Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue06182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Subventiile generoase din bani publici au transformat energia verde in teritoriu al Mafiei

Subventiile generoase din bani publici au transformat energia verde in teritoriu al Mafiei

Mafia eoliene

In interiorul unui BMW albastru-inchis, un antreprenor sicilian se straduie cum poate mai bine sa „vanda” o idee noua de afaceri unui cap mafiot. Industria energiei regenerabile, aflata in plin avant in Italia, va transforma vantul si soarele in aur, asigurand viitorul Terrei, dar si pe cel al Cosa Nostra, spune acesta.

„Unchiule Vincenzo, de dragul copiilor nostri, te rog, energia regenerabila e importanta. E o afacere din care putem trai”, i-ar fi spus omul de afaceri Angelo Salvatore presupusului sef al clanului mafiot sicilian Gimbellina, Vincenzo Funari, 79 de ani, potrivit stenogramei convorbirii lor telefonice inregistrate de Politie, scrie The Washington Post

Iar daca e sa ne luam dupa procurorii italieni, mafiotii chiar au trait bine o vreme de pe urma energiei verzi. Luna trecuta, fortele de ordine au declansat o actiune masiva de-a lungul Siciliei menita sa scoata la lumina implicarea crimei organizate italiene, aflata in plin proces de modernizare, in sectorul energiei regenerabile.

„Scenariul acestei actiuni pare luat jumatate din serialul <Clanul Soprano>, jumatate din documentarul <Un adevar incomod>”, comenteaza cei de la The Washington Post.

„Eco-coruptie”

Dezvaluirea legaturilor dintre Mafia si sectorul aflat in plin avant al energiei solare si eoliene pune din nou in discutie rolul subventiilor guvernamentale destinate, in principiu, dezvoltarii unui sector energetic mai prietenos pentru mediu. Asta in conditiile in care criticii sustin ca sumele uriase acordate drept ajutoare de stat au generat profituri excesive pentru companii si au incurajat raspandirea pe scara masiva a fraudelor.

Astfel, compania chineza Suntech, cel mai mare producator mondial de panouri solare, a declarat luna trecuta ca va fi nevoita sa isi refaca declaratiile privind rezultatele financiare din ultimii doi ani din cauza unor fraude legate de capitalul destinat finantarii deschiderii de noi fabrici in Italia.

Cazuri de „eco-coruptie” au fost semnalate si in Spania, unde mai multe companii au fost acuzate ca au beneficiat in mod nemeritat de subventii de la stat pentru proiecte de energie verde.

Pentru ca se bucura in mod natural de mai mult soare si vant decat orice alta regiune a Italiei, Sicilia a devenit unul dintre cele mai „fierbinti” centre ale industriei energiei regenerabile din Europa in ultimii 10 ani. Subventiile anuale de miliarde de euro acordate de guvernul de la Roma pentru proiecte solare si eoliene a majorat exponential profitabilitatea acestora, fapt care nu a trecut neobservat de catre Mafia siciliana.

Mafia invata din mers

Circa o treime dintre cele 30 de ferme eoliene de pe insula, precum si cateva facilitati de energie solara, au fost confiscate de autoritati. Oficialitatile au pus sechestru pe active de peste 2 miliarde de dolari si au arestat mai multe duzini de presupusi sefi mafioti, consilieri locali corupti si afaceristi avand legaturi cu crima organizata.

In prezent, procurorii italieni investigheaza posibila implicare a Mafiei in proiecte de energie regenerabila si in Sardinia sau Apulia.

„Cosa Nostra se adapteaza, acumuland tot mai multa cunoastere avansata in domenii noi, cum ar fi energia regenerabila, care a devenit mult mai profitabila ca urmare a subventiilor de la stat. Acest lucru arunca o umbra nedorita asupra industriei de profil”, spune Teresa Maria Principato, procuror-sef adjunct la divizia anti-Mafia a Parchetului din Palermo, pe peretii sediului caruia troneaza portrete de judecatori asasinati de mafioti.

Acest lucru este de natura sa compromita un sector economic, cel al energiei verzi, care este vazut de multi ca un unic motor de crestere intr-o tara aflata inca in recesiune si confruntata cu problemele crizei datoriilor suverane din zona euro.

Crima organizata inhiba investitiile private

Statele din sudul Europei au nevoie de investitii pentru a recupera decalajele fata de cele din nord, cum ar fi Germania, insa cel mai mare obstacol pentru acestea este coruptia, care inhiba implicarea investitorilor si distorsioneaza pietele.

Investitiile straine directe au stagnat in cel mai bun caz in Italia si Grecia, doua tari aflate in”epicentrul” crizei datoriilor suverane si cotate totodata, de Transparency International, ca cele mai corupte economii ale zonei euro. Italia a beneficiat de investitii straine directe de doar 87 miliarde dolari in intervalul 2007 – iunie 2012, fata de cele 183 miliarde dolari care au intrat in aceeasi perioada in Olanda, 289 in Franta si 502 in Marea Britanie.

„Mafia contamineaza economia implicandu-se tot mai mult in afaceri legitime, facand ca pietele sa fie mai putin transparente si corupand functionari de stat. Laolalta cu evaziunea fiscala, coruptia este cel mai mare obstacol pentru economia italiana”, spune Michele Polo, profesor de economie la Universitatea Bocconi din Milano.

Procurorii italieni se confrunta cu o explozie a activitatilor ilicite ale Mafiei, care implica si coruperea oficialilor de stat. In octombrie 2012, intregul consiliu local din Reggiu Calabria a fost suspendat din functii, consilierii fiind acuzati de legaturi cu organizatia criminala ’Ndrangheta.

Care e „reteta” afacerii

In Sicilia, gradul de implicare al Mafiei in energia verde a iesit treptat la iveala, primele arestari fiind operate in 2010. Dupa ce au adunat o noua serie de probe, prin retele de informatori si inregistrari de convorbiri telefonice, autoritatile au declansat al doilea val de arestari luna trecuta.

Printre noii acuzati se numara Salvatore, proprietarul de firma de constructii care a fost inregistrat in 2007 vorbind cu seful mafiot Funari despre un parteneriat in sectorul energiei regenerabile. Aflati in arest, ambii au negat invinuirile care li s-au adus.

Potrivit documentelor instantelor de judecata, stenogramelor de inregistrari telefonice si declaratiilor oficialilor la curent cu ancheta, implicarea mafiei in energia verde are o „reteta” destul de clasica. Familiile mafiote identifica terenuri potrivite pentru proiecte de energie eoliana sau solara, santajandu-i uneori pe proprietari sa vanda sau sa incheie contracte de concesiune pe perioade lungi.

Ulterior, functionari locali corupti sunt platiti pentru a grabi acordarea autorizatiilor necesare, proces care, in mod normal, poate dura intre 3 si 6 ani, si pentru a „inchide” ochii la lipsurile sau elementele ilegale ale documentatiei de autorizare. Dupa primirea tuturor aprobarilor, mafiotii abordeaza potentiali investitori straini, atrasi de generozitatea subventiilor oferite de guvernul italian pentru proiecte de energie verde.

Afaceristii cinstiti sunt alungati

Unii dintre acesti investitori straini sustin ca nu stiau despre ilegalitatile in care se bagau. „Altii insa doar nu vroiau sa stie”, spune un oficial la curent cu cazul.

Pe de alta parte, implicarea Mafiei i-a determinat pe multi investitori de buna credinta sa fie reticenti fata de sectorul regenerabil din Sicilia. Experienta lui Salvatore Moncada, un antreprenor local care intentiona sa puna pe picioare in mod legal proiecte de energie regenerabila, a devenit o adevarata „invatatura de minte” pentru potentialii investitori.

Moncada a declarat, pentru ziarul american, ca a intrat in acest sector spre sfarsitul anilor ’90 si a ajuns sa detina 6 ferme eoliene, 10 parcuri solare si o fabrica de panouri fotovoltaice. Insa a devenit tinta mafiotilor dupa ce a rezistat incercarilor acestora de a-i controla afacerile, refuzand sa lucreze cu firmele acestora si sa plateasca „taxa de protectie traditionala”, de 2% din profit.

In 2007 i-a fost incendiata una din fermele eoliene, pagubele ridicandu-se la 4 milioane de dolari. In 2009, clanul mafiot Terasi a incercat sa blocheze dezvoltarea de catre Moncada a unei noi ferme eoliene, pretinzand ca terenul ii apartine. Scandalul s-a terminat cu 14 arestari, insa Moncada si familia sa au fost nevoiti sa traiasca timp de doi ani de zile sub protectia Politiei. In cele din urma, a renuntat cu totul, si-a lichidat afacerile din Italia si a plecat sa investeasca in regenerabile in SUA, America de Sud si Africa de Nord.

„E extrem de greu sa faci afaceri in Sicilia, si nu doar din cauza infiltrarii crimei organizate, cat mai ales din cauza birocratiei corupte”, conchide Moncada.

Pe propria raspundere ca nu sunt mafiot!

Infiltrarea Mafiei siciliene in afaceri legitime merge dincolo de sectorul energiei regenerabile. In 2008, o ancheta a dezvaluit ca cel mai mare lant de supermarketuri de pe insula nu era decat o „masina de spalat” bani proveniti din activitati ilegale ale Mafiei. Fostul guvernator al Siciliei, Raffaele, Lombardo, a demisionat din functie in iulie anul trecut, dupa ce a fost acuzat de legaturi cu Mafia. Predecesorul sau, Salvatore „Toto” Cuffaro, executa in prezent o sentinta penala de 7 ani de inchisoare pentru implicare in crima organizata.

Italia este in plin proces de reducere a subventiilor pentru proiectele de energie regenerabila, motivele invocate fiind dimensiunile deficitului bugetar si imensa datorie publica. Totodata, a fost declansat un program national prin care dezvoltatorii de proiecte regenerabile care vor subventii din bani publici trebuie sa semneze declaratii pe proprie raspundere ca nu au legaturi cu crima organizata.

In Sicilia, care din noiembrie 2012 are un nou guvern local, venit la putere pe o platforma electorala anti-Mafia, lucrarile de constructie la cele mai multe din proiectele de energie verde aflate in dezvoltare au fost intrerupte. Noul executiv cauta metode pentru a se asigura ca Mafia nu va mai putea sa se implice in aceasta industrie, inainte de a permite reluarea proiectelor.

„Crimei organizate i s-a permis sa faca afaceri in sectorul energiei regenerabile. In acest fel, am pierdut o oportunitate vitala de dezvoltare, iar regiunea intreaga a pierdut sansa de a profita de acest lucru”, spune noul ministru al Energiei din Sicilia, Nicolo Marino.

Tag Cloud