Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Director revocat din funcţie la hidrocentralele CEZ de la Reşiţa

Director revocat din funcţie la hidrocentralele CEZ de la Reşiţa

CEZ microhidro

CEZ Romania SA, ca asociat unic al TMK Hydroenergy Power, a aprobat recent revocarea lui Zdenek Obruca din funcţia de administrator al TMK, se arată într-un document al TMK Hydroenergy Power, consultat de Energy Report.

În locul lui Zdenek a fost numit ca administrator pe perioadă nelimitată Karel Kral, care este şi director finaciar al CEZ Romania. Doar pentru funcţia de administrator al TMK Hydroenergy Power, Karel Kral va avea o remuneraţie lunară de 5.000 de lei brut.

Amintim că în decembrie 2010, CEZ România a cumpărat cu 19,8 milioane euro toate acţiunile companiei TMK Hydroenergy Power, care deţine sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa.

Compania are acolo patru lacuri de acumulare cu baraje (Trei Ape, Gozna, Valiug, Secu) şi patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel I, Crăinicel II şi Breazova).

TMK Hydroenergy Power a fost înfiinţată în 2010 de combinatul siderurgic TMK-Reşiţa, deţinut de ruşii de la TMK, specializat în producţia ţevilor de oţel pentru industria petrolului şi gazelor naturale.

În iulie 2012, TMK Hydroenergy Power, parte a CEZ în Romania, a demarat proiectul de retehnologizare a sistemului hidroenergetic de pe Barzava Superioară.

Noile echipamente montate în cele patru microhidrocentrale includ turbine, generatoare, module GIS şi transformatoare, celulele electrice şi dulapuri de automatizare, echipamente automate de curăţare a apei... pentru o mai eficienta productie de energie verde.

Unul dintre avantajele pentru comunitatea locală aduse de retehnologizare este realizarea racordării directe la Sistemul Energetic Naţional a satelor Brebu Nou şi Garana, precum şi alimentarea de rezervă pentru zona Valiug - Muntele Semenic.

După punerea în funcţiune a noilor echipamente, randamentul producţiei de energie hidro a crescut cu circa 20%.

Capacitatea de producţie după retehnologizare a crescut de la 15 MW (pre-modernizare) la 22 MW (post-modernizare).

La sfârşitul anului trecut, companiile din Grupul CEZ în România au înregistrat un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 931.164.000 lei, în creştere cu 211.713.000 lei faţă de anul 2012.

Grupul CEZ în România a încheiat anul 2013 înregistrând un profit net de 220.107.000 lei, respectiv o creştere de 31.058.000 lei faţă de 2012, creștere datorată în bună parte activității de producție de energie eoliană după încheierea lucrărilor de construcție a Parcului Eolian CEZ.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.

Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele opt companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Astfel că Cez România este doar una dintre cele opt entităţi prin care sunt prezenţi cehii la noi.

CEZ România asigură alimentarea cu energie electrică în județele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea şi Teleorman.

Acţionarii CEZ România sunt CEZ a.s. înmatriculată în Cehia şi CEZ Poland Distribution BV, înmatriculată în Olanda.

Începând cu luna septembrie, TMK Hydroenergy Power este administrată de trei administratori, numiţi de CEZ Romania SA pe o perioadă nelimitată de timp.

 

Tag Cloud