Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Pretul certificatelor de carbon din UE se prabuseste din cauza supraofertei

Pretul certificatelor de carbon din UE se prabuseste din cauza supraofertei

EEX

Pretul certificatelor de emisii de carbon din Uniunea Europeana s-a prabusit la un minim record vineri, 18 ianuarie, in conditiile in care carerea extrem de slaba din partea companiilor de utilitati, a intreprinderilor industriale si a bancilor a fortat Germania sa anuleze pentru prima data in istorie o licitatie de acordare de astfel de certificate.

Pretul contractelor de emisii de carbon pentru luna decembrie a scazut cu 8,9%, dupa ce la bursa europeana de energie (European Energy Exchange AG - EEX) nu s-a reusit atragerea de oferte de cumparare suficiente nici macar dupa prelungirea exceptionala a licitatiei cu 15 minute. Volumul de certificate nevandute cu aceasta ocazie va fi reportat si se va adauga ofertei Germaniei la urmatoarele patru licitatii organizate de aceasta.

Contractele respective s-au depreciat cu nu mai putin de 23% doar in ianuarie 2013, iar statele membre ale UE iau in considerare aprobarea unui plan al Comisiei Europene (CE) de a rezolva problema nivelului record de supraoferta. Volumele nevandute ar putea exacerba supraoferta de pe piata la urmatoarele licitatii.

Nu exista cerere. Pur si simplu

„Pur si simplu nu exista cerere din partea companiilor de utilitati. Este ingrijorator cat de repede se agraveaza fenomenul. Nu ma asteptam sa asistam la o licitatie esuata atat de devreme in 2013”, a declarat, pentru Bloomberg, Matthew Gray, analist la Jefferies Group din Londra.

Pretul contractului futures de referinta pentru carbon a scazut cu 50 de centi si a inchis sedinta de tranzactionare de vineri la un minim record de 5,11 euro/tona-cub la bursa ICE Futures Europe din Londra. 

Stirea prelungirii cu 15 minute a licitatiei de vineri pentru acordarea de certificate de emitere a 4 milioane de tone-cub de carbon, din cauza faptului ca ofertele de cumparare s-au situat sub pretul minim fixat prin prospectul licitatiei, nu a facut decat sa prabuseasca si mai mult pretul, fara sa asigure succesul licitatiei.

Ulterior, bursa EEX a anulat licitatia, invocand ofertele de cumparare situate „semnificativ” sub media pietei. EEX nu a dezvaluit asa-numitul „pret de referinta la nivelul UE” si a anuntat ca volumele nevandute vor fi reportate in contul Germaniei la urmatoarele patru licitatii organizate de aceasta, care sunt programate saptamanal, in fiecare zi de vineri. 

Semnal de desteptare

Anularea licitatiei germane de vineri ar trebui sa reprezinte „un semnal de desteptare” pentru toti cei care se opun planului CE de „reparare” a sistemului european de tranzactionare a certificatelor de emisii de carbon, a carui implementare devine din ce in ce mai urgenta, a declarat comisarul european pentru clima, Connie Hedegaard, intr-o postare pe Twitter.

Anularea consecutiva a mai multor licitatii de certificate de emisii de carbon de catre mai multe state UE ar putea duce supraoferta la niveluri dramatice, spune Konrad Hanschmidt, analist la Bloomberg New Energy Finance din Londra.

Statele UE au inceput saptamana trecuta un program de licitatii aproape zilnice pentru acordarea de certificate de emisii de carbon, dupa ce, in intervalul 2004 – 2012, au alocat toate certificatele pe gratis celor interesati. Volumul mediu scos la licitatie in 2013 se va ridica la circa 14,6 milioane de tone-cub pe saptamana, potrivit datelor de la bursele unde se desfasoara aceste licitatii.

Un alt motiv de scadere a pretului certificatelor, necesare, potrivit legislatiei UE, fabricilor si centralelor electrice care utilizeaza carbune si gaze naturale, a fost si revizuirea in scadere de catre guvernul Germaniei a prognozei de crestere economica pe 2013, motivul fiind reducerea cererii de exporturi din partea zonei euro.

Se vrea taxarea emisiilor de carbon

Ritmul de crestere a PIB-ului Germaniei va incetini la 0,4% anul acesta, de la 0,7% in 2012, estimeaza Ministerul Economiei in raportul sau anual.

Sistemul european de tranzactionare a certificatelor de emisii de carbon ar trebui inlocuit cu un sistem de taxare a acestor emisii „daca UE esueaza in planul sau de a pune la punct acest sistem de tranzactionare, care in acest moment este ceva caraghios, de care rade toata lumea”, a declarat Johannes Teyssen, directorul general al E.ON SE, cea mai mare companie de utilitati din Germania.

Pe de alta parte, un grup de lobby reprezentand traderi de certificate de emisii de carbon apartinand unor companii precum Royal Dutch Shell sau BNP Paribas a criticat recent lipsa de transparenta a Comisiei Europene in legatura cu propunerile acesteia de modificare a regulilor pietei.

CE se straduie sa reduca nivelul de supraoferta, iar traderii sunt ingrijorati ca ar putea fi expusi unor „schimbari arbitrare ale reglementarilor” din partea Comisiei, spune Sarah Deblock, directorul departamentului de politici UE din cadrul Asociatiei Internationale a Traderilor de Emisii de Carbon de la Geneva.

Unii cumparatori vor mai astepta probabil ca preturile sa scada in continuare, in conditiile in care autoritatile europene nu prea au ce sa faca pentru a stopa declinul pietei, intrucat au omis la lansarea programului sa prevada un mecanism de prevenire a supraofertei, arata Mathew Gray de la Jefferies Group. 

Tag Cloud