Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice OMV Petrom simte presiunea guvernului de a încasa mai mulți bani, dar o înțelege

OMV Petrom simte presiunea guvernului de a încasa mai mulți bani, dar o înțelege

newspaper 512

CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe, recunoaÈ™te într-un interviu acordat Capital că simte presiunea guvernului de a încasa mai mulÈ›i bani la buget. Din păcate, nu este singura. Noile majorări ale bazei de impozitare promise Fondului Monetar InternaÈ›ional (FMI) se traduc în creÈ™terea presiunii fiscale asupra tuturor contribuabililor, fie că este vorba de introducerea obligatorie a plății contribuÈ›iilor sociale de sănătate la chirii sau de introducerea CAS È™i CASS pentru soÈ›iile È™i copiii majori aflaÈ›i în intreÈ›inerea angajaÈ›ilor cu venituri "mari", măsură negată vehement de guvern, deÈ™i ea este cuprinsă în scrisoarea de intenÈ›ie convenită cu Fondul.

Spre deosebire de majoritatea populației, doamna Gheorghe este mai înțelegătoare cu guvernul, susținând că "trebuie găsit echilibru între nevoia statului pentru redevențe mai mari, nevoia investitorilor de a avea cash-flow ca să continue să investească și nevoile consumatorilor să aibă acces la un produs suportabil și sustenabil".

CEO-ul OMV Petrom a È›inut să lămurească È™i o altă afirmaÈ›ie, devenită un lait-motiv în discursul public românesc, potrivit căreia Petrom ar trebui să plătească redevenÈ›e la nivelul UE. "E foarte greu să spui că este nivelul UE. La concesiuni există redevenÈ›e procentuale aplicate la venituri, la profit sau o combinaÈ›ie între cele două. Mai mult, unele procente sunt variabile, altele sunt fixe. Cele variabile diferă în funcÈ›ie de volume sau de preÈ›. Libertatea È™i combinaÈ›iile în Europa sunt mari. Mai există o dimensiune, pentru că în plus față de procentul de redevență sunt excepÈ›iile - deduceri pentru off-shore, pentru zăcăminte mature, pentru adâncimi, deduceri pentru volum. Nu poÈ›i să spui că este un nivel mediu european.", a declarat CEO-ul OMV Petrom celor de la Capital. 

Celor care acuză "vânzarea resurselor către străini", Mariana Gheorghe le răspunde, potrivit Capital, că "nu are nicio relevanță că 50% din Petrom este OMV, poate chiar ne ajută, pentru că 85-90% din profiturile noastre operaționale le-am reinvestit, deci ca să creezi acest impact economic - locuri de muncă, PIB, partea de taxe și know-how - trebuie să ai resurse. Cred că toate aceste cifre vorbesc de la sine care este avantajul că facem producție și că avem Petrom-ul în România".

Economica.net prezintă o altă negarea a promisiunilor făcute în fața FMI în scrisoarea de intenție de către un oficial guvernamental. Astfel, informațiile privind amânarea listării la Bursă a companiilor naționale Nuclearelectrica și Romgaz au fost infirmate public de Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Anterior media preluase știrea despre un nou calendar convenit cu FMI, care ar prevedea amânarea pentru toamna lui 2014.

Potrivit Ziarului Financiar, surse guvernamentale susțin că listarea duală a Romgaz și oferta Nuclearelectrica vor avea loc în toamna aceasta, așa cum fusese programat. Aceleași surse spun că la Romgaz s-a convenit pentru o listare duală, pe bursa de la București și pe o altă piață din Europa, idee contestată vehement de comunitatea locală a pieței de capital.

Tag Cloud