Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Investitorii italieni au cumpărat 3 proiecte fotovoltaice din Vâlcea. Cât a costat birocraţia avizelor?

Investitorii italieni au cumpărat 3 proiecte fotovoltaice din Vâlcea. Cât a costat birocraţia avizelor?

fotovoltaice valcea

 

După ce au ajuns la deţineri de 90% în trei proiecte cu panouri solare din Vâlcea, un grup de investitori italieni a cumpărat şi restul de 10% din părţile sociale deţinute de investitori români în două dintre proiecte. Pentru a zecea parte din cele două proiecte, investitorii români au primit circa 160.000 de euro, indică hotărârile companiilor în cauză, Lugasol şi Erevgreen, consultate de Energy Report. Probabil că o mişcare similară va avea loc şi pentru cel de-al treilea proiect, Galusol, controlat de italieni. Acest preţ este de fapt tocmai costul cu tot parcursul proiectelor până la racordarea la reţea.

Proiectele au trecut deja de birocraţia avizelor şi aprobărilor încă de anul trecut şi s-a început construcţia (vezi foto). De toată această birocraţie precum solicitare certificate de urbanism, avize de mediu, introducere teren în intravilan etc s-au ocupat cei doi investitori, mai bine zis intermediari  români, Georgel Epure şi un avocat din Vâlcea, Gabriel Iliescu.

Pentru ca primul proiect să ajungă în stadiul să fie racordat la reţea s-au plătit 83.580 de euro (Erevgreen) iar pentru al doilea 73.920 euro (pentru Lugasol).

Firmele italiene sunt Marchi Energia, Teta project şi Biotech, investitori de mare calibru, care au mai multe proiecte pe plan global, atât pe fotovoltaice cât şi pe biomasă, biogaz, cogenerare sau energie geotermală.

Descrierea celor trei parcuri

Cele trei parcuri cu panouri solare sunt învecinate şi sunt situate în satul Zavideni, comuna Prundeni din Vâlcea. Acestea se întind pe o suprafaţă de circa şapte hectare, care iniţial a fost un teren agricol situat în extravilanul comunei.

Fiecare parc are maxim 1 MW capacitate, având în componenţă câte 197 structuri metalice fixe pe care s-au montat câte 4.334 de panouri fotovoltaice.

Parcurile vor fi racordate la sistemul de distribuţie al CEZ.

 

Tag Cloud