Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri06142024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Parc cu panouri solare de 4 ori mai ieftin decât în 2010. Cu mai puţine certificate verzi dar cu fonduri UE

Parc cu panouri solare de 4 ori mai ieftin decât în 2010. Cu mai puţine certificate verzi dar cu fonduri UE

Mavrodin solar foto

 

Ca urmare a evoluţiei tehnologiei şi a concurenţei dintre ofertanţii de servicii şi produse din sectorul energiei regenerabile, multe dintre investiţiile planificate în urmă cu 3-4 ani se fac în prezent cu sume mult mai mici. Este şi cazul recent finalizatului parc fotovoltaic Mavrodin din Teleorman (foto). Pentru construirea acestuia, la depunerea documentaţiei în anul 2010 se preconiza o investiţie de 85 de milioane de lei la o putere instalată de 5,1 MWp. La finalizarea din urmă cu o lună investiţia a căzut la 23,5 milioane lei, la o putere instalată şi mai mare, de 5,465 MWP.

Una din părţile bune ale acestui proiect, asemeni altor proiecte finanţate cu bani europeni, este şi că presiunea asupra consumatorului prin certificate verzi este mai redusă, pentru că sunt mai puţine, fiind vorba deja de ajutorul acordat dezvoltatorului prin fonduri UE. Asta ca să nu mai punem la socoteală aici că certificatele verzi nu au nici pe departe cea mai mare contribuţie în preţul facturii, fiind destul să amintim aici costurile distribuitorilor, acceptate de ANRE.

Proiectul, care îl are de fapt în spate pe Belectric Gmbh, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mondiali de parcuri fotovoltaice, a beneficiat de 70% asistenţă nerambursabilă. Asta înseamnă deci şi certificate verzi mai puţine, ca să nu se suprapună... ajutoarele.

“ANRE va calcula câte certificate verzi vom primi. Din calculele noastre, ar trebui să primim 1,2 - 1,5 certificate verzi”, a declarat Gheorghe Păuna, director de conectare la reţea în cadrul Solar Power Energy, firma prin care marele grup german a dezvoltat parcul cu panouri solare.

În 2007, firma putea foarte bine să construiască şi fără fonduri UE. Oportunitatea finanţării a apărut după începerea proiectului. Cererea de finanţare s-a depus în aprilie 2010 iar scrisoarea de comunicare a aprobării s-a primit abia în martie 2012.

“Avantajul finanţării cu bani europeni este că primim banii la începutul investiţiei şi nu îi aşteptăm să-i recuperăm pe parcurs, prin certificatele verzi“, a adăugat Păuna.

Solar Power Energy, prin intermediul căreia nemţii au dezvoltat parcul, îi are printre asociaţi pe germanii de la Hoch.Rein, pe românii de la Dacrom Trade şi DD Exploring. DD Exploring, la rândul său are ca asociat unic pe Hedima Verwaltungs.

Terenul a fost cumpărat imediat după anul 2007 şi are 20 de hectare. Doar puţin peste 12 hectare ocupă parcul cu panouri solare. Restul terenului e liber.

Proiectul a fost implementat în localitatea Nenciuleşti, judeţul Teleorman, în perioada 27.09.2013 - 16.04.2014 iar lucrările propriu-zise au început în octombrie 2013 şi s-au terminat în februarie 2014. Perioada de probă s-a încheiat pe 16.04.2014, iar din ziua următoare CEF Mavrodin livrează energie electrică în Sistemul Energetic Naţional.

Grupul german nu mai are planuri pentru un nou proiect fotovoltaic în România.

 

Tag Cloud