Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Capacitatea fotovoltaica a lumii a depasit 100 GW. Razboiul mercantil-protectionist se ascute

Capacitatea fotovoltaica a lumii a depasit 100 GW. Razboiul mercantil-protectionist se ascute

Energie solara tarife

Capacitatea fotovoltaica instalata totala a lumii a crescut pana la cel putin 101 GW anul trecut, cresterile consemnate in China, Statele Unite si Japonia depasind evolutiile inregistrate pe unele piete din Europa.

In 2012 au fost finalizate, la nivel mondial, proiecte de energie solara totalizand intre 30 si 32 GW de putere instalata, fata de aproape 30 GW in 2011, potrivit unui comunicat al Asociatiei Industriei Fotovoltaice Europene (European Photovoltaic Industry Association - EPIA). In prezent, facilitatile energetice bazate pe parcuri fotovoltaice pot genera, global, tot atata energie cat circa 16 centrale nucleare de dimensiune medie, sustine grupul de lobby citat.

Guvernele din intreaga lume, din India pana in Chile, promoveaza proiectele fotovoltaice ca mijloc de a satisface cererea de energie in continua crestere si, totodata, de a respecta tintele oficiale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Instalarea de noi capacitati a prins avant anul trecut, dupa ce un varf de supraoferta pe piata echipamentelor specifice a redus semnificativ pretul panourilor solare, cu toate ca pietele europene au cunoscut o incetinire, ca urmare a reducerii subventiilor acordate de state.

„Nimeni n-ar fi putut sa prevada, nici macar cu 10 ani in urma, ca vom ajunge la peste 100 GW de capacitate instalata fotovoltaica in 2012. E clar ca industria se confrunta si cu provocari, dar rezultatele pe 2012 demonstreaza ca avem de a face cu o piata globala puternica”, a declarat presedintele EPIA, Winfred Hoffman, citat de Bloomberg.  

Tarile din afara Europei au adaugat anul trecut capacitati fotovoltaice instalate noi de 13 GW, fata de sub 8 GW in 2011, performele fiind China, Statele Unite si Japonia. Germania, unde sunt instalate o treime din panourile solare ale lumii, a ramas cea mai mare piata de profil, adaugand capacitati instalate de 7,6 GW, in timp ce, la nivelul intregii Europe, s-au instalat capacitati noi de 17 GW, in scadere de la 23 GW in 2011.

Razboi comercial mondial

Este greu de spus, totusi, ca ar exista o „piata” in sens autentic a energiei solare, cata vreme dezvoltarea, altfel impresionanta cantitativ, a acestui sector, depinde in mod vital de subventiile de stat acordate industriei si finantate fie de consumatori, prin preturi mai mari la electricitatre, fie de contribuabili, prin majorarea cheltuielilor publice si a deficitelor bugetare.

Acest lucru devine cu atat mai vizibil in cadrul comertului exterior, in care diferitele state ale lumii se intrec in a-si sustine industriile solare nationale si a le pune bete in roate competitorilor din alte tari, fiecare pretinzand ca celelalt este cel care se deda la practici „incorecte”.

Astfel, anul trecut, Statele Unite au impus tarife antidumping cifrate la cote situate intre 24% si nu mai putin de 250% pentru importurile de celule si panouri solare din China, la cererea industriei americane de profil, acuzand guvernul chinez de subventii ilegale acordate producatorilor si exportatorilor locali, din perspectiva acordurilor semnate sub egida Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

In plus, chinezii au fost acuzati ca practica preturi de dumping la exporturile catre SUA, vanzandu-si marfa sub pretul pietei, pentru a-i scoate pe competitori din afaceri.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, cartelul industriei solare americane a dat in judecata chiar administratia Obama, acuzand-o ca ar fi lasat intentionat o „portita de scapare” in legislatia anti-dumping indreptata impotriva chinezilor.

Potrivit documentelor inaintate de industrie instantei, legislatia cu pricina permite producatorilor chinezi sa externalizeze partea finala a procesului de asamblare a echipamentelor pentru industria solara in alte state, cum ar fi Taiwanul, si de a le vinde de-abia apoi in SUA, sub alte etichete decat cea chineza, scapand astfel de sanctiuni.

Organizatia similara a industriei solare din Europa a cerut, la randul ei, Comisiei Europene sa impuna tarife drastice pentru importurile chinezesti de componente fotovoltaice, invocand tot subventii ilegale acordate de guvernul de la Beijing producatorilor locali.

Recent, Statele Unite au reclamat India la OMC, acuzand statul indian ca impune producatorilor de energie solara sa utilizeze echipamente fabricate in India si ca ii subventioneaza pe dezvoltatorii care prefera componentele locale celor din import, inclusiv din SUA.

„SUA sprijina cu hotarare dezvoltarea rapida a energiei solare in intreaga lume, inclusiv in India. Din pacate, politica discriminatorie a Indiei, in cadrul programului sau national de dezvoltare a energiei solare, pune piedici acestei cooperari fructuoase, majoreaza costurile energiei regenerabile si submineaza progresul catre obiectivele noastre comune”, se arata intr-o declaratie a administratiei americane.

Tag Cloud