această localitate rurală într-una dintre cele mai forate din Bradford County, scrie Fay Observer.

Redevențe de 15%, dar și protecția mediului

Acum aproximativ șapte ani, asociația a renegociat acordul, pentru a obține mai mulți bani și mai multe clauze de protecție față de riscurile de mediu de la compania concesionară.

Practic, toți cei 500 de acri ai familiei Van Blarcom au fost concesionați unei filiale a companiei canadiene de petrol și gaze Talisman Energy Inc. Familia primește redevențe de 15% de pe urma celor nouă sonde răspândite pe terenul său.

Banii obținuți au fost investiți în fermă. Van Blarcom, în vârstă de 63 de ani, spune că ferma sa, Sugar Branch Farms, și-a mărit cu peste 100% efectivul de vite, ajungând la 560, în urma unei achiziții din acest an. Partenerii familiei închiriază un centru de procesare a laptelui aflat la aproape 18 kilometri de casă, iar acum familia intenționează să îl cumpere.

„Am împrumutat niște bani, dar nici pe departe atât de mulți cât ar fi fost nevoie dacă nu încasam redevențe de pe urma concesionării subsolului proprietății”, spune Van Blarcom. Familia a mai cumpărat și viței, a construit spații suplimentare și a achiziționat noi echipamente și mașini.

Un ginere lucra de mult timp la fermă, iar fiul lui Van Blarcom s-a întors acasă acum trei ani pentru a se implica în afacerea familiei. În primăvara aceasta, un al doilea ginere s-a alăturat fermei.

Au existat și incoveniente

Experiența familiei cu compania de petrol și gaze, cu echipele de constructori și cu muncitorii de pe câmpul gazeifer a fost în cea mai mare parte pozitivă, explică Van Blarcom.

„Orice probleme am avut, ei au fost dispuși să lucreze cu noi pentru a le rezolva și a avea grijă să nu ne afecteze proprietatea”, spune el.

Când echipamentele de foraj erau montate, traficul camioanelor pe drumul îngust de țară care ducea la ferma sa era cumplit.

„Aveai camioane de deșeuri, de apă, camioane cu echipamente”, își amintește el. „Treceau o sută de camioane pe zi, care ridicau praful de pe acest drum. Erau pur și simplu prea multe”, povestește bărbatul.

Construcția unei sonde poate lua două sau trei luni. Procesul de fracturare hidraulică poate dura încă o lună. Ambele faze necesită multe camioane și cisterne.

Banii nu sunt o rușine

Dar traficul s-a diminuat considerabil, spune Van Blarcom. Compania a instalat linii de colectare pentru a transporta gazele și conducte pentru a distribui apă în site-urile de foraj pentru operațiunile de fracturare hidraulică.

Unii dintre vecinii fermieri care și-au concesionat și ei dreptul de exploatare a subsolului terenurilor s-au retras din business, iar Van Blarcom le-a cumpărat pământurile. Recunoaște că viața este mai ușoară de când are de încasat redevențe pentru concesiune. „Nu las oamenii să mă facă să mă simt vinovat din cauza acestor bani”, conchide el.

Potrivit unui studiu estimativ al IHS Inc., comandat de industria petrolieră, în 2012, proprietarii americani de terenuri au încasa exclusiv din chirii pentru utilizare plătite de companii peste 500 de milioane de dolari. Suma nu include banii primiți de proprietari ca redevențe pentru producția efectivă de petrol și gaze de pe terenurile lor și care, potrivit altor estimări, ar fi semnificativ mai mare decât cea rezultată din chirii.

Un alt studiu, realizat de Universitatea din San Antonio arată că, în medie, în Texas, redevențele pentru producția de petrol și gaze încasate de proprietari se ridică lunar la circa 600 de dolari/hectar. La asta se adaugă chiriile lunare, precum și bonusul încasat de proprietari la încheierea contractelor cu petroliștii, bonus care, de regulă, este de câteva mii de dolari.

Tag Cloud