Australienii de la ADX Energy ar putea relua prospecțiunile seismice din Timiș în septembrie, după rezolvarea unor „probleme de mediu și administrative”
- Detalii
- Publicat în 15 August 2013
Compania austrialiană ADX Energy, care are concesionat perimetrul de explorare Parța, situat în vestul României, în județul Timiș, în apropiere de granița cu Serbia, se așteaptă ca lucrările de prospecțiune seismică pe respectivul perimetru, executate de către firma românească Prospecțiuni SA, să fie reluate pe la jumătatea lunii septembrie, existând posibilitatea ca pregătirea primelor foraje de sonde de explorare să înceapă la mijlocul lunii octombrie.
„ADX Energy anunță că achiziția de date seismice 2D și 3D suplimentare în perimetrul Parța este așteptată să reînceapă în septembrie. (...) Sezonul recoltei, care a fost neobișnuit de bogat, se apropie de sfârșit și cea mai mare parte din autorizațiile necesare pentru lucrările de prospectare au fost obținute. Ne așteptăm ca aceste lucrări să reînceapă pe la jumătatea lunii septembrie, după rezolvarea unor probleme neașteptate de mediu și administrative cu autoritățile locale”, se arată într-un comunicat al ADX Energy.
Compania mai afirmă că firma românească Prospecțiuni SA, contractorul celor de la ADX Energy pentru achiziția de date seismice, a desemnat deja o echipă de prospectare pentru perimetrul Parța, aceasta finalizând în prezent o altă lucrare în România.
„Ne așteptăm ca datele seismice suplimentare care vor fi achiziționate să confirme intepretarea potrivit căreia avem de a face cu un potențial zăcământ de hidrocarburi. Pregătirea primelor foraje de sonde de explorare ar putea să înceapă la mijlocul lunii octombrie”, mai precizează cei de la ADX Energy.
Probleme cu localnicii
În aprilie, austrlienii anunțau că au finalizat colectarea de date seismice 2D pe o suprafață de 90 de kilometri pătrați din cadrul perimetrului și au început procesarea acestor date și că, totodată, au decis întreruperea programului de prospecțiuni până în iulie, din cauza ploilor masive și a inundațiilor locale, precizând că acesta va reîncepe după principalul sezon de recoltă al anului, când australienii se așteaptă la un grad de acceptare sporit din partea localnicilor, ca urmare a faptului că, în sezonul uscat, amprenta ecologică a lucrărilor este mai redusă, mai ales în ceea ce privește prospecțiunile seismice 3D.
„Din cauza condițiilor meteo adverse, manifestate prin ploi neobișnuit de masive, care au provocat inundații locale, programul de achiziție de date seismice a fost temporar întrerupt până pe la mijlocul lunii iulie. Programul va fi reluat după principalul sezon de recoltă al anului și după îmbunătățirea gradului de acceptare a acestuia de către populația locală de agricultori, ca urmare a faptului că amprenta ecologică a lucrărilor este mai redusă în sezonul uscat, în special în ceea ce privește prospecțiunile seismice 3D”, se arăta într-un comunicat al ADX Energy.
Potrivit presei locale, locuitorii din regiune și-au manifestat nemulțumirea față de lucrările de prospecțiuni seismice derulate în zonă, unii dintre aceștia acuzând derularea acestora pe proprietățile lor private fără acordul lor, iar alții suspectând că ar fi vorba de explorări pentru gaze de șist și temându-se de efectul acestora asupra mediului ambiant.
În replică, autoritățile locale au susținut că nemulțumirile sunt doar rezultatul unor dezinformări.
Pe 14 februarie 2013, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a anunțat public depunerea unei solicitări de emitere a acordului de mediu pentru proiectul de lucrări de prospecțiune seismică bi și tridimensională din zona Parța, din Câmpia Timișului, pe 15 aliniamente (71 km), într-un perimetru extins până în vecinătatea localităților Becicherecu Mic – Dudeștii Noi – Sînandrei – Răuți – Uivar, județul Timiș, titular fiind ADX Energy, prin Prospecțiuni SA.
Rezultate preliminare încurajatoare
Australienii mai precizau că datele seismice 2D achiziționate sunt de o calitate semnificativ mai bună decât cele colectate în trecut.
„Rezultatele preliminare ale operațiunii de procesare și interpretare a acestor date, aflată în curs, sunt încurajatoare, indicând posibilitatea ca prospecțiunile să ducă la descoperirea unor rezerve relativ mari, atât de petrol, cât și de gaze naturale”, mai spuneau cei de la ADX Energy.
Lucrările de prospectare la perimetrul Parța au început în februarie anul acesta, cei de la ADX Energy propunându-și ca prima sonda de explorare sa fie finalizata cel mai tarziu in ultimul trimestru al acestui an. Programul prevede prospectiuni seismice 2D pe o suprafata de 190 de kilometri patrati si 3D pe o suprafata de 200 de kilometri patrati
Cei de la ADX Energy precizau atunci ca programul de lucru la care s-au angajat prevede achizitionarea de date seismice 2D si 3D si forarea a doua sonde de explorare pana in luna mai a anului 2015.
In septembrie 2012, australienii de la ADX Energy au semnat un contract de achizitie de date seismice 2D si 3D pentru concesiunea Parta cu compania romaneasca Prospectiuni SA, care anul trecut mai finalizase un proiect in zona respectiva.
Contractul de concesiune a perimetrului Parta a fost semnat de australieni cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in ianuarie 2011.
La cât sunt estimate zăcămintele
Perimetrul Parta are o suprafata de 1.221 de kilometri patrati si este situat in vestul Romaniei, in apropiere de granita cu Serbia. Acesta contine 7 campuri de hidrocarburi considerate a fi fost exploatate superficial. Activitatea de explorare a fost intrerupta in prima parte a anilor ’80, cele mai multe sonde fiind forate in ani ’60 si ’70.
In urma lucrarilor geologice si geofizice derulate pana in prezent, ADX Energy estimeaza ca potentialul recuperabil cumulat al perimetrului se ridica la 47 de milioane de barili de petrol si 13,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Principalele tinte de foraj sunt situate la o adancime situata intre 800 si 2.000 de metri.
„Romania reprezinta o importanta oportunitate, in linie cu actuala strategie de dezvoltare a ADX, care isi focalizeaza tot mai mult resursele pe tinte de dezvoltare de substanta, care ofera perspective sigure, conditii financiare si fiscale excelente, materializare certa si transport direct al gazelor catre pietele europene”, subliniaza ADX Energy.
ADX Energy este operatorul concesiunii Parta si detine 50% din drepturi, cealalta jumatate fiind achizitionata de firma austriaca Rohöl-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG), prin acoperirea costurilor trecute ale proiectului si asumarea anticipata a unei parti din cele viitoare.