Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Cernavodă Power, 70 mil. € plus la capitalul social

Cernavodă Power, 70 mil. € plus la capitalul social

eoliene pestera

Compania care operează parcul gigant de eoliene de lângă Cernavodă (138 MW putere instalată) va beneficia de o majorare de capital de 69,5 milioane de euro, se arată într-o hotărâre recentă a companiei, consultată de Energy Report.

Eolienele în cauză au primit anul trecut 400.000 de certificate verzi cu 100.000 CV amânate. Cernavodă Power a scos din turbinele eoliene un profit de 10 milioane de lei anul trecut, după ce in 2012 a fost pe pierdere, ca urmare a cheltuielilor mari cu investiţiile.

Acţionarii operatorului sunt EDP Renewables Europe cu o deţinere de 85% şi Renovatio Group cu 15%.

Majorarea capitalului social se face, printre altele, prin aportul în numerar al EDP Renewables cu circa 59 milioane de euro, prin transformarea parţială a sumelor împrumutate de către Renovatio cu excepţia dobânzilor aferente, împrumuturi acordate începând cu toamna anului 2008. Creanţa Renovatio de circa 10,5 milioane euro a devenit certă, lichidă şi exigibilă luna trecută.

Să amintim că EDP Renewables au fost şi anul trecut dar şi în anul 2012 printre “premianţii” certificatelor verzi din România. Anul trecut au fost clasaţi imediat după CEZ şi Enel, cu peste 700.000 de certificate verzi obţinute.

Cât despre parcul cu eolienele acestora de la Cernavodă (mai precis, situate în extravilanul oraşului Cernavodă, al comunei Saligny şi al comunei Mircea Vodă), acesta a fost finalizat în două faze în octombrie 2011.

Aceeaşi doi asociaţi au decis în urmă cu nici două luni să majoreze capitalul social al operatorului eolian “Peştera Wind Farm” cu 241,2 milioane de lei (circa 54 milioane de euro). Construcţia parcului eolian de la Peştera (Dobrogea) a fost finalizată la sfârşitul anului 2010 şi are o capacitate instalată de 90 MW.

Tot de curând, EDP Renewables Europe şi Renovatio Group au decis să majoreze şi capitalul social al Ialomiţa Power, firma care operează al doilea proiect eolian din România ca mărime şi în acelaşi timp printre primele din Europa de pe uscat, cu 58,9 milioane de euro, după ce abia în primăvară capitalul social i-a mai fost majorat cu 10 milioane de euro.

EDPR are în România o capacitate instalată de 521 MW, mai mare cu 172 MW decât în urmă cu un an. Din acest total, 50 MW sunt în panouri solare. Printre proiectele fotovoltaice ale acestora  amintim aici Cujmir Solar, Vânju Mare Solar, Studina Solar şi Potelu Solar.

Tag Cloud