Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili Nestle: Biocombustibilii au contribuit la scumpirea alimentelor

Nestle: Biocombustibilii au contribuit la scumpirea alimentelor

biofuel

Avantul productiei de biocombustibili din materii prime agricole a contribuit semnificativ la scumpirea alimentelor in ultimii 10 ani, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Nestle SA, Peter Brabeck-Letmathe.

.„A pune triplarea preturilor la unele produse alimentare pe seama speculantilor este ceva total gresit, iar politicienii nu au fost capabili sa sesizeze si sa inteleaga legatura dintre scumpirea alimentelor si pietele de energie”, a spus Brabeck-Lemathe, cu ocazia Forumului Global pentru Alimente si Agricultura de la Berlin.

„Este intr-adevar incredibil ca preferam sa <hranim> masinile cu materii prime agricole din care ar trebui sa se faca alimente, cand inca exista atatia oameni care sufera de foame”, a subliniat liderul Nestle.

Preturile mondiale la alimente au crescut, per total, cu peste 100% in ultimii 10 ani, potrivit ONU, in timp ce, de exemplu, in Statele Unite, pretul porumbului, din care se face, printre altele, etanol, a crescut cu peste 200%.

„Speculatiile financiare nu sunt responsabile pentru majorarea preturilor la alimente. Speculatiile contribuie, intr-adevar, la cresterea volatilitatii acestor preturi, dar nu au nimic de a face cu scumpirea initiala a acestora”, a adaugat Brabeck-Letmathe, subliniind ca „este un nonsens sa produci biocombustibili din materii prime agricole destinate producerii de alimente”.

Cu aceeasi ocazie, Deutsche Bank AG, cea mai mare institutie de credit din Germania, a anuntat ca va continua sa ofere celor interesati instrumente de investitie in agricultura, dupa ce a ajuns la concluzia ca aceste vehicule de plasament, care permit expunerea pe materii prime agricole, nu sunt responsabile pentru cresterea preturilor la alimente.

„Nu am gasit nici o dovada ca speculatia ar fi responsabila pentru evolutia ascendenta a preturilor. Speculatia poate contribui la cresterea volatilitatii acestora, in anumite conditii, insa volatilitatea respectiva are si alte cauze”, a declarat co-directorul general al Deutsche Bank, Juergen Fitschen.

Potrivit estimarilor Departamentului de Stat al Statelor Unite, scumpirea alimentelor a dus la declansarea a peste 60 de revolte populare in intreaga lume in intervalul 2007-2009.

In octombrie anul trecut, think-tank-ul Foodwatch din Berlin a sustinut ca Deutsche Bank si alte institutii financiare sunt partial responsabile pentru foametea cronica din mai multe tari subdezvoltate, intrucat speculatiile financiare duc la scumpirea alimentelor. Aceasta afirmatie l-a determinat pe fostul CEO al bancii germane, Josef Ackerman, sa anunte ca Deutsche Bank va face o analiza a businessului sau de tranzactionare a marfurilor agricole pentru a testa gradul de adevar al acuzatiilor celor de la Foodwatch.

„Conducerea Deutsche Bank a analizat acest business si a luat decizia de a continua sa vanda clientilor instrumente de plasament in marfuri agricole, intrucat am ajuns la concluzia ca acestea pot fi foarte bine reconciliate cu principiul sustenabilitatii”, a afirmat co-directorul general al Deutsche Bank, Juergen Fitschen.

Tag Cloud