Cat de eficiente sunt investitiile in eficienta energetica?
- Detalii
- Publicat în 25 January 2013
- Scris de Florin Rusu
Investitiile in energii regenerabile si eficienta energetica au devenit o moda in ultimii ani. In urma presiunii ONG-urilor care lupta impotriva poluarii, dar si a avertizarilor cercetatorilor cum ca vom ramane fara resurse, s-a deschis robinetul finantarii publice pentru astfel de proiecte.
Potrivit unui raport al Curtii Europene a Auditorilor, publicat in ianuarie 2013, doar prin Fondul de Coesiune, Uniunea Europeana a cheltuit peste 5 miliarde de euro din 2000 incoace, pe proiecte de eficienta energetica. La 12 ani de la demararea initiativei, un raport al Curtii Europene a Auditorilor arata ca s-au finantat proiecte a caror amortizare ar dura, in medie, 50 de ani, mult peste durata de viata a echipamentelor si chiar a cladirilor. S-au identificat chiar si proiecte care ar trebui sa fie exploatate 150 de ani pentru a acoperi investitia.
"Conceptul cost-beneficiu, cea mai buna reprezentare a raportului dintre resursele utilizate si rezultate nu a fost un factor determinant pentru modul in care Statele Membre au alocat finantarea catre proiecte si masuri de eficientizare energetica", se arată în Comunicatul auditorilor.
Auditul a vizat proiectele finantate din fonduri europene din Cehia, Italia si Lituania, tarile care au primit cele mai mari sume din Fondul de Coeziune pentru proiecte de eficientizare energetica.